Вибираємо нитки для в'язання

Багато хто в наш час цікавиться в’язанням. Та для того, щоб виріб був не лише красивим, але й практичним, потрібно знати хоча б мінімум про види ниток для в’язання, їх склад та уміти вибрати потрібні спиці. Зараз є великий вибір ниток і виробників, варто лише взяти до уваги, що саме ми будемо в’язати та як часто ми будемо це носити. 

Докладніше про види ниток.

Нитки для в’язання можуть бути натуральними, синтетичними, а також змішаного типу.

Натуральні.

Натуральною є вовна. Вона буває різної товщини та кольору. Пряжа із овечої вовни добре носиться та переться у теплій воді.

Пряжа із овечої вовни

Мохер, або, іншими словами, козиний волос. Його змішують з іншими видами ниток для того, аби він не розпадався на волосинки. Найчастіше ми можемо зустріти пряжу із вмістом мохеру 10, 20, 35, 50 та 80 %.

Мохер

Ангора – пух кролика. Пух має властивість випадати та звалюватися, тому потрібно обирати нитки із невеликим вмістом ангори.

Ангора

Кашемір – одні із найдорожчих ниток. Для в’язання потрібно обирати нитки із невеликим вмістом кашеміру, оскільки, кашемір має властивість розтягуватися від власної ваги, особливо при пранні.

Кашемір

Шовк – найдорожчі нитки. Натуральний шовк пружний, не зминається, швидко вбирає вологу. Пряжа для в’язання використовується у ноєднанні шовку із нитками бавовни, вовни та інших ниток.

Шовк

Бавовна зустрічається у натуральному та мерсирезованому виді. Бавовна підходить для в’язання легких літніх виробів, оскільки, дає тілу відчуття прохолоди. Речі із бавовни потрібно правильно прати та сушити, тому що вони важкі і можуть легко втратити форму. Сушити їх потрібно на плоскій поверхні, а не розвішувати за плічки.

Бавовна

Льон – це пряжа, яка виготовляється із рослини.Вона жорстка та важка, легко мнеться. Підходить для виготовлення переважно літніх речей.

Льон

Ненатуральні.

До ненатуральних ниток належать віскозні нитки. Вони м’які, не варто їх викручувати та терти при пранні, оскільки нитки можуть розтягуватися.

Віскозні нитки

Акріл – є відомим у наш час. Володіє високою міцністю, світлостійкістю, не вицвітає та не вигоряє. Це одне їз кращих вовноподібних волокон. Речі із акрілу практично не звалюються. та мають мінімальну осадку. Акріл є, як 100%-ний, так і в поєднанні і з іншими нитками.

Акріл

Змішана пряжа.

Найчастіше зустрічаємо змішані нитки вовни та синтетичних волокон. Змішана пряжа більш легка,. пухка та практична.

Про що говорить напис на етикетках?

Коли купуємо нитки для в’язання потрібно звертати увагу на умовні позначення щодо використання ниток.

На етикетках, зазвичай, вказано склад ниток – натуральні, синтетичні чи змішані, довжина ниток (товстих ниток менше у мотку), виробник, рекомендації щодо використання спиць, щільність в’язання, номер кольору певних ниток.

Коли починаєте в’язати, зберігайте етикетку, у разі нестачі ниток, за її допомогою ви зможете придбати точнісінько такі ж нитки.

Детально про позначення у статті “Мотки пряжі і позначення на етикетці“.

Автор:

Олена Малиш спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю”.

This post is also available in: Russian

  • Margarita Moroz

    Дякую за матеріал. Задавалося б елементарні речі, але дізнатись їх ніде.