Одного разу, при розкопці однієї із єгипетських гробниць була виявлена дитяча в’язана шкарпетка і це дає нам право стверджувати, що ще в стародавньому Єгипті в’язання було широко поширене. Якщо дивитися територіально, то на сході в’язання з’явилося на декілька століть раніше, а в Європі воно набуло широкого вжитку лише в IX столітті. І затрималося там до сьогодні. Адже, що може бути теплішим, м’якішим і так гарно виглядати ніж в’язаний виріб на плечах паняночки?

Можна до безкінечності перераховувати всі переваги даного виду рукоділля, але давайте зануримось в сам процес, а саме у в’язання гачком. Саме цей вид в’язання випередив інші види: в’язання на спицях, ну і звичайно ж в’язку на машинці. У наших пращурів не було, таких професійних як зараз, гачків. Тому вони використовували звичайну дерев’яну паличку, яка була трішки зігнута на кінці. Така паличка дозволяла краще поводитися з ниткою при створені того чи іншого виробу.

В сучасному світі сама концепція сильно не змінилася, але стала більш зручнішою, вдосконаленою та має трішки більше різних нюансів. Візьмемо, наприклад, сам гачок: сьогодні в будь-якому магазині, що спеціалізується на в’язанні, можна знайти і металеві, і пластмасові, і дерев’яні гачки. Які набагато полегшують весь процес в’язання. Але як показує практика, найбільш зручнішими є гачки з пластмасовими або дерев’яними ручками. Також слід зауважити, що вони бувають різних розмірів: довгі та короткі, тонкі та товсті. В свою чергу товщина підбирається в залежності від товщини, та й взагалі, розміру нитки. І тому, якщо вид в’язання гачком ваше безпосереднє хобі, то у вашому асортименті має не один, а декілька видів гачка різної товщини. Порада: щоб правильно підібрати гачок необхідного розміру, беріть на півтора-два рази товщий від нитки і ви не помилитесь. Але це правило не завжди є актуальним, адже якщо ви хочете, щоб ваш виріб був щільним та товстим, необхідно в’язати навпаки – товсті і грубі нитки тонесеньким гачечком. А тонкі товстим хороше підійдуть для створення ажурного малюнка.

В’язка гачком може відбуватися в трьох направленнях: в прямому напрямі, зворотному, а також по колу. Маленька порада, аби пряжа не була розтягнутою і на втомлювалась ваша рука, необхідно аби гачок був з сплюснутою голівкою і не надто гострою голівкою. Методика в’язання гачком має більше ніж 30 видів різноманітних петель, тому для створення оригінального та ексклюзивного виробу краще, щоб схема різноманітних прийомів та методів була під рукою.

Перейдемо безпосередньо до пряжі. В усьому світі її існує незліченна кількість видів: від натуральної (бавовна, льон) і до синтетичних матеріалів, що створюються методом змішення різних якостей та кольорів волокна. Який з них кращий? Тут думки розходяться, адже натуральна пряжа відома своєю щільністю та екологічними якостями, а синтетична – різноманітністю вибору (віскоза, стрічкові, фасоні тощо) і кожна з них дає свободу експериментам та творчості.

У сучасному світі речі в’язані гачком здобувають все більшої популярності та попиту. Адже кожна із цих речей є повністю унікальною і виконується виключно під замовлення. А так як в’язання гачком поза сумнівом є мистецтвом, як і живопис, то майстер не зможе двічі виконати одну і ту ж роботу повністю однаково. Тому кожен виріб приверне до себе належну увагу та вирізнить кожного по-своєму. Це може бути, що завгодно: від милого шилика, зробленого гарною в’язкою та прикрашеного барвистим та яскравим візерунком, до ексклюзивного кардигана, виконаного в одному світлому тоні, що вже приверне багато уваги лише своєю простотою і витриманою класикою. І навіть якщо звернути увагу на те, що зараз модно, то можна сказати, що це досить прості речі в яких є елементи гламурної класики та витриманості, які розбавлені маленькою «родзинкою». Це може бути що завгодно: і ремінь з оригінальним візерунком, і великі яскраві ґудзики, і рукав в ¾.

У будь якому разі варто пам’ятати, що за допомогою пряжі, ниток та гачка, ви зробите свій стиль індивідуальним та неповторним. Плюс до всього – подруги просто будуть заздрити, а коханий чоловік закохається у вас ще більше.

tatkaaa спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю