Для початківців в’язальниць хочу запропонувати майстер-клас з класичного в’язання шкарпеток. З досвіду знаю, що найскладніше в шкарпетках, це п’ята. Тому постараюся розