Нерідко в’язані речі після прання та сушіння викликають у господаря питання про те, як же тепер уже сухий і чистої речі надати акуратний вигляд, адже гладити праскою, як звичайний тканинний виріб, її не можна. В цьому випадку її слід просто відпарити, що цілком нескладно зробити навіть людині, що рідко стоїть за прасувальною дошкою.

Якщо ви виперете готовий виріб, то петельки ляжуть рівно, це необхідно коли полотно має неохайний вигляд. Таке дуже часто спостерігається у новачків, рука не натренована і петлі виходять різного розміру.

Також, після відпарювання в’язане полотно стає еластичнішим і після цього його легше зшивати. У трикотажних ательє завжди говорили: “Після відпарювання виріб набуває товарний вигляд“.

Вам знадобиться:

  • Праска
  • Відріз марлевої тканини

Увага!

Перед відпарюванням в’язаній речі обов’язково випробуйте процес відпарювання на зв’язаному зразку. 

Інструкція.

1. Для відпарювання в домашніх умовах праскою попереднього покоління, тобто яка не має якихось інших режимів, крім режиму безпосередньо прасування (такі праски ще збереглися), встановіть датчик нагрівання праски на максимальну температуру.

2. Акуратно розкладіть підготовлену до відпарювання в’язану річ на прасувальної дошці чи іншій рівній поверхні (попередньо підстеліть під річ хоча б складену вчетверо ковдру, якщо відпарювання буде проводитися не на спеціальній поверхні прасувальної дошки).

3. Рясно змочіть водою і відіжміть до стану легкої вологості заздалегідь підготовлений відріз марлевої тканини, через який і буде проводитися відпарювання.

4. Покладіть марлевий відріз поверх в’язаній речі.

5. Візьміть в руки нагріту праску і піднесіть її якомога ближче до поверхні марлі, при цьому не торкаючись її. Відстань від підошви праски до марлі повинно бути близько 0,5-1 см.

6. Акуратно водите праскою над поверхнею вологої марлі. При цьому вода з марлі буде випаровуватися, а нитки виробу – набувати акуратний вигляд. Також, можна скористатися праскою з функцією відпарювання виробів. Для цього налийте води в спеціальний відсік праски, встановіть режим відпарювання і водите праскою над поверхнею в’язаній речі.

В особливо складних випадках можна скористатися функцією парового удару, при якому сильний струмінь пара подається з підошви праски на відпарюємую вами річ, яка набуває після цього вид акуратного виробу.

Якщо вив’язаний малюнок не порушив форму деталі виробу, то парні деталі сколюють шпильками разом і на дуже м’якій підстилці через вологу ганчірку відпарюють гарячою праскою. Саме отпаривают, а не гладять! Не возіть праскою, а лише доторкнетеся.

Деякі малюнки спотворюють форму деталі, вже або менше заданої викрійки.

У таких випадках вив’язану деталь наколюють на викрійку виворітною стороною вгору і відпарюють її в такому вигляді, потім потрібно залишити деталь висохнути прямо на викрійці.

відпарювання в'язаного виробувідпарювання в'язаного виробу

М’яка підстилка необхідна для відпарювання, що б малюнок не сплющувався.

Дуже опуклі малюнки (коси, шишечки) відпарювати не рекомендується.

Деталі з такими малюнками краще випрати і віджати не викручуючи, потім покласти на поглинаючу підкладку. Зверху покладіть викрійку цієї деталі і розправте деталь по викрійці. Дайте висохнути.

Ось тільки після цих процедур починайте збірку виробу.

Збірка виробу.

Далі необхідно зшити деталі, це можна зробити декількома способами:

1. Готові відпрасовані вироби змітайте котушковими нитками по вивороту «через край». В процесі зметування робіть одночасно посадку по лініях плеча, боковим лініям. Далі деталі потрібно зшити на швейній машинці. Наметочну нитку видалити.

2. Шов за голку, або шов «строчка».

За зовнішнім виглядом нагадує машинну строчку.

Шов за голку виконується дуже часто майстринями, такий шов практично не видно, але недоліком є те, що залишаються невеликі зайві краї, і те, що цей шов не еластичний.

Такий шов може виконуватися як з виворітного, так і з лицьового боку виробу.

З виворітного боку шов прокладаємо так:

Складаємо дві деталі лицьовими сторонами всередину, і шиємо по вивороту згідно зі схемою. Нитку краще брати ту, якою в’язали основний виріб, і вставити в голку з великим вушком і закругленим кінцем. Стібки по можливості робити невеликі рівні й однаковою довжини.

З лицьового боку такий шов виконують, коли є відкриті петлі.

На малюнку приклад такого шва при з’єднанні горизонтального і вертикального в’язання.

приклад шва при з'єднанні горизонтального і вертикального в'язання

3. Вручну можна зшити деталі по лицьовій стороні.

Такий шов виконаний правильно, абсолютно не помітний. Є кілька варіантів виконання такого шва, виконання яких представлені на малюнках.

Перший спосіб: «Встромляємо голку всередину кромочной петлі»

Перший спосіб: «Встромляємо голку всередину кромочной петлі»

Перший спосіб: «Встромляємо голку всередину кромочной петлі»

Другий спосіб: «за протяжку»

Другий спосіб: «за протяжку»

Другий спосіб: «за протяжку»

4. підгини по низу спідниць, суконь можна підшити петельним швом, але виконувати його гачком. Для цього зігніть деталь по петельному стовпчику, так щоб напрямок його був зліва направо. Ряд гачком (напівстовпчик) в’яжіть справа наліво в кожну петлю петельного стовпчика.

4. підгини по низу спідниць, суконь4. підгини по низу спідниць, суконь

Метод відпарювання від Семир@мид@.

В мисочку з водою кладу марлечку. Включаю праску на максимальний нагрів. Розкладаю деталь на столі. Марлечку злегка віджимаю і накладаю на деталь. Однією рукою, злегка торкаючись марлечку веду по виробу. Друга моя рука знаходиться під марлечкой і акуратно розправляє край виробу. Після однієї такої “подорожі” по деталі вона стає практично рівною. Вожу праскою по деталі до тих пір, поки марлечка трошки не просохне. Потім, обережно, обома руками підіймаю деталь і перекладаю її в таке місце, де вона разом з іншими деталями зможе лежати, поки не просохне. Важливо пам’ятати, що зволожену і гарячу деталь можна легко деформувати. Щоб уникнути цього, я підіймаю деталь, просовуючи обидві руки долонями догори, щоб деталь лягла на область до ліктів.

Метод відпарювання від Lisi.

В’язані деталі, не наколюючи на викрійку, кладу на пухнастий банний рушник (якщо ажур, то можна лицем догори, якщо візерунок більш-менш опуклий, то виворотом вгору), пар в прасці на максимум, деталі накриваю подвійною або потрійною марлею і не торкаючись деталі , на відстані 1-1.5 см обробляю паром, так само і акрил робила, але трохи збільшився розмір. Після зшивання шви так само проходжу паром через марлю не торкаючись праскою. По ходу відпарювання частіше знімайте марлю і розправляйте контур деталі. По-моєму досвіду, це найвдаліший спосіб відпарювання

Більше про відпарювання можна прочитати на форумі Осінка.

Джерело:

Как просто

Вязание на спицах