З колекції Елізабет Циммерман.
Ви дуже швидко зв’яжете цю просту класичну модель з товстої пряжі товстими спицями. (Мег Свансен)

Вироби з товстої пряжі в’яжуться дивно швидко. Шапочка-равлик, створена дизайнером Елізабет Циммерман ще в 1967 році спеціально для в’язання з вовни Sheepsdown, буде готова вже через кілька годин. Ця шапочка була свого часу розроблена у зв’язку з появою нового виду особливої спряженої вовни. Завдання в’язальниці може злегка ускладнитися через використання товстих спиць: з ними трохи складніше управлятися і, можливо, швидше втомлюватимуться руки. При в’язанні моделей з товстої шерсті також слід пам’ятати, що внутрішня окружність значно менше зовнішньої.
Окружності невеликого розміру можна в’язати різними спицями: почати роботу можна на кругових спицях довжиною 40,5 см, потім слід перейти на панчішні спиці і виконати верхню частину шапочки. Можна зв’язати всю модель на кругових спицях довжиною 60-80 см.
На початковій моделі Елізабет було п’ять спіралей. Особливі надбавки утворювали гарний край. Однак після того, як припинялися надбавки, цей жорсткий край зникав. Згодом Елізабет придумала спосіб зберегти їх до самої верхівки шапочки. Для цього довелося зменшити кількість спіралей до трьох (див. фото вище).
Спочатку шапочка легко виходила з одного клубка, однак виробник скоротив довжину нитки в клубку, не змінюючи при цьому її товщини. У результаті тепер на одну шапочку потрібно трохи більше одного мотка, а з трьох клубочків може вийти дві шапочки.

Середня щільність в’язання: 2,5 п. = 2.5 см

Розмір: близько 51 см в колі

шапка-равликМатеріали:

  • 2 мотка вовни (в оригіналі: Sheepsdown) по 113 г/78 м,
  • кругові спиці довжиною 40 або 60 см (5.5 – 8 мм або, можливо, 9 мм для тих, хто в’яже щільно)

М1 = додати 1 п. Метод надбавки петель має значення на початку спіралі. При виконанні збільшень над смугами хусткової в’язки можна використовувати будь-який метод.
Набрати 40 п.
В’язати 5 р. прямо (хустковою в’язкою) (фото 1).

шапка-равликНаступний ряд: Додати 60 п., пров’язуючи (2 л.п., М1) у всьому ряду, закінчити М1.
З’єднати, простеживши за тим, щоб не перекрутити петлі, і відзначити початок ряду. Відразу почати візерунок (фото 2).шапка-равлик
* 2 в.п., В2рзм, 16 л.п., М1. Повторити від * 3 рази на кожному ряду. Саме тут метод надбавки петель (М1) має значення: Робочою ниткою зробити петлю так, щоб нитка від правої спиці виявилася зверху (фото 3).
Повторювати по колу, і ви побачите, що в кожному ряду смуга хусткової в’язки зміщуватиметься на одну петлю вліво, а кількість петель мінятися не буде. Все правильно: Кожна убавка (В2рзм) компенсується збільшенням (М1).
Як мінімум, в одній спіралі мені доводилося опускати одну надбавку М1 в кінці ділянки 16 л.п. попереднього ряду. Прикро (фото 4).
шапка-равликНа щастя, розпускати виріб не доводиться: Просто підхоплюємо спущену петлю (ззаду) кінчиком правої спиці (фото 5), вводимо ліву спицю під передню стінку і пров’язуємо лицевою (фото 6).шапка-равлик У попередньому ряді була виконана прибавка. Тепер не забудьте зробити надбавку М1 і в цьому ряду.
Всього 18 рядів. (Елізабет Циммерман говорить про 18 – 20 р., Проте на 20 р. Може не вистачити пряжі; в показаній моделі 18 р.) (Фото 7).

Після виконання спіралей в 18 р. можна приступати до виконання убавок маківки, зберігаючи край, сформований з збільшень М1. Якщо ви хочете більш глибоку шапочку і у вас достатньо пряжі, можете додати кілька рядів.
шапка-равлик
Виконання верхньої частини.
(1 мул, В2рзм, В2рзм, 15 л.п., М1) 3 рази.
шапка-равликТак, другий раз В2рзм пров’язують пару петель лицевої гладі (фото 8).
Наступний ряд: (1 в.п., В2рзм, В2рзм, 14 л.п., М1) 3 рази.
Наступний ряд: (1 в.п., В2рзм, В2рзм, 13 л.п., М1) 3 рази, і т.д., зменшуючи кількість звичайних лицевих петель в кожній ділянці на одну.
Коли ви почнете другий моток вовни Sheepsdown, слід розплести нитку слід. чином: Вовна спряжена в 4 складання не надто щільно. Відокремте кожну з чотирьох ниток на певній довжині (фото 9). Лизніть одну долоню і швидко потріть обидві долоні близько 5 сек (до тих пір, поки не відчуєте тепло від тертя). шапка-равликТе ж саме зробіть на іншому кінці нитки. Злегка скрутіть нитки і різниця товщини пряжі не буде помітна. Продовжуйте роботу.
Коли залишиться 10 Л.П, ті з вас, хто використовує кругові спиці, можливо, захочуть перейти на панчішні спиці.
Далі в’язати буде трохи незручно: (В2рзм, В2рзм, 1 л.п., М1) 3 рази.
Елізабет пропонує зупинитися тут, протягнути робочу нитку через інші 12 п, закріпити нитку і завершити роботу. Однак при роботі настільки товстою пряжею 3 зайвих петлі мають значення. Я намагаюся пров’язати ще 1 ряд і отримати 2 в.п. замість 3 слід. чином: ([зняти 1 п, В2рзм, протягнути через зняту петлю], 1 арк, М1) 3 рази = залишилося 9 п. Завершити роботу (фото 10).
шапка-равликЗ’єднати бічний шов обробки хустковою в’язкою, і все готове.

шапка-равлик

За матеріалами:

Vogue Knitting 2009 VK №1(3) Зима