Ви, напевно, думаєте, що светри є тільки у людей або домашніх тварин? А ось Magda Sayeg так не вважає: вона вирішила не зупинятися на звичайному в’язанні шкарпеток, кофт або килимків. Художниця пішла далі, вигадавши новий напрям в дизайні, – в’язання графіті, вона “одягає” автобуси, дерева, будівлі і багато іншого.

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

В’язаний стріт-арт, або, як його ще називають, yarnbombing (вибух пряжі) – це вуличне мистецтво, чимось схоже на графіті, тільки замість фарби та крейди тут користуються спицями і нитками. Правда, такі інсталяції не довговічні, та й, на відміну від малюнків, їх легко можна прибрати при необхідності. Засновницею цього руху була американка Magda Sayeg.

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

Магда Сайег (Magda Sayeg) народила в місті Остін, штат Техас в 1976 році. В’язати вона навчилася рано, але навіть не думала, що присвятить цьому захопленню своє життя. У 2003 році вона відкрила свій магазин, двері якого прикрасила пряжею. Це викликало справжній вибух інтересу і в серпні 2005 року організувала клуб для в’язальниць назвою “Knitta Please”. Згодом в’язаний стріт-арт придбав таку популярність, що поширився майже по всіх країнах Європи (є він, наприклад, в Англії, Франції і Німеччини) і багатьом містам США.

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

Сама Магда так говорить про свою творчість: «Мистецтво має бути загальнодоступне, його не можна ховати за дверима художніх галерей. Воно повинно бути всюди, щоб люди зустрічалися з ним щодня, в будь-яких місцях. Творчість потрібна, щоб приносити радість, а не успилять. Вобщем, все це я роблю заради того, щоб люди частіше посміхалися! ». Magda Sayeg вважає, що yarnbombing, по-перше, допомагає жінкам зберегти традиційне мистецтво в’язання, а, по-друге, є дуже яскравим відповіддю чоловічому стріт-арту.

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

Повертаючись до родоначальниці “graffiti knitting” Магди Сайег … Одні з найзнаменитіших її проектів – обв’язаний автобус в Мехіко і зброя біля пам’ятника в Малайзії.

«Вибух пряжі» або в'язаний стріт-арт від Magda Sayeg

Тим часом сама Магда запевняє, що в її плани не входило створення світового феномена. Однак у цього руху вже сотні послідовників, які постійно прикрашають міста несподіваними і теплими сюрпризами. Крім Магди, широко відома художниця Olek і колектив Knit The City, до якого раніше входила і сама родоначальниця.

Ось деякі з їхніх робіт і не тільки:

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

«Вибух пряжі» або в’язаний стріт-арт від Magda Sayeg

За матеріалами:
Культурология.рф