звНайдавнішим законом, який повністю зберігся, був закон створений правителем Хаммурапі три тисячі вісімсот років тому. «Кодекс Хаммурапі» вибитий клинописом на базальтовому стовпі заввишки більше двох метрів  містить 281 параграфів. Проте, майже нікому не відомий той факт, що дружина Хаммурапі, пристрасна в’язальниця, теж написала ряд правил, а саме правил в’язання. Ці заповіді, які, найімовірніше, були вигравірувані за допомогою спиць товщиною №3 на глиняних табличках, століттями були невідомі і лише нещодавно знайдені археологами в пониззі річки Тигр. Крім того, виявлені при розкопках фрагменти свідчать про те, що в цій печері зберігалися величезні запаси пряжі… 

Ми представляємо вашій увазі адаптовані на сучасний лад ці стародавні заповіді і нехай вони допоможуть в’язальницям виважено і мирно в’язати петлю за петлею, сьогодні і завжди.

1. Використовуйте завжди тільки найкращий матеріал, який є у вашому розпорядженні. Так ви отримаєте більше задоволення від в’язання, і це відіб’ється на вашій роботі. Життя занадто коротке, щоб витрачати час на в’язання неякісної пряжею. Якщо ж у  вас недостатньо  коштів, відвідуйте розпродажі і дійте за принципом «краще менше, та краще». Віддавайте перевагу складним узорам і моделям, тоді ви зможете в’язати досить довго меншою кількістю пряжі. Робіть запаси пряжі в кращі часи, щоб у важкі часи в’язати з них.

2. Вкладайте все своє вміння і старання в роботу. Розпускання забере, в гіршому випадку кілька годин, але помилку, яку, як ви вважаєте, ніхто не помітить, ви самі будете бачити протягом багатьох років. Але це не привід страждати дріб’язковістю. Пам’ятайте: ніхто (і ви в тому числі) не ідеальний, а деякі помилки можна перетворити в креативний елемент дизайну.

3. В’яжіть тільки для тих, хто зуміє оцінити ваші вміння і роботу і буде з задоволенням  носити творіння рук ваших. Створені  вами речі надто цінні, щоб припадати пилом у шафах. Ніколи не продавайте свою роботу нижче ціни, адже на в’язання ви витратили надто багато годин свого життя. Той хто не готовий платити відповідну ціну, може мерзнути або носити шкарпетки з універмагу. Будьте егоїстичними: якщо вам подобається в’язати тільки для себе, то робіть це радісно і без докорів сумління.

4. Будьте готові допомогти  і щедро поділитися своїми знаннями з тими, хто цього потребує. Але не будьте занадто нав’язливими, ваш спосіб вив’язування кромочних – не єдино правильний. Завжди проявляйте повагу до роботи інших і будьте щедрими на підтримку і похвалу. Однак не лицемірте: обґрунтована тактовна критика допоможе в’язальниці більше, ніж незаслужена похвала. Будьте відкриті для розуміння критики щодо власної роботи. Ми всі вчимося новому протягом усього життя.

5. Діліться радістю  свого чудового хобі з якомога більшою кількістю людей і підтримуйте прагнення нового покоління в його освоєнні. При цьому уникайте надмірно завзятої місіонерської діяльності: не кожен може освоїти в’язання. В’яжіть публічно, будьте терпимі і поблажливі до непрофесійних коментарів тих, хто не в’яже. Не всім  дано оцінити принади цього захоплення, і вони не заслуговують вашого співчуття.

6. Не дозволяйте іншим викликати у вас докори сумління з приводу в’язання. Це тільки ваша справа, скільки часу  витрачати на хобі, скільки у вас недов’язаних речей  і які у вас запаси пряжі. Все, що робить вас щасливою, – правильно і добре, якщо, звичайно, цим ви не шкодите собі і оточуючим.

7. Зразки в’язання – це зовсім не безглузда витрата часу, вони необхідні для того, щоб одяг добре підходив за розміром. Інструкції  не є законами. Ви можете і маєте право в будь-який час змінити все так, як вам хочеться, в’язальна поліція не заарештує вас за порушення. Однак у такому випадку не варто злитися на дизайнера, якщо результат вашої роботи лише віддалено нагадує оригінал або зовсім не схожий на нього.

8. Ставтеся холоднокровно до всіх прикрощів в’язального життя: вузлики в клубках, помилки в інструкціях і спущені петлі існують тільки для того, щоб перевірити вас і загартувати ваш характер. Але є заклятий ворог, на боротьбу з яким варто направити всі ваші сили: знищуйте моль, де б вона вам не зустрілася!

9. Поважайте авторське право і уникайте плагіату. Черпайте натхнення в роботах інших майстринь, дайте власним творчим силам час і можливість для розвитку, адже в кожному з нас прихований дизайнер.

10. Будьте допитливими і відважними. Не бійтеся випробувати нові техніки. Навіть якщо ви завжди робила саме так (ваші мати і бабуся теж), ймовірно, існує інший і, можливо, кращий спосіб. В’язання – це подорож завдовжки в життя: той хто ходить завжди по одній і тій же стежці, може не побачити найкрасивіші місця.

Джерело:

журнал Верена