Йока-дівчинкаРозмір:

  • Висота ляльок 13 см без зачіски.
  • З «хвостиками» близько 16 см.

Вам знадобиться:

  • гачок №1.25
  • пряжа «Ірис»
  • Акрилова нитка

Йока, на відміну, від багатьох інших амігурумі в’яжеться напівстопчиком з накидами, а не звичними стовпчиками без накида.

Опис роботи:

Деталь голови.

0-й р.: в кільце амігурумі 2 пв.п. (повітряна петля) підйому, 9 пс.з н. (напівстовпчик з накидом) (= 10 пс.з н. з урахуванням пв.п. підйому)

Йока-дівчинка амігурумі

Після цього тягнемо за короткий кінчик нитка – все стовпчики стягуються в щільне коло. Ніяких отворів.

Йока-дівчинка амігурумі

1-4 р.: виконуємо 41 додаток (2 пс.з н. в петлю) через 1 петлю (= 50 пс.з н.)
На цьому етапі ми зв’язали плоске коло діаметром 3 см.

Йока-дівчинка амігурумі

Якщо прикласти його зверху на тенісну кульку, за розміром він повинен бути трохи менше діаметра кульки (визначаємо «на око»).

Йока-дівчинка амігурумі

Йока-дівчинка амігурумі

5-9 р.: по 1 пс.з н. в кожну петлю (= 50 пс.з н.).

Йока-дівчинка амігурумі

Вставити тенісну кульку.

Інформацію про те, що вона зроблена в КНР, бажано розташувати прямо по центру. Коли голова буде пришита до тулуба, про це ніхто не дізнається;).

З цього місця починаються збавлення, симетрично додавання на початку в’язання. Збавлення повинні зайняти приблизно таку ж площу, як і додавання зі зворотного боку кульки.

Ваша щільність в’язання може відрізнятися від моєї. Приміряйте в’язання до кульки. Може вам прийдеться пров’язати на один ряд більше або менше.

10-12 р.: виконуємо 37 зменшень  (2 пс.з н. пров’язати разом) через 1 петлю, 1 з.с. (з’єднувальний стовпчик).

Нитку відрізати.

Деталь голови готова.

Йока-дівчинка амігурумі

Початок в’язання – це верхівка. Кінець в’язання, з невеликим отвором, де ми потім проробимо дірочку – із зворотного боку.

Йока-дівчинка амігурумі

Приступаємо до в’язання деталі тулуба.

Починаємо точно так само як і голову.

0-й р.: в кільце амігурумі 2 пв.п. (повітряна петля) підйому, 9 пс.з н. (напівстовпчик з накидом) (= 10 пс.з н. з урахуванням пв.п. підйому)

1-3 р: виконується 24 додаток (2 пс.з н. в петлю) через 1 петлю (= 33 пс.з н.).

Далі в’яжемо наступним чином: 15 пс.з н., додавання (2 пс.з н. в наступну петлю), 17 пс.з н., додавання , 16 пс.з н., додавання , 17 пс.з н., зменшення (2 пс.з н. пров’язати разом), 16 пс.з н., зменшення, 16 пс.з н., зменшення, 15 пс.з н. , зменшення, 15 пс.з н., зменшення, 14 пс.з н., зменшення, 14 пс.з н., зменшення, 13 пс.з н., зменшення, 13 пс.з н., зменшення, 12 пс.з н., зменшення, 12 пс.з н., зменшення, 11 пс.з н., зменшення, 11 пс.з н., зменшення, 10 пс.з н. , зменшення, з.с.

Нитку відрізати, залишивши достатньо довгий кінчик для формування плечей.

У результаті повинно вийти 13 рядів. Зменшення в кожному ряду виконуються строго над зменшенням в попередньому ряді. За рахунок цього тулуб набуває дещо сплющену форму. В результаті з обох сторін повинно вийти по 7 зменшень.

Йока-дівчинка амігурумі

Наповнюємо тулуб синтепоном досить щільно, але не до кам’яного стану – іграшка м’яка.

За допомогою голки обшиваємо край деталі тулуба швом «через край».

Йока-дівчинка амігурумі

У міру обшивання злегка стягаємо. Таким чином, у ляльки формуються округлості плечей.

Йока-дівчинка амігурумі

Приступаємо до в’язання деталей ручок.

0-й р.: в кільце амігурумі 2 пв.п. (повітряна петля) підйому, 9 пс.з н. (напівстовпчик з накидом) (= 10 пс.з н. з урахуванням пв.п. підйому)

Продовжуємо в’язання по спіралі.

Виконуємо 5 додавань через 1 петлю (= 15 пс.з н.)

