1. В’язання пінеток у формі черевичок
  2. В’язання рожевих пінеток з атласними стрічками
  3. В’язання пінеток з помпонами
  4. В’язання лілових меланжевих пінеток (62-68 розмір)

В’язання пінеток у формі черевичок

Нам знадобляться:

  • 50г вовни (товщина 106 м на 50 г)
  • дві атласні стрічки (довжина – 30 см).

Набираємо дев’ять петель для підошви і в’яжемо хустковою в’язкою. Діставшись третього ряду, прибавляємо з обох боків по одній петлі. Пров’язавши приблизно 7,5 см треба зняти по одній петлі і відкласти їх. Далі набираємо по бокових частинах 16 петель, на п’яточці – 9 петель. І користуючись чотирма спицями в’яжемо лицьовою гладдю, десь біля двох з половиною сантиметрів.

Наступний крок: відкладаємо бокові петлі і петлі п’яточки. Дев’ять петель в’яжемо хустковою в’язкою та пров’язуємо у кожному парному рядку крайню петлю з однією з підхоплених із бокових спиць. Так робимо для семи петель з кожної сторони. Далі з кожного із боків беремо по одній петлі (для кромки) і в’яжемо язичок за такою схемою: 16 рядів в’яжемо хустковою в’язкою, а по закінченні всі петлі закриваємо.

В нас залишились на трьох спицях петлі. Із кожної сторони краю набираємо по 3 петлі та в’яжемо всі петлі разом резинкою, тобто, одна петля лицьова, одна виворітна, це робимо для застібки, пров’язуючи таким способом 16 рядків. По завершенні петлі закриваємо.

Протягуємо заготовлені раніше атласні стрічки для імітації шнурівки на черевичку.

В’язання рожевих пінеток з атласними стрічками.

Нам знадобляться:

  • 50г вовни або бавовни (товщина 165 м на 50г)
  • дві атласні стрічки (довжина – 30 см).

Для підошви потрібно набрати 12 петель, набравши в’язати хустковою в’язкою. В третьому ряду додаємо з обох країв по одній додатковій петлі. Приблизно через 7,5 см зв’язаного треба відняти по одній петлі та відкласти їх. Далі набираємо по бокових частинах по 21 петлі, на п’ятці – 12 петель. І на 4-х спицях в’яжемо лицьовою гладдю, приблизно 2,5 см.

Наступний крок: треба відкласти бокові петлі і петлі п’ятки. 12 петель в’яжемо хусткової в’язкою, при цьому пров’язуємо в кожному парному ряді крайню петлю, разом із підхопленою петлею з бокових спиць (і так 8 петель із кожного боку).

Ті петлі, що залишились в’яжемо резинкою 1х1, приблизно на 6-7 см.

В результаті маємо милий закритий черевичок з відворотом. Для повної краси – протягуємо по колу заготовані атласні стрічки і черевички готові!

В’язання пінеток з помпонами.

Нам знадобляться:

  • 50г вовни або бавовни (товщина 165 м на 50г)
  • дві атласні стрічки (довжина – 30 см).

Набираємо непарне число петель в будь якій кількості: це залежить від обсягу ніжки. Пров’язуємо декілька рядків хустковою в’язкою. Кількість рядків повинна закривати початок п’ятки и тягнутись до щиколотки. Далі відмічаємо половинку петель і будь яким зручним чином помічаємо (кольоровою ниткою, наприклад) центральну непарну петлю. Позначивши, продовжуємо в’язати хустковою в’язкою, але в кожному із рядків робимо по два накиди: перед і після позначеної центральної петлі. Це ми в’яжемо ту частину носка, що йде від підйому ноги до великого пальчика. Число рядків, також визначаємо практично, прости приміряючи в’язку до самої ноги. Далі пров’язуємо 6 рядків панчішної в’язки, але петлі вже не додаємо. Там, де отримаємо рівне полотно це буде лицьова частина носочка.

Продовжуємо в’язання хустковою в’язкою, при цьому зменшуємо через ряд по 4 петельки: першу на початку в’язання, другу наприкінці полотна та ще по одній перед поміченою центральною петлею та після неї. Таким чином, убавляючи, в’яжемо ще 8 рядів. Останній ряд треба закрити. Це можна зробити будь-яким зручним Вам способом.

Далі полотно складаємо навпіл: щоб визначити потрібний профіль ноги. З’єднуємо кеттельним швом (стик) низ із бічною стороною. Якщо в нас перший ряд був набраний дуже туго або у ніжки високий підйом, тоді бічну сторону зашивати потрібно не до кінця.

Отриманий виріб привертає увагу не тільки простотою в’язки. Якщо знизу пришити шматочок шкіри чи брезенту( такого ж розміру як підошва), то вийдуть гарні домашні капці.

В’язання лілових меланжевих пінеток (62-68 розмір).

