Існують різні види пряжі. Пряжа для ручного в’язання буває різною за складом. Для її виготовлення використовують натуральні, рослинні або хімічні волокна (штучні та синтетичні). Часто можна зустріти змішану пряжу, нитка якої складається з різних видів волокон. Натуральні волокна комбінують з штучними, щоб поліпшити споживчі властивості пряжі. Як правило змішана пряжа складається з 2-3 видів волокон.

Види пряжі з натуральних волокон.

вовняна пряжаДо пряжі з натуральних волокон відноситься вовняна і шовкова пряжа.

Для ручного в’язання найчастіше використовується вовняна пряжа. Для її виготовлення використовуються натуральні волокна, які отримують з вовни або пуху тварин. Якість пряжі залежить від товщини і довжини волокна: чим тонше і довше, тим вище якість пряжі.

merinos-priazhaКращими сортами пряжі вважаються мериносова, верблюжа, ангорська вовна і мохер.

Мериносова пряжа виготовляється з вовни овець мериносів. Ця пряжа відрізняється особливими термостатичними властивостями. Мериносова шерсть – тонка, легка, міцна, з природним завитком, що надає пряжі пружність, а виробам – формостійкість. Вироби, пов’язані з мериносової вовни, не дратують шкіру, тому можуть бути рекомендовані дітям.

Пряжа з вовни інших порід овець може відрізнятися товщиною і ступенем кручення нитки. Їй також притаманні хороша теплоізоляція, м’якість, гігроскопічність. До недоліків вовняної пряжі можна віднести утворення на ній кошлатання при терті. Причому, чим слабкіше скручена пряжа, тим сильніше виявляються ці недоліки.

Верблюжа вовна відрізняється легкістю, гігроскопічністю, гіпоалергенність, високим рівнем теплоізоляції, а verbluzh-priazhaтакож вона славиться своїми цілющими властивостями. Верблюжа вовна не дуже добре піддається забарвленню, вона цінується за багатство природних відтінків.

Ангорську пряжу виготовляють з пуху кролів ангорської породи. Дуже часто її змішують з вовною, мериносової вовною чи акрилом – так пряжа стає більш стійкою до зносу. Вироби з ангорської пряжі виходять м’якими, легкими і пухнастими.

Для виготовлення мохеру використовують шерсть кіз ангорської породи. Стовідсотковий мохер розпадається на окремі волокна, тому його поєднують з синтетичними або вовняними волокнами. Вироби відрізняються пухнастість і легкістю.шовкова пряжа

Крім чистошерстяної використовують напіввовняної пряжі. До складу такої пряжі входять синтетичні волокна.

Шовкову пряжу виготовляють з волокон, вироблених тутового шовкопряда. Натуральний шовк має високу якість. Вироби з нього володіють красивим блиском і властивістю створювати відчуття прохолоди влітку та тепла взимку. Але пряжа з чистого шовку дуже складна в роботі, пов’язане з неї полотно має здатність сильно розтягуватися.

Види пряжі з рослинних волокон.

льняна пряжаЗ рослинних волокон для виготовлення пряжі використовують бавовна або льон. І бавовняна, льняна пряжа може мати різну товщину і фактуру, що дозволяє використовувати її для в’язання різних виробів. Ця пряжа найкраще підходить для в’язання літнього одягу і аксесуарів.

До основних властивостей бавовни можна віднести гігієнічність, стійкість до дії лугу (а попросту – до прання); бавовна «дихає» (добре пропускає повітря), легко вбирає вологу. Бавовна зручний і приємний у шкарпетці, м’який і стійкий до стирання і розриву, легка у догляді. Бавовна добре фарбується і практично не вигоряє. Під прямими променями сонця бавовна стає менш міцним, тому вимагає захисту. Порівнюючи його з іншими рослинними волокнами, можна відзначити, що зігріваючий Лляна пряжаефект бавовни вище, ніж у льону. Бавовна міцніше вовни, хоча і менш міцна, ніж льон чи шовк. Виріб легко стирається, якщо попередньо замочувати. При цьому, однак, вироби з бавовни сильно сідають і довго сохнуть.

Для в’язання бавовна частіше використовується у складі сумішевих пряж з вовною чи акрилом, оскільки бавовняна пряжа сама по собі не еластична.

Перевагами лляної пряжі є міцність, гігроскопічність та стійкість до усадки. Лляна пряжа ідеально підходить для в’язання літніх виробів, проте лляне волокно погано піддається фарбуванню.

Види пряжі з хімічних волокон.

До хімічних волокон можна віднести штучні й синтетичні. Штучніацетатна пряжа виготовляють з натуральної сировини, але використовують хімічну обробку. Синтетичні волокна виготовляють із синтетичних полімерів.

До штучних волокон належать віскозна і ацетатна пряжа. До властивостей віскозної пряжі можна віднести блиск, еластичність і м’якість. Проте великим недоліком при в’язанні з такої пряжі є те, що зв’язане синтетична пряжаполотно сильно розтягується. Ацетатну пряжу виготовляють з ацетатцелюлози. Вироби з такої пряжі сильно електризуються і недовговічні.

Синтетичну пряжу виготовляють з поліаміду, поліефіру і поліакрилу. Акрилова пряжа за своїми властивостями близька до шерсті. Вона легко піддається фарбуванню, з неї виходять м’які, теплі вироби, які добре тримають форму. Виготовляють також сумішеві пряжу, в якій акрил може поєднуватися з вовною чи мохер. Поліефірна пряжа, як правило, входить до складу сумішевої пряжі, а поліамідна пряжа практичні не використовується для ручного в’язання.fasonna-priazha

Фасонна пряжа.

До фасонної пряжі відносяться: пряжа особливого прядіння, пряжа, отримана шляхом змішування різних за кольором і за якістю волокон, а також пряжа, виготовлена за особливою технологією. Така пряжа виготовляється як з натуральних, так і з синтетичних волокон.

За матеріалами:

Вязалки.ru