Далі в кожному ряду виконується по одному зменшенню наступним чином: зменшення (2 пс.з н. пров’язати разом), 13 пс.з н., зменшення, 12 пс.з н., зменшення, 11 пс.з н., зменшення, 10 пс.з н., зменшення, 9 пс.з н., зменшення, 8 пс.з н., зменшення, 7 пс.з н., зменшення, 6 пс.з н., з.с.

Наповнити деталь необхідно перед тим, як пров’язати останній ряд. Тут вам може згодитися пінцет або олівець.

Йока-дівчинка амігурумі

Нитку відрізати, залишивши достатньо довгий кінчик для подальшого пришивання до тулуба.

Деталі ніжок.

0-й р.: в кільце амігурумі 2 пв.п. (повітряна петля) підйому, 9 пс.з н. (напівстовпчик з накидом) (= 10 пс.з н. з урахуванням пв.п. підйому)

Продовжуємо в’язання по спіралі.

Виконується 13 додатків через 1 петлю (= 22 пс.з н.).

Далі в’яжемо так. 10 пс.з н., зменшення, 9 пс.з н., зменшення, 9 пс.з н., зменшення, 8 пс.з н., зменшення, 17 пс.з н., зменшення, 16 пс.з н., міняємо колір нитки на тілесний, зменшення, 15 пс.з н., зменшення, 14 пс.з н., зменшення, 13 пс.з н., зменшення , 12 пс.з н., зменшення, 11 пс.з н., зменшення, 11 пс.з н., з.с.. Нитку відрізати, залишивши достатньо довгий кінчик для пришивання до тулуба.

Зміна кольору нитки відбувається шляхом пров’язування останнього маневру напівстопчиком з накидом ниткою іншого кольору.

Йока-дівчинка амігурумі

Ось так виглядають готові деталі ніжок.

Йока-дівчинка амігурумі

Коли всі частини тіла зв’язані, приступаємо до збірки.

Йока-дівчинка амігурумі

Перед тим, як пришити голову до тулуба, в тенісному кульці проробляємо маленький отвір (мені це вдалося зробити колишніми манікюрними ножицями) і наповнюємо голову цінним вмістом.

Тут тільки від вашої фантазії залежить з чим в голові буде ваша Йока. У моєї, наприклад, в голові бісер.

Йока-дівчинка амігурумі

Приколюємо голову до тулуба шпильками і пришиваємо.

Пришити необхідно досить міцно, тому що шевелюра на голові у неї буде багата і ваги в голові істотно додасться.

Йока-дівчинка амігурумі

Так само чинимо з ручками. Приколюємо шпильками і пришиваємо.

Йока-дівчинка амігурумі

Ніжки пришиваються аналогічно.

Йока-дівчинка амігурумі

Тепер приступимо до волосся.

Для цього я взяла акрил. Мені здалося, що пухнастість Йоке не зашкодить, але це не принципово. Ви можете з успіхом використовувати той же «Ірис». Головне, нитка не повинна бути дуже товстою. Нарізаємо нитку довжиною приблизно 20-25 см. Щоб не відміряти спеціально, можна взяти картон шириною в половину від необхідної величини або, як у моєму випадку, блокнот. Намотати достатню кількість ниток…

Йока-дівчинка амігурумі

Розрізати з одного боку…

Йока-дівчинка амігурумі

Ми отримуємо пучок волосся для ляльки.

Йока-дівчинка амігурумі

Я не підраховувала спеціально кількість ниток. Намотувала і розрізала попутно з приєднанням їх до голови.

Ув’язувати нитки починаємо з верхівки, за принципом прив’язування бахроми до шарфика.

Йока-дівчинка амігурумі

Йока-дівчинка амігурумі

Йока-дівчинка амігурумі

Йока-дівчинка амігурумі

Тут важливо, щоб все волосся «росли» в одному напрямку. Для цього гачок необхідно вкалувати у напрямку до верхівки, а не від неї.

Йока-дівчинка амігурумі

Якщо ви захочете вставити інші кольори, то, після в’язкі декількох рядів у центрі, можна перейти до прикріплення волосся, просуваючися не по колу, а зверху вниз, смужками.

Йока-дівчинка амігурумі

Після цього можна приступати до очках.
Для цього ниткою чорного кольору в’яжемо так само як і початок всіх деталей. В кільце амігурумі 2 пв.п. (повітряна петля) підйому, 9 пс.з н. (напівстовпчик з накидом) (= 10 пс.з н. з урахуванням пв.п. підйому). Останній маневр 9-го напівстопчиком пров’язуємо ниткою іншого кольору і в’яжемо наступний ряд по 2 стовпчики без накиду в кожну петлю, з.с.. Нитку відрізаємо, залишивши достатньо довгий кінчик для подальшого пришивання.