Нам знадобляться:

  • 50 г лілової меланжевої пряжі (бажано 75% овечої вовни, 25% поліаміду, з розрахунку 125 м на 50 г)
  • спиці №4 (5 штук)
  • гачок №4
  • два ґудзики

Перейдемо до роботи.

Ліву пінетку починаємо з підошви, набравши для цього 32 петлі, і розділити їх рівномірно на 4 спиці. Далі в’язати хустковою в’язкою. Перехід із одного ряду до другого повинен знаходитись на задній лінії середини. В третьому ряду після першої петлі на першій треті спиці і перед останньою петлею другої і четвертої спиці з протяжки додаємо по одній схрещеній петлі. Такі надбавки потрібно повторити ще 3 рази на кожному парному рядку та при цьому треба додавати для першої і третьої спиці – після і для другої і четвертої спиць – перед останньою доданою петлею (48 петель). В’яжемо 6 см резинкою.

Продовжуємо роботу хустковою в’язкою, при цьому в першому ряді на петлях другої і третьої спиці по дві петлі в’яжемо разом (36 штук). Крім цього, в третьому ряді потрібно збавити петлі: для другої спиці останню третю петлю зняти, як лицьову, 1 петлю пров’язати лицьовою і протягнути через неї ту петлю, яку зняли. Ці зменшення повторити ще 2 рази на кожному парному рядку по тридцять 30 петель.

Далі перші 8 петель пров’язати на першій спиці. Наступні 14 петель закрити, останні 8 петель четвертої і першої спиці про пров’язати. На цих петлях треба в’язати в прямому і зворотному напрямку, до довжини 2 см хустковою в’язкою, при цьому в кінці першого ряду для застібки набираємо нові 14 петель.

Виконаємо шов підошви. Верхній край нашої пінетки а також край застібки обв’язуємо. При цьому на кінці застібки виконуємо петлю для гудзика. Пришиваємо сам гудзик.

Праву пінетку потрібно в’язати симетрично.

В’язання м’яких вовняних черевичків.

Нам знадобляться:

  • тонка вовняна пряжа (25-30 г), можна поєднати декілька улюблених кольорів.

Почнемо роботу.

Потрібно знати, що пінетка складається з двох частин: це черевичок і підошва.

Почнемо в’язати перший черевичок. Для початку набираємо 72 петлі, включаючи дві кромочні, пров’язуємо 6 рядів хустковою в’язкою а наступні 8 рядів – панчішною. Далі потрібно розподілити зв’язані петлі на три частини: на дві бічні виділяємо 28 петель, а на центральну – 14. Продовжуємо в’язку панчішною в’язкою: праву бічну частину ряду пров’язуємо 28 петель і 13 в центральній частині, останні 14 петель пров’язуємо разом із першою петлею лівої бічної частини.

Вивертаємо виріб на виворітну сторону. Далі у виворітному ряді в’яжемо 13 петель виворітною, а 14-у та 15-у пров’язуємо разом виворітної; в лицьовому ряду 13 петель лицьових, а 14-у та 15-у петлі в’яжемо разом лицьовою. Так продовжуємо в’язати доти, поки не вив’яжете половину бічних сторін. В роботі має лишитися по 14 петель. Кількість петель, що в центральній частині має залишитись незмінною.

Далі пров’язуємо 8 рядків панчішною в’язкою. В лицьовому ряду виконуємо ажурний малюнок для стрічки чи шнурочка, який потім ми продінемо в отвори, це будуть майбутні зав’язки. Для цього треба чергувати дві петлі разом по усьому ряду лицьовою і виворітною. У виворітному ряду всі петлі та накиди пров’язуємо разом виворітною. Приблизно через десять-чотирнадцять рядів повторюємо ажурний ряд.

Останні 6 рядів в’яжемо панчішною в’язкою, по закінченню петлі закриваємо.

Підошву в’яжемо панчішною в’язкою. Для цього наберемо 5 петель, пров’язуємо перший ряд лицьовими петлями. В кінці кожного з наступних чотирьох рядів треба прибавляти по дві петлі, тобто виходить всього 13 петель. В’яжемо наступних 20 рядів рівно, а потім на початку і в кінці лицьового ряду треба прибавляти по одній петлі. Далі через лицьовій ряд повторюємо прибавку і в’яжемо 6 рядів, тепер у роботі задіяно 17 петель. Наступним кроком буде убавлення петель на початку кожного ряду: два рази по одній петлі і два рази – по дві. Останні 5 петель потрібно закрити.

Як правильно скласти виріб: зв’язані деталі прогладжуємо та зшиваємо їх у черевичок, далі з’єднуємо його з підошвою і обв’язуємо гачком по лицьовій стороні. У отвори нашого ажурного ряду протягуємо шнурок (можна стрічку чи тасьму).

Виріб готовий.

AnnaJonas спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю