В'язання шкарпеток в три прийоми

Хочу поділитися своїм способом в’язання шкарпеток – “в три прийоми“.

Суть його полягає в тому, що все деталі шкарпетки (верх, слід і п’ята) вив’язуються порізно, а потім з’єднуються між собою. Такі шкарпетки тепліше звичайних, міцніше, їх окремі частини легко оновити або полагодити.

Для чоловічих шкарпеток з товстої  сільської пряжі  набираємо петлі 44 і в’яжемо п’ятьма спицями вкругову резинку висотою 4-5 см. Далі в’яжемо панчішною в’язкою (1-й низку лицьовою, 2-й виворітною і т. д.) ще 7-8 см. Половину останнього ряду (22 петлі) пров’язуємо слабше і закриваємо, на них буде в’язатися п’ята.

У роботі на спицях залишається 22 петлі (вони підуть на верхню половину ступні шкарпетки). Пров’язавши їх лицьовими, набираємо гачком додатково 22 петлі, стуляємо петлями на спицях. Продовжуємо роботу таким чином: в’яжемо панчішною в’язкою тільки верхню частину ступні шкарпетки, тобто 22 петлі на спицях, до початку мізинця. Далі, робимо убавкі з двох сторін до тих пір, поки ширина миска не буде рівною 3-4 см, і закриваємо усі петлі.

Переходимо до в’язання сліду на 22 повітряних петлях. Краще працювати гачком і в’язати стовпчиками без накида. Для міцності додаємо капронову нитку. Розмір сліду той же, що і у верхній частині ступні. Обидві ці частини з’єднуються або гачком напівстопчиком, або зшиваємо тієї ж ниткою, з якої в’яжеться шкарпетка.

Залишається зв’язати п’яту: робимо її на 22 накритих петлях стовпчиком без накиду. До вовняних ниток додаємо для міцності капронові. В’яжемо смужку висотою 5 – 6 см, і ділимо петлі останнього ряду на 3 частини (22:3 = 7 плюс одна петля в запасі). Розподіляємо їх так: 7 – петель бокових, 8 – центральна частина і 7 – бокових. В’яжемо 7 бокових, 7 центральній частині, а восьму разом з першою петлею другої докової частини. Повертаємо роботу і в’яжемо 7 петель центральної частини і 8-у петлю пров’язуємо разом з останньою петлею першої бокової частини. І так повторюємо до тих пір, поки не вив’яжемо п’яту. Готову п’яту пришиваємо або прив’язуємо гачком до сліду.

Шкарпетки готові.