Мене тут так часто запитували про схеми, що в кінець дістали, тому народився цей пост. Початківці в’язальниці не розуміють як читати схеми в’язання гачком. Так ось можу їх порадувати – це не просто, а дуже просто! Зрозуміло якщо схема не супер наворочена якась. Так що ж треба знати? 

Перше.

Я ще не знаю жодної в’язальниці, яка б змогла прочитати схему, не знаючи позначень. Тому позначення треба вивчити напам’ять як таблицю множення. У всякому разі ті, які є найбільш поширеними, а їх не так вже й багато, раз-два та й усе.

Зазвичай в журналах дається табличка з позначеннями, тому все потрібне під рукою.

Друге.

Як у будь-якої абетці, так і при читанні схем в’язання, необхідно знати правила. Як це читати? Власне, де початок? Так от, початок, стартова точка знаходиться в правому нижньому кутку для найтиповіших візерунків. А для кругових візерунків – в центрі, за дуже рідкісним винятком. Ну ми ж не будемо починати з чогось складного, нам потрібно здолати саму простецьку схему.

Третє.

Напрямок в’язання – це і є напрям читання схем. Коли ми беремо в руки книжку, то читаємо її зверху-вниз і зліва-направо. А в в’язанні все навпаки. Беремо в руки схему і як книгу її читаємо, тільки по-арабськи – з останньої сторінки, тобто справа-наліво і знизу-вгору.

Як читати схеми в'язання гачком?Четверте.
Коли розшифрований і зв’язаний перший ряд, починаємо читати другий. І тут напрям думок змінюється, адже читати треба в тому ж напрямку, як і в’яжеться. А в’яжеться змійкою – вперед назад. Тому другий ряд читаємо зліва-направо. Якби схема була прозора, ми б перевернули її так, як перевернули в’язання, але вона не прозора, і цей поворот можна зробити тільки в голові.

Третій ряд в’яжемо як перший, четвертий за принципом другого і т.д.
З круговими візерунками простіше, там читається як в’яжеться – по спіралі.

Власне от і всі поради для починаючих читати схеми. Тут найголовніше, взяти в руки гачок і пров’язати найперший ряд, а потім другий, ну і все стане на свої місця без інструктора. А ось теоретично навчитися читати схеми в’язання гачком не вийде. Також як автомобіль ніхто ще не навчився водити в теорії.

Позначення схеми в'язання гачком

Джерело:
Видео-уроки вязания