Гачки Гачки в’язальні виготовляють з різних матеріалів: сталі, дерева пластмаси, кістки. Найзручніше користуватися легкими і добре відполірованими гачками. Гачки відрізняються за номерами (номер визначає розмір поглибленої робочої частини гачка). Довжина звичайного гачка 12-15 см. чим менше номер гачка, тим тонше повинна бути пряжа для в’язання. Існують також спеціальні гачки для туніського в’язання. Їх довжина 20 – 40 см; весь стрижень повинен бути гладким і рівним (без потовщень). Іноді для зручності замість довгого стрижня використовують капроновий трос. Довгі гачки також розрізняють по номерах. Рекомендується після роботи гачок протерти сухою вовняною або лляною тканиною і зберігати його в сухому місці. Для в’язання можуть бути використані будь-які нитки: шерстяні, шовкові, бавовняні і ін. Полотно, виконане гачком, мало розтягується. Форма деталей досягається збільшенням і зменшенням петель, збільшенням або зменшенням щільності в’язання (різниця діаметра гачка і нитки). Підставою або початковим поруч будь-якого виробу служить ланцюжок з повітряних петель. Вона не входить в рахунок рядів візерунка і позначається як нульовий ряд. Щоб ланцюжок не стягувала в’язане полотно, її потрібно виконувати більш вільно. Приступаючи до виконання 1-го ряду візерунка, вив’язують кілька повітряних петель для підйому, які замінюють 1-й стовпчик нового ряду. Малюнок полотна складається з однакових елементів, що повторюються. Щоб вони були розташовані симетрично на початку і в кінці ряду, необхідно пров’язивати додаткові стовпчики і петлі. Число цих петель дано в описі кожного візерунка, кромочние (крайні) петлі в це число не входять. Схему потрібно читати знизу вгору. Зазвичай непарні ряди читаються справа наліво, а парні – зліва направо. В інших випадках напрямок в’язання показано стрілками. Часто при в’язанні гачком вироби виконують не цілим полотном, а окремими мотивами, які потім з’єднуються між собою. Як правило, в’язання мотиву починають з центру і виконують по колу. З’єднувати мотиви можна або за вив’язування останнього ряду, прикріплюючи мотив до зв’язаних раніше, або всі мотиви в’яжуть окремо, а з’єднують в кінці роботи гачком або голкою з ниткою.

Основні петлі і прийоми.

Повітряна петля.

povitr-petlya

На кінці гачка зробити першу петлю, потім накинути нитку на гачок і протягнути через петлю. Усі наступні петлі в’яжуть точно так само, таким чином виходить ланцюжок з повітряних петель.

Півстовпчик.

Гачок ввести в 3-ю петлю ланцюжка спереду назад. Накинути нитку на гачок і протягнути її через 2 петлі, що висять на гачку.

pivstovb

Стовпчик без накиду.

Stop_bez_nakydu

Гачок ввести в 3-ю петлю ланцюжка спереду назад. Накинути нитку на гачок і витягнути петлю. Накинути нитку ще раз на гачок і протягнути її через 2 петлі, що висять на гачку.

Стовпчик з накидом.

Stovp_1_nakyd

Для збільшення висоти стовпчик треба в’язати з одним чи декількома накидом. На гачок накинути нитку, ввести гачок у 4-у петлю попереднього ряду або ланцюжок, накинути нитку і витягнути 1 петлю; знову накинути нитку і протягнути її через петлю і накид (2 петлі), що знаходяться на гачку; ще раз накинути нитку і протягнути її через 2 останні петлі, що висять на гачку.

Міцний стовпчик.

Pysh_stolb

На стрижень гачка накинути нитку, ввести гачок у 3-ю петлю ланцюжка спереду назад. Накинути нитку на гачок і витягнути петлю. Накинути нитку на гачок ще раз і протягнути її через 3 петлі, що висять на гачку.

Рельєфний лицьовій стовпчик з накидом.

Relef_lic_1_nakyd

На стрижень гачка накинути нитку, ввести гачок під «тулуб» стовпчика попереднього ряду справа наліво з лицьового боку роботи і витягнути) петлю. Потім знову накинути нитку і протягнути її через петлю і накид (2 петлі), що знаходяться на гачку; ще раз накинути (нитку і протягнути її через 2 останні петлі, що висять на гачку.

Стовпчик з 2, 3 і більше накиду.

10-stolbik-s-tremja-nakidami-4

На стрижень гачка треба зробити відповідно 2, 3 накиду, 1 потім послідовно пров’язивати по 2 петлі до тих пір, поки на гачку не залишиться 1 петля. Гачок потрібно запроваджувати відповідно до 5-ї, 6-ю, 7-ю і т. д. петлю ланцюжка, не рахуючи петлі, завжди висить на стрижні гачка.

Рельєфний виворітний стовпчик з накидом.

vyazannya-gachkom

На стрижень накинути нитку, ввести гачок під «тулуб» стовпчика попереднього ряду справа наліво з виворітного боку роботи і витягнути 1 петлю на виворітну сторону; знову накинути нитку і протягнути її через петлю і накид, що знаходяться на гачку; ще раз накинути нитку і протягнути її через 2 останні петлі, що висять на гачку.

Незакінчені стовпчики з накидом.

nezak_stovp

На стрижень гачка накинути нитку і ввести гачок у петлю попереднього ряду, витягнути нитку, ще раз накинути нитку на стрижень гачка і протягнути її через петлю і накид (2 петлі), що знаходяться на гачку. На стрижні гачка залишилося 2 петлі, тобто стовпчик з накидом не закінчений. Також потрібно зв’язати необхідну кількість незакінчених стовпчиків з накидом, причому після кожного з них на гачку буде додаватися ще одна петля. В кінці накинути нитку на гачок і протягнути її через всі петлі, що висять на гачку.

Пишний стовпчик.

pyshnyy_stovp 

На стрижень гачка накинуть нитку, ввести гачок у петлю попереднього ряду і витягнути нитку; ще раз накинуть нитку на стрижень гачка, ввести гачок у т> ж отвір і витягнути нитку. Так повторить 2-5 разів залежно від товщини нитки Потім зробити ще накид і всі петлі на гачку пров’язивати треба.

Перехрещені стовпчики з накидом.

041813_1301_65.jpg 

Стовпчик з накидом пров’язивати над третім петлею підстави (не рахуючи крайньої), стовпчик з накидом прикріпити до 2-ї петлю підстави позаду 1-го стовпчика і 3-й стовпчик з накидом в 1-у петлю підстави попереду двох перших стовпчиків.

Витягнута петля.

041813_1301_43.png 

Відтягнути петлю на гачку на 0,5 см, підхопити гачком і протягнути в неї робочу нитку; пров’язивати стовпчик без накиду, вводячи гачок під третім нитку витягнутої петлі з виворітного боку.

«Піко»

Piko 

Зробити 3-5 повітряних петель і прикріпити їх півстовпчик або стовпчиком без накиду до основи цих петель. Звуження і розширення полотна. Зміна ширини полотна досягається зменшенням або збільшенням числа стовпчиків або повітряних петель ряду по краях і в середині полотна. Усередині ряду додають, вив’язуючи з однієї петлі підстави не більше 3 стовпчиків. В кінці ряду можна додати будь-яке число стовпчиків. Для цього, закінчивши ряд, потрібно зв’язати ланцюжок з повітряних петель, а в наступному ряду її використовувати як основу для візерунка. Щоб зменшити стовпчики всередині ряду, потрібно ввести гачок у петлю підстави і витягнути нитку, потім з наступної петлі підстави знову витягнути нитку зробити накид і протягнути його через всі 3 петлі на гачку. Вийшов 1 стовпчик 1 без накиду, зв’язаний з двох петель підстави. Для плавного зменшення: полотна з краю потрібно закінчити ряд півстовпчиком, потім зв’язати 1 повітряну петлю, повернути роботу, з 1-ї, петлі підстави вив’язати стовпчик без накиду і далі вив’язувати основний візерунок. Петлі для ґудзиків. Для горизонтальних петель слід пропустити кілька чергових петель (залежно від величини гудзики), набрати над цими петлями стільки ж повітряних петель, на яких у наступному ряду продовжити в’язання. Для вертикальних петель дов’язати до місця, де повинна бути петля, повернути роботу і в’язати «туди і назад» 3-5 рядів (в залежності від величини гудзики), так само з 2-го клубка зв’язати з іншого боку стільки ж рядів, потім продовжувати в’язання по всьому ряду.