В'язані капці

Розміри:

  • 29 (дитячі)
  • 37 (жіночі)
  • 42 (чоловічі)

Вам знадобиться:

  • шерстяна пряжа 100%, білого, червоного і чорного кольорів по 1 мотку кожного кольору
  • спиці для в’язання №9
  • комплект спиць для в’язання шкарпеток №9
  • гачок №9
  • для виготовлення помпончиків – 4 картонні кружечки діаметром 5 мм. (для дитячих і жіночих капців) і 2 картонні кружечки діаметром 8 мм. (для чоловічих капців).

Візерунки:

  • лицева гладь – в кругових рядах в’язати тільки лицеві петлі
  • хустинкова в’язка – в лицевих і виворітних рядах в’язати лицеві петлі.

Щільність в’язання: лицева гладь – 12 петель * 18 рядів = 10*10 см., хустинкова в’язка – 12 петель* 20 рядів = 10*10 см.

Опис роботи.

Капці починати в’язати з п’ятки простими рядами, потім роботу продовжити круговими рядами.

Чоловічі капці.

Набрати 30 петель і в’язати 26 рядів = 13 см. хусткової в’язки. В останньому ряді з обох сторін набрати по одній петлі = 32 см. Потім всі петлі рівномірно розподілити на 4 панчішні спиці = 8 петель на кожну спицю, замкнути в кільце і в’язати лицьовою гладдю.

Через 18 кругових рядів = 10 см. почати виконувати носок (лицьова гладь). Для цього останні 3 петлі на 1-й і 3-й спицях в’язати наступним чином: 2 петлі пров’язати разом лицевою, одна петля лицева. Перші 3 петлі на 2- й і 4-й спицях в’язати наступним чином 1 петля лицева, 2 петлі пров’язати разом лицевою. (1 петлю зняти як лицеву, 1 петлю пров’язати лицевою, потім через неї протягнути зняту петлю). Повторювати в кожному круговому ряді, поки не залишиться 8 петель. Решта петлі стягнути робочою ниткою, нитку закріпити.

Жіночі капці.

Набрати 26 петель і в’язати 20 рядів = 10 см. хусткової в’язки. В останньому ряді з обох сторін набрати по одній петлі = 28 петель. Потім всі петлі рівномірно розподілити на 4 панчішні спиці = 7 петель на кожну спицю, замкнути в кільце і в’язати лицьовою гладдю.

Через 16 кругових рядів = 9 см. почати виконувати носок (лицьова гладь), як описано для чоловічих капців.

Дитячі капці.

Набрати 20 петель і в’язати 18 рядів = 9 см. хусткової в’язки. Потім всі петлі рівномірно розподілити на 4 панчішні спиці = 5 петель на кожну спицю, замкнути в кільце і в’язати лицьовою гладдю.

Через 10 кругових рядів = 6 см. почати виконувати носок (лицьова гладь), як описано для чоловічих капців.

Збірка.

На п’ятках виконати шви. Верхні краї капців обв’язати гачком одним рядом «Рачого кроку».

Зробити по 2 помпончики: для чоловічих капців – чорного кольору, для жіночих – білого, для дитячих – червоного. Помпончики пришити до капців.

Помпончики робимо так: вирізаємо з картону по 2 кружечки для кожного помпона. Картон має бути досить щільним. Малюємо на картоні кола за допомогою циркуля. В середині кожного кола малюємо маленьке коло, яке вирізаємо. Маємо отримати «бублик з діркою». Ширина «бублика» для маленьких помпонів 5 мм., для великих – 8 мм. Далі кладемо коло одне на одне, всередину між колами ставимо нитку потрібного кольору довжиною 35-40 см. Далі обмотуємо «бублик» ниткою потрібного кольору до тих пір, поки «дірка бублика» зовсім не сховається. Після того, як все коло замотане – розрізаємо тонкими ножицями намотані нитки по периметру зовнішнього кола. Слід пильнувати, щоб нитки не розсипалися. Легенько роз’єднуємо кружечки на 2-3 мм. і стягуємо розрізані ниточки ниткою, яку ми поклали в середину між картонними кружечками. Зав’язуємо і добре закріплюємо вузлики і знімаємо картонні кружечки. Помпончик розпушуємо і підстригаємо нерівні ниточки.