В’язаний драконЗв’яжемо іграшку Дракон своїми руками. Завдяки детальному опису кожної деталі, така іграшка буде у Вас в будинку вже через два, максимум через три, вільних вечора.

Довжина: 40 сантиметрів

Вам будуть потрібні:

  • залишки тонких білих, зелених і червоних ниток (шерсть, напівшерсть, акрил)
  • кругові спиці №2
  • в’язальний гачок
  • пара бусинок

Оскільки будемо в’язати Дракона своїми руками, варто сказати, що складається іграшка з декількох окремо зв’язаних деталей.

Почнемо в’язати виріб з найбільшої верхній частині. Все в’язання – лицьова гладь. Набираємо 26 петель, включаючи кромочні, і в’яжемо 5 рядів, як уже говорилося, лицьовою гладдю. Потім ділимо петлі (відокремлюємо тимчасово яскравою ниточкою) на 3 частини:

  • 10 петель
  • 6 петель
  • 10 петель

Пров’язуємо виворітними петлі першої частини та 5 петель другої частини, а 6-ту петлю пров’язуємо виворітною разом з першою петлею третьої частини. В’язання повертаємо і в’яжемо лицьовими 5 петель середній частині, а 6-ту пров’язуємо разом, лицьовою, з 10-ою петлею першої частини. Далі в’яжемо середню частину лицьовою гладдю, захоплюючи петлі бокових частин, поки в кожній бічній частині залишиться по п’ять петель. Це буде верхня щелепа Дракона.

Далі дракончика в’яжемо, як завжди, всі частини разом (16 петель) лицьовою гладдю 6 рядів. Потім петлі знову ділимо на три частини:

  • 5 петель
  • 6 петель
  • 5 петель

Після в’яжемо іграшку, як у першому випадку, поки бокових петель зовсім не залишиться, тобто на спицях залишиться 6 петель.

В’язаний дракон

Тепер з кромочних (за принципом в’язання п’яти) набираємо по 8 петель з кожної сторони. На спицях вийшло 22 петлі. Пров’язуємо один ряд лицьовими петлями, а в виворітних рядах робимо убавлення на початку і в кінці ряду, пров’язуючи по 2 петлі разом виворітною (кромочні не входять). Так в’язати лицьовою гладдю, поки на спицях не залишиться 16 петель. У нас вийшла голова Дракона, до якої потім, треба буде, приробити оченята, зубки, вушка, язичок, але це все потім.

Далі:
Вяжем лицьовою гладдю 16 рядів прямої частини, а потім починаємо прибавляти, роблячи накиди на початку і в кінці ряду в кожному лицьовому ряду, поки не буде 22 петлі. Тепер до голови майбутньої іграшки додалася шия, і Дракон своїми руками зв’язаний (вірніше, поки, ще не зв’язаний), вже має якийсь вид.

Тепер в 1-м особовому ряду в’яжемо так:

  • кромочна (К)
  • 8 лицьових (8л)
  • З однієї петлі вив’язувати 3 петлі (лицьова, накид, лицьова) (з 1Л вив’яз 3Л)
  • 2 лицьових (2Л)
  • З однієї петлі вив’язувати 3 петлі (з 1Л вив’яз 3Л)
  • 8 лицьових (8л)
  • кромочна (К)

Все виворітні ряди – виворітні петлі.

3-й ряд: К; 9л; з 1Л вив’яз 3Л; 4л; з 1Л вив’яз 3Л; 9л; К

5-й ряд: К; 10л; з 1Л вив’яз 3Л; 6л; з 1Л вив’яз 3Л; 10л; К

7-й ряд: К; 11л; з 1Л вив’яз 3Л; 8л; з 1Л вив’яз 3Л; 11л; К

9-й ряд: К; 12л; з 1Л вив’яз 3Л; 10л; з 1Л вив’яз 3Л; 12л; К

11-й ряд: К; 13Л; з 1Л вив’яз 3Л; 12л; з 1Л вив’яз 3Л; 13л; К

13-й ряд: К; нак; 14Л; з 1Л вив’яз 3Л; 14л; з 1Л вив’яз 3Л; 14л; нак; К

15-й ряд: К; нак; 16л; з 1Л вив’яз 3Л; 16л; з 1Л вив’яз 3Л; 16л; нак; К

17-й ряд: К; нак; 56л; нак; До

Отримати 60 петель. Це найширше місце спинки нашої майбутньої іграшки.

В’язаний драконПродовжуємо роботу над дракончиком:

  • Вяжем 6 рядів прямої частини.
  • Потім в лицьовому ряду пров’язуємо на початку і в кінці по 2 петлі разом лицьовими.
  • Виворітні ряди в’яжемо, як звичайно.
  • В лицьовому ряду пров’язуємо 29-ту і 30-ту петлі разом лицьовою.
  • З наступного лицьового ряду в кожному лицьовому ряду робимо убавлення, пров’язуючи на початку і в кінці ряду по 2 петлі разом лицьовою, а в середині ряду – 3 петлі разом лицьовою. Так в’яжемо, поки на спицях залишиться 13 петель.
  • Потім пров’язуємо по 2 петлі разом лицьовою на початку і кінці ряду через 1 лицьової ряд.
  • Останні 5 петель закрити в лицьовому ряду.

Верхня частина виробу готова, Ви її бачите на фотографії.

Продовжимо роботу над іграшкою.
Тепер зв’яжемо черевце для нашого дракона. А якщо бути більш точним, то нижню частину голови, нижню частину шиї і, власне, черевце.

Набираємо 22 петлі, включаючи кромочні, зеленою ниткою. Вяжем лицьовою гладдю 2 ряди і ділимо петлі на 3 частини (8 петель, 6 петель, 8 петель). А далі в’яжемо лицьовою гладдю середню частину, захоплюючи бокові петлі, як у попередній деталі Дракончика, поки в бокових частинах не залишиться по 1 петлі.

В’язаний драконНа спиці 8 петель.
Пров’язуємо лицьовою гладдю:

  • 2 ряди білою ниткою
  • 2 ряди зеленої ниткою
  • 2 ряди білою ниткою
  • 1 ряд зеленої ниткою
  • а на початку і наприкінці виворітного ряду зробимо по накиду.

Далі в’яжемо білою ниткою. Робимо накиди на початку і кінці ряду через 1 лицьовій ряд.

Коли на спицях буде 34 петлі, пров’яжіть 6 рядів прямої частини. Це найширша частина черевця. А це означає, що більша частина цієї деталі Дракона вже готова.

Тепер будемо убавляти петлі, пров’язуючи по 2 разом лицьовою на початку і кінці ряду, через 1 лицьовий ряд. Коли на спицях буде 22 петлі, убавляння робимо в кожному лицьовому ряду. Пров’язавши разом останні 2 петлі, нитку закріплюємо. Черевце для нашої звірюки готово.

В’язаний драконЩо ми маємо? Вив’язуючи Дракона своїми руками ми підійшли до того, що у нас готові дві найбільші деталі нашого виробу, а значить, половина роботи вже зроблена.

Тепер, як кажуть, “дрібного, але багато“. Нам належить зробити:

  • деталь дракона-лапка
  • деталь дракона – крильце
  • деталь дракона – пащу з язичком
  • деталь дракона – вушка
  • деталь дракона – гребінь

Отже, приступимо, вірніше продовжимо.

Зв’яжемо лапки для нашої іграшки. Набираємо на кругові спиці (в’яжемо по колу) зеленої ниткою 26 петель, на кожній спиці по 13 петель, і пров’язуємо:

  • 4 ряди лицьовими петлями
  • через ряд на початку спиці пров’язуємо по 2 петлі разом лицьовою (ряд зменшується на дві петлі)
  • коли на кожній спиці залишиться по 9 петель, пров’яжіть 3 ряди лицьовими петлями
  • знову пров’язуємо по 2 петлі разом лицьовою
  • пров’яжіть 3 ряди і 8 петель (петлі з одної спиці) закрийте, а на другої спиці пров’яжіть 6 рядів лицьовою гладдю
  • наступний ряд виглядає так: К; 2 разом Л; 2Л; 2 разом Л; К
  • а виворітний ряд в’яжемо так: К; 2 разом З; 2 разом вив; К
  • решта 4 петлі закрити

Для дракона треба зв’язати, як самі розумієте, чотири лапи.

