Розмір: S або М

Вам буде потрібно:

  • 800 г пряжі (100% бавовна, 180 м/50 г)
  • спиці №4,5
  • кругові спиці №4,5

Ажурний візерунок, який використовується при в’язанні показаний на схемі. У вив. рядах – петлі в’яжуть  по малюнку, накиди – вив. Перший раз зв’яжіть з 1-го по 10-й ряд, далі повторюйте з 3-го по 10-й ряд. Зверніть увагу, що число петель усередині візерунка змінюється. Після 7-го ряду в кожному рапорті на 2 петлі менше, а після 9-го початкова кількість петель відновлюється. Опис розрахований завжди на рапорт з 21 петлі. 

Опис роботи.

Спинка і полочки в’яжуться єдиним полотном.

Спинка.

Наберіть 128 петель, зв’яжіть 1-й (вив.) ряд виворітними петлями і 2 ряди вив. гладдю, далі в’яжіть так: кромочна, 6 рапортів ажурного візерунка за схемою, кромочна. Через 56 см (96 рядів) ажурного візерунка, після його 8-го ряду, закрийте для вирізу горловини середні 18 петель і далі в’яжіть роздільно.

Ліва полочка.

В’яжіть на останніх 55 петлях ажурним візерунком так:

  • для розміру S – кромочна, 2 рапорти по 21 петлі, кромочна;
  • для розміру М – кромочна, 1 проста протяжка, петлі від стрілки В, 2 рапорти по 21 петлі, кромочна.

Через 56 см (96 рядів) від початку полочки, після 8-го ряду візерунка зв’яжіть 2 ряди вив. гладдю і закрийте петлі лицьовими.

Права полочка.

В’яжіть симетрично лівій, починаючи з 1 вив. ряду. Далі в’яжіть ажурним візерунком, почавши з 5-го ряду:

  • для розміру S – кромочна, 2 рапорти по 21 петлі, кромочна;
  • для розміру М – кромочна, 2 рапорти по 21 петлі, потім до стрілки А, 2 п. разом лицьовою, кромочна.

Збірка.

Жакет з англійським коміром - викрійкаНа середніх 47 см бічних сторін наберіть для планок  96 петель і в’яжіть резинкою 2 х 2, починаючи 1-й (вив.) ряд з кромочної, 2 вив. і закінчуючи симетрично. Далі в’яжіть вкороченими рядами, виконуючи після кожного повороту 1 накид, у наступному лицьовому ряду пров’яжіть 76 петель і поверніть (залишаються 20 петель). У наступному вив. ряду пров’яжіть 56 петель і поверніть. У наст. 9-ти вкорочених рядах пров’язуйте в кінці кожного ряду на 4 петлі більше, накид і наступну петлю пров’язуйте разом по малюнку.

1-й ряд: 60 петель, повернути;

2-й ряд: 64 петлі, повернути;

3-й ряд: 68 петель, повернути;

4-й ряд: 72 петлі, повернути;

5-й ряд: 76 петель, повернути;

6-й ряд: 80 петель, повернути;

7-й ряд: 84 петлі, повернути;

8-й ряд: 88 петель, повернути;

9-й ряд: в’язати до кінця;

10-й ряд: зв’яжіть 1 вив. ряд на всіх 96 петлях;

11-й ряд: пров’яжіть петлі по малюнку і закрийте.

Виконайте бокові шви і шви планок пройм.

Для планок полочок і коміра на кругові спиці наберіть по краю правої полички 117 петель, по вирізу горловини 18 петель, по краю лівої полички 117 петель (всього 252 п.). В’яжіть резинкою 2 х 2, починаючи в вив. ряду з кромочної, 2 вив. петель. В 4-му ряду в’яжіть праву планку на перших 84 петлях, а інші петлі відкладіть. Через 13 рядів від початку планки пров’яжіть всі петлі по малюнку і закрийте. На перших 84 петлях з відкладених в’яжіть комір резинкою 2 х 2. Через 20 рядів від початку коміра петлі закрийте. На 84 петлях, що залишились, зв’яжіть ліву планку.

Жакет з англійським коміром - візерунок

Ажурн. жил.