В’язане морозиво

В'язане морозиво“Морозиво в цукровому ріжку або вафельному стаканчику? Одна або дві кульки? Полуничне, фісташкове, шоколадне? З горішками? Шоколадною крихтою?”
Відмінна в’язана іграшка, елемент декору і просто приємне доповнення до смачного
шматочку чорничного пирога.

Вам буде потрібно:

  • Панчішні спиці 4 мм або інші у відповідності з товщиною пряжі
  • Пряжа (відповідний колір для цукрових ріжків і кульок морозива)
  • Маркер
  • Голка для зшивання цукрових ріжків і кульок морозива
  • Бісер/блискітки/стрази або нитки для вишивання горіхів, крихти та ін добавок (за бажанням)
  • Голка для пришивання бісеру або вишивання (за бажанням)

Цукровий ріжок.

В'язане морозиво - цукровий ріжокНабрати 6 п. і в’язати 1 р. як шнур (i-cord, idiot-cord, шнур “ідіотів”): зв’язати 1 лиц. р.; не розвертаючи роботу, зрушити п. до початку р.; туго натягнути пряжу з кінця р.

Розподілити п. рівномірно на трьох спицях, помістити маркер і в’язати коло. р.:

1-й-2-е коло. р.: * 1 лиц. п., 1 вив. п. *, повторити *-*.

3-й коло. р.: в’язати всі п. лиц.

4-й – 5-й коло. р.: * 1 лиц. п., 1 вив. п. *, повторити *-*.

6-й коло. р.: в’язати 3 п. з перших і останньої п. на кожній спиці (вив’язати лицьову за передню стінку і за задню), всі інші п. в’язати лиц.

Повторити 1-6 коло. р. 6 разів (= 42 п.)

7-й коло. р.: всі п. вив.

8-й коло. р.: закрити всі п.

Вивернути ріжок навиворіт. Заправити кінчик пряжі на дні всередину, щоб укріпити конус ріжка. Заправити кінці пряжі і відкласти ріжок в бік, поки будуть в’язатися кульки морозива.

Вафельний стаканчик.

В'язане морозиво - Вафельний стаканчикНабрати 6 п. і в’язати 1 p. як шнур (див. Цукровий ріжок).

Розподілити п. рівномірно на трьох спицях, помістити маркер і в’язати коло. р.

1-й круг.р.: в’язати 2п. з кожної п. (вив’язати лицьову за передню стінку і за задню) = 12 п.

2-й коло.р.: всі п. лиц

3-й коло.р.: * 1 лиц. п., в’язати 2 п. з однієї п. *, повторити *-* (= 18 п.)

4-й коло.р.: всі п. лиц.

5-й коло.р.: * 2 лиц. п., в’язати 2 п. з однієї п. *, повторити *-*.

6-й коло. р.: всі п. лиц.

7-й коло. р.: всі п. вив.

8-й і 9-й коло. р.: * 1 лиц. п., 1 вив. п. *, повторити *-*.

10-й коло.р.: всі п. лиц.

Повторити 8-10 коло. р. 5 разів. Вивернути стаканчик навиворіт і в’язати з 11-го коло. р.

11-й коло. р.: * 3 лиц. п., 2 п. з однієї п. *, повторити *-* (= 30 п.)

12-й коло. р.: * 4 лиц. п., 2 п. з однієї п. *, повторити *-* (= 36 п.)

13-й коло. р.: * 5 лиц. п., 2 п. з однієї п. *, повторити *-* (= 42 п.)

14-й – 19-й коло. р.: всі п. лиц.

20-й коло. р.: всі п. вив.

21-й коло. р.: закрити п.

Зашити отвір, який можливо утворилося при вивертанні стаканчика. Заправити кінці пряжі і відкласти ріжок в бік, поки будуть в’язатися кульки морозива.

Класична кулька морозива.

В'язане морозиво - Класична кулькаНабрати 80 п., залишивши кінець пряжі довжиною 70-80 см. Розподілити п. рівномірно на трьох спицях (можливо також використання кругових спиць для вив’язування кількох перших р.), помістити маркер і в’язати коло. р.

1-й коло. р.: всі п. вив.

2-й – 5-й круг.р.: * 1 лиц. п., 2 п. з однієї п., зменшити 1 п. з нахилом вліво (зняти одну петлю лицевою на праву спицю, зняти ще одну як лицьову на праву спицю, протягнути ліву спицю в дві зняті петлі зліва направо за передні стінки цих двох петель і провязать обидві петлі разом лицьовою за задню стінку), 1 лиц. п., пров’язати 2 п. разом як лиц., 2 п. з однієї п. *, повторити *-*.

6-й коло. р.: пров’язати дві петлі разом як вив. на вcіх п. (= 40 п.)

7-й коло. р.: всі п. лиц.

8-й коло. р.: * 4 лиц. п., 2 п. з однієї п. *, повторити *-*

9-й – 10-й коло. р.: всі п. лиц.

11-й коло. р.: * 4 лиц. п., пров’язати 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (= 40 п.)

12-й – 14-й коло. р.: всі п. лиц.

15-й коло. р.: * 8 лиц. п., пров’язати 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (= 36 п.)

16-й коло. р.: всі п. лиц.

17-й коло. р.: * 4 лиц. п., пров’язати 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (= 30 п.)

18-й коло. р.: всі п. лиц.

19-й коло. р.: * 3 лиц. п., пров’язати 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (= 24 п.)

20-й коло. р.: всі п. лиц.

21-й коло. р.: * 2 лиц. п., пров’язати 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (= 18 п.)

22-й коло. р.: всі п. лиц.

23-й коло. р.: * 1 лиц. п., пров’язати 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (= 12 п.)

24-й коло. р.: всі п. лиц.

25-й коло. р.: пров’язати 2 п. разом як лиц. на всіх п. (= 6 п.).

Обрізати нитку, втягнути кінець нитки в голку, протягнути нитку через всі що залишилися п., стягнути, закріпити вузлом з вив. сторони роботи. Сховати кінець набірного ряду у напрямку до 6-7 коло. р. (це місце приєднання кульки з ріжки). На цьому етапі можна прикрасити кульку горішками або посипанням, а потім пришити її.

Кулька морозива з посипкою.

В'язане морозиво - Кулька морозива з посипкоюНабрати 40 п., залишивши кінець пряжі довжиною 70-80 см. Розподілити п. рівномірно на трьох спицях, помістити маркер і в’язати коло. р.

1-й коло. р.: всі п. лиц.

2-й коло. р.: * 1 лиц. п., 2 п. з однієї п. *, повторити *-* (60 п.).

3-й – 7-й коло. р.: всі п. лиц.

8-й коло. р.: * 1 лиц. п., 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (40 п.)

9-й – 12-й коло. р.: всі п. лиц.

13-й коло. р.: * 8 лиц. п., 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (36 п.)

14-й коло. р.: всі п. лиц.

15-й коло. р.: * 4 лиц. п., 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (30 п.)

16-й коло. р.: всі п. лиц.

17-й коло. р.: * 3 лиц. п., 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (24 п.)

18-й коло. р.: всі п. лиц.

19-й коло. р.: * 2 лиц. п., 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (18 п.)

20-й коло. р.: всі п. лиц.

21-й коло. р.: * 1 лиц. п., 2 п. разом як лиц .*, повторити *-* (12 п.)

22-й коло. р.: всі п. лиц.

23-й коло. р.: 2 п. разом як лиц. на всіх п. (6 п.)

Обрізати нитку, втягнути кінець нитки в голку, протягнути нитку через всі що залишилися п., стягнути, закріпити вузлом з вив. сторони роботи. На цьому етапі при желна можна прикрасити кульку горішками або посипанням.

Конус.

В'язане морозиво - конусНабрати 40 п., залишивши кінець пряжі довжиною 70-80 см. Розподілити п. рівномірно на трьох спицях, помістити маркер і в’язати коло. р.

1-й – 10-й коло. р.: всі п. лиц.

11-й коло. р.: 2 п. разом як лиц. на всіх п. (20 п.)

12-й – 21-й коло. р.: всі п. лиц.

22-й коло. р.: 2 п. разом як лиц. на всіх п. (10 п.)

23-й – 29-й коло. р.: всі п. лиц.

30-й коло. р.: 2 п. разом як лиц. на всіх п. (5 п.).

Перенести всі п. на одну обоюдогостру спицю.

31-й – 33-й коло. р.: в’язати шнур (див. Цукровий ріжок)

34-й коло. р.: в’язати як шнур при цьому – 2 п. в’язати разом як лиц., 2 п. в’язати разом як лиц., 1 лиц. п. (3 п.)

35-й – 37-й коло. р.: в’язати шнур.

Обрізати нитку, втягнути кінець нитки в голку, протягнути нитку через всі що залишилися п., стягнути, закріпити вузлом з вив. сторони роботи. На цьому етапі при бажанні можна прикрасити конус горішками або посипанням.

Збірка.

Набити ріжок і кульку відповідним наповнювачем (синтепон та ін.) Помістити кульку на ріжок. Якщо отвори кульки і ріжка збігаються, зшийте їх сметочним стібком, використовуючи довгий кінець набірного ряду. Якщо отвори не збігаються, зберіть їх сметочним стібком і стягніть, розподіліть рівномірно складки, зшийте, використовуючи довгий кінець набірного ряду. Закріпіть і сховайте кінці.

Корисні поради.

Слід пам’ятати, що якщо морозиво буде використовуватися в якості іграшки дітьми, не варто пришивати бісер, стрази та інші дрібні деталі.

У випадку, якщо бісер не пришивати, можна в’язати ріжок і кульку разом, однією деталлю: в’язати ріжок, як описано, не закривати п. (не забути вивернути ріжок на виворіт, якщо це потрібно), прикріпити нитку іншого кольору і далі в’язати, як описано для кульки. При цьому необхідно два рази пров’язати 2 п. разом як лиц. в 1-му р., щоб зменшити число п. до 40. Продовжити в’язати кульку, при цьому не забувши набити ріжок і кульку перш ніж закінчити роботу.

Бісер можна не пришивати, а попередньо нанизавши на пряжу, вплутуватися її по ходу роботи.

Можна використовувати меланжеву пряжу для вив’язування кульок зі змішанням смаками.

Можна зміцнити вафельний стаканчик за допомогою картону або щільного паперу, згорнувши їх у трубочку.

Якщо пришити друга кульку поверх першого, виходить класичне морозиво з двома кульками.

Улюблені ласощі готово! І ніяких зайвих калорій:).

В'язане морозиво

За матеріалами:

Вяжи.ру