Це хитромудре питання має зовсім неоднозначну відповідь, я б навіть сказала несподівану для починаючих в’язальниць. Ні, ні досвідчені в’язальниці можуть далі не читати…
Так от, справа в тому, що на відміну від в’язання спицями, при в’язанні гачком розрахунок петель не потрібен зовсім! Так, так, без нього можна обійтися!

Все вкрай просто. Припустимо ми починаємо роботу з в’язання набірного краю (див. уроки 38, 39, 40, 141, 142). Ось де він дуже знадобиться! Набираються петлі набірного краю послідовно, і ми точно бачимо, якої ширини виходить робота. Раз-два, приклали до викрійці (а можна і до тіла), і все зрозуміло. Ширина годиться – стоп, достатньо. Тому дуже рекомендую освоїти в’язання набірного ряду, в житті не раз стане в нагоді.

Інша справа, якщо ми починаємо в’язати перший ряд з ланцюжка з повітряних петель. У цьому випадку незрозуміло якої ширини вийде сам виріб. Адже ланцюжок має властивість зменшуватися при в’язанні другого ряду. Теж не проблема, набираємо ланцюжок з повітряних петель подовше. Потім при в’язанні другого ряду стане зрозуміло, коли треба зупинитися. І якщо залишився хвостик з повітряних петельок, ми його акуратно розпускаємо із зворотного боку. Не складно.

Третій випадок – якщо в’язання складне, у вигляді хвиль, одним словом воно не вкладається в пряму лінію. Без сумніву, тут зразок не завадить.

Як розрахувати кількість петель при в'язанні гачком?Четвертий випадок найскладніший. Якщо у візерунка дуже великий раппорт. (Раппорт це частина візерунка що повторюється). Так часто буває в стрічковому мереживі. Тут виникає особлива складність. Зразок потрібен і не один! Щоб вибратися на потрібний розмір, треба не просто зв’язати зразок, треба зв’язати безліч зразків на гачках різного розміру… або на нитках різної товщини… щоб визначити який із зразків зійдеться з нашими вимогами!

Щоб проілюструвати сказане, подивіться на цю шапку. Повторити її в іншому розмірі, ну не те щоб неможливо, а не приносить задоволення. Раппорт у цього візерунка великий, і щоб сантиметр в сантиметр шапка зійшлася на голові, треба дуже ізхітріться. Тому замовлення на в’язання такої шапки я не приймаю.

Ну ось, майже все сказала, залишилося тільки пояснити як робиться розрахунок петель для роботи. Я раджу використовувати такий простий спосіб. Вяжем зразок, скажімо, з 10 або з 20 петель. Можна й більше, головне щоб цифра була парна 10. Готовий зразок прикладаємо до викрійці, і дивимося яка кількість зразків поміщається по ширині роботи. Тут навіть не потрібні математичні знання, щоб вирахувати скільки петель потрібно набирати.

Джерело:

Начинаем вязать крючком