Йока-дівчинка амігурумі

Приколюємо очі до голови шпильками і пришиваємо.

Йока-дівчинка амігурумі

Вишиваємо ніс.
Для цього нам буде потрібно нитку темніше, ніж колір обличчя Йокі. Це може бути і коричневий і рожевий. Можна, прикладаючи різні кольори, визначити який більше їй йде.
На кінці нитки зав’язуємо вузлик і вводимо голку в отвір між пс.з н. біля ока. Виколює нитку в потрібному місці (місці «зростання» носа). Саму ж нитку протягати під оком так, щоб вузлик зачепився всередині.

Йока-дівчинка амігурумі

Після того, як ніс вишитий, ховаємо нитку таким же чином під іншим оком, виконавши два-три стібка.
Нитку обрізаємо.

Йока-дівчинка амігурумі

Вяжем вушка.

В кільце амігурумі 2 пв.п. (повітряна петля) підйому, 9 пс.з н. (напівстовпчик з накидом) (= 10 пс.з н. з урахуванням пв.п. підйому) Виконує 5 додаток (2 пс.з н. в петлю) через 1 петлю (= 15 пс.з н.), Сс. Нитку обрізаємо, залишаємо довгий кінчик для пришивання.

Йока-дівчинка амігурумі

Приколюємо вушка до голови шпильками і пришиваємо. Вушка, якщо подивитися, збоку, повинні розташуватися над ручкою прямо по центру.

Йока-дівчинка амігурумі

Йока-дівчинка амігурумі

Сарафанчик.
В’яжеться з двох однакових деталей, які потім зшиваються. Набираємо ланцюжок з 27 пв.п. плюс 2 пв.п. підйому, 24 пс.з н., два останніх стовпчики пров’язуємо разом. Повертаємо роботу, 2 пв.п. підйому, 23 пс.з н., два останніх стовпчики пров’язуємо разом і т.д. в’яжемо таким чином 10 рядів, роблячи зменшення в кінці кожного ряду.
Другу деталь в’яжемо аналогічно.

Йока-дівчинка амігурумі

Деталі зшиваємо.
Визначаємо середину полички, шляхом згинання сарафанчика навпіл (можна просто вирахувати середні петлі) і на середніх 8-7 петлях пров’язуємо два ряди стовпчиками без накида. Закінчивши другий ряд, в’яжемо ланцюжок їх 10 пв.п. (бретелька).
Поміряєте на плічко ваше Йокі – у вас може вийти трохи інша довжина, відповідно інший кількість петель.

Йока-дівчинка амігурумі

Прикріплюємо ланцюжок до деталі спинки, пров’язуючи на середніх петлях стовпчиками без накидами один ряд, знову ланцюжок з десяти пв.п.

Йока-дівчинка амігурумі

Прикріплюємо другу бретельку до деталі полички сарафанчика.
Обв’язуємо кокетку разом з бретельками одним рядом стовпчиків без накида.
Сарафанчик готовий.

Йока-дівчинка амігурумі

Нехай вас не бентежить невеликий отвір вийшла горловини.
Сарафанчик надівається через ноги. Йока панночка фігуриста, але її м’які деталі можуть втиснуться в цей отвір. Зате сарафанчик не буде бовтатися, а буде добре сидіти на господарці.
Якщо ви в’яжете Йоку дівчаткам старшою, можна сарафанчик зробити на застібці.
Думаю сюди підійде і маленька пришивна кнопочка, і липучка, і просто зав’язки. Прикрасити сарафанчик вам допоможе фантазія. На оригіналі Йокі Неллі Больгерт прикрасила сарафанчик колом іншого кольору, який в’яжеться як початок всіх деталей з додатками до потрібного розміру.

Йока-дівчинка амігурумі

Залишилось вишити шнурочки на «черевиках». Вишиваються вони швом за принципом звичайної шнурівки.

Йока-дівчинка амігурумі

Йока-дівчинка амігурумі

Волосся можна підстригти до бажаної довжини. Для цього Йоку переверніть догори ногами і гострими ножицями рівненько зістрижіть зайве.
Зав’язуємо волосся стрічкою або резинкою – Йока готова!

Йока-дівчинка амігурумі

І другий своєї Йоке я зробила веселкову зачіску.

Йока-дівчинка амігурумі

Сарафанчик обв’язала трохи по-іншому і, як прикраса, приклеїлася наклейка для мобільних телефонів, рамочок і т.д.
Для вічка взяла Гаммовскій Ірис секційного фарбування, носик вишила кирпатим … і ось що вийшло.

Йока-дівчинка амігурумі

За матеріалами:
Розетка вяжет