В’язаний драконЙдемо далі. Наступна деталь – крила. Який же дракон без крил? Навіть якщо він ще не дракон, а тільки Дракоша. Для нашого виробу таких деталей потрібно, природно дві, причому одна з них – дзеркальне відображення іншої.

Набираємо 21 петлю білою ниткою. Цей крок однаковий для обох крил. Далі опис розділимо для кожного крильця окремо.

КРИЛО-1

1 ряд К; 4Л; 8Вив; * Н; 2 разом Л * (3 рази); Н; 1Л; К
2 ряд 16л
3 ряд в’язання повернути 8Вив; 2Л; * Н; 2 разом Л * (3 рази); Н; К
4 ряд ​​К; 7Ізн; 3Л; * Н; 2 разом Л * (3 рази); Н; 1Л
5 ряд в’язання повернути 18Л; К
6 ряд все Л до кінця; К
7 ряд К; 4Л; 12л; * Н; 2 разом Л * (3 рази); Н; К
8 ряд К; 11л; Н; 10Вив
9 ряд 22Л; К
10 ряд закрити 5Л; 8л; 9Вив; 3Л; К

Вийде один зубчик. Все крило складається з трьох зубців. Зв’язавши 3 зубці, закрийте петлі, пров’язуючи:
5Вив; 8Вив; до кінця вив

КРИЛО-2
1 ряд К; 4Вив; 8л; * Н; 2 разом вив * (3 рази); Н; 1Вив; К
2 ряд 16Вив
3 ряд в’язання повернути 8л; 2Вив; * Н; 2 разом вив * (3 рази); Н; К
4 ряд ​​К; 7л; 3Вив; * Н; 2 разом З * (3раза); Н; 1Вив
5 ряд в’язання повернути 18Вив; К
6 ряд все вив
7 ряд К; 4Вив; 12л; * Н; 2 разом вив * (3раза); Н; К
8 ряд К; 11Вив; Н; 10л
9 ряд в’язання повернути 22Вив; К
10 ряд закрити 5 петель З; 8Вив; 9л; 3Вив; К

Зв’язавши три зубці, закрийте петлі, пров’язуючи:
5Вив; 8л; до кінця вив

Верхню і нижню сторони крил треба обв’язати гачком стовпчиками без накиду білою ниткою, а зубчики – зеленою. Передню сторону крил не обв’язуємо.

Ще один крок пройдений. Ви зробили ще дві деталі до своєї м’якій іграшці.

В’язаний драконТепер зв’яжемо одну важливу частину нашого дракончика – пащу з язиком. Звучить загрозливо, але насправді наш Дракоша дуже добрий. Взагалі іграшки не повинні бути злими. Це дуже важливо, особливо зараз, коли багато, майже всі, мультики просочені злом і ненавистю. Та й не тільки мультики …

Але це інша тема, а ми давайте повернемося до нашого Дракончикові, до нашого доброго Дракоши.

Отже, наберіть червоною ниткою шість петель.

В’язання – лицьова гладь:

1 ряд К; 4Л; К

всі парні ряди вив

3 ряд К; Н; 4Л; Н; К
5 ряд К; 6Л; К
7 ряд в’язання повернути 18Л; К
9, 11, 13, 15, 17 ряди К; 8л; К
19 ряд К; 2 разом Л; 4Л; 2 разом Л; К
21 ряд К; 6Л; К
23 ряд К; 2 разом Л; 2Л; 2 разом Л; К
25 ряд всі петлі закрити лицьовими

В’язаний драконСкладаємо деталь навпіл виворітною стороною всередину. По лінії згину наберіть гачком 6 петель ниткою червоного кольору. Перемістіть їх на спиці і зв’яжіть виворітною гладдю язичок:

1, 3, 5, 7 ряди К; 4Вив; К
2, 4, 6 ряди Л
8 ряд К; 2 разом Л; 2 разом Л; К
9 ряд К; 2 разом Л; К
10 ряд 3 разом

 

В’язаний драконЇдемо далі: візьміть верхню деталь нашого виробу і, в тій частині, де голова робить вигин, зв’яжемо вушка Дракону.

Для цього спицями набираємо 4 петлі, зачіпаючи нитку за готове в’язання. Пров’яжіть лицьовою гладдю 4 ряди, потім пров’яжіть 2 ряди по 2 петлі разом лицьовими. У виворітному ряду пров’яжіть 2 петлі разом виворітними і закріпимо нитку. Так само зв’язати друге вушко.

Не втомилися ще в’язати Дранона своїми руками? Вже трошки залишилося. Продовжимо роботу з верхньою деталлю вироби. Спинку іграшки дракона скласти навпіл вздовж і краї сколоти англійськими шпильками. По лінії хребта, від мордочки до хвоста зв’язати гачком білою ниткою ряд гребінця, чергуючи стовпчики без накиду із стовпчиками з 1-им, 2-ма, і 3-ма накидами, як би утворюючи хвилю на хребті. Нитку закріпити. Шпильки зняти.

Далі пришийте ніжки іграшці.

Тепер всуньте нитку в голку і з двох сторін по хребту біля основи гребеня зробіть сметочні шви довжиною від рівня передніх ніг до середини шиї. Нитки стягніть і закріпіть. При цьому шия з головою піднімуться вгору.

Починаючи з другого зубчика, зробіть другий ряд гребеня, чергуючи стовпчики без накиду із стовпчиками з 1-им, 2-ма, 3-а, 4-ма накидами. Стовпчики з 3-ма та 4-ма накидами знаходяться на вищій точці попереднього ряду. Далі і цей стовпчик, і спуск пров’язуємо стовпчиками без накида. Стовпчиками без накиду обв’язуємо і зібрану частина гребінця.

 

В’язаний дракон

Дов’язати до кінця, вив’яжіть ланцюжок з 7 петель і зв’яжіть на ньому:

  • 1 стовпчик без накиду
  • 1 стовпчик з накидом
  • 2 стовпчики з 2-ма накидами
  • 1 стовпчик з 3-ма накидами
  • 2 стовпчики з 2-ма накидами і з’єднайте їх з гребенем.

В’язаний драконОбв’яжіть по колу стовпчиками без накиду (на кінці хвостика стовпчиками з 1, 2, 3 накидами), закріпіть нитку біля основи хвоста.

Зв’яжіть (з’єднайте) гачком разом всі деталі Дракончика, крім крил, білою ниткою, починаючи з пащі, по колу. Залишивши деяку відстань на шиї, наповніть іграшку синтипоном і обв’яжіть до кінця.

Лапи теж наповніть синтипоном і, теж, обв’яжіть білою ниткою: спочатку стовпчиками без накида, а потім стовпчиками з накидом, утворюючи овал лапи.

Тепер наш виріб, м’яка іграшка або дракон, як Вам завгодно, має якийсь вид, але в той же час виглядає він зовсім безлико. Ось цю безликість зараз і усунемо.

Зробіть з білих ниток (у три витка) колечко і обв’яжіть його по колу гачком. У центр кола вставте намистинку. Це будуть, як Ви зрозуміли, очі Дракоши. Пришийте оченята. Вишийте бровки і ніздрі. Постарайтеся, щоб у дракончика був добрий вираз мордочки.

Наш Дракончик майже готовий. І все це ВИ зробили своїми руками! Залишилися крила. Їх пришивають з боків зеленої ниткою. Щоб крила добре зберігали форму, треба промітати їх по верху і по низу вузенькими (1-2 мм) смужками, вирізаними з пластикової пляшки. Кінець, близько 2-3 см, біля основи крила заховайте всередину тулуба вироби. Тепер Дракоша буде з розпростертими крилами.

Ну, от і все!
Завдання зробити Дракона своїми руками виконане.

За матеріалами:

Поделики для детей 

This post is also available in: Russian

  • vit

    2012 рік Дракона. Я вжа двійко вишила, ще одного сплету. А раптом справжній прилетить?

  • http://happylife.lviv.ua/ Happyl

    А я сплела собі крокодильчика http://happylife.lviv.ua/2011/12/sharf-krokodyl/

    • http://www.clutch.in.ua/ Дмитро Світодар

      Такий файний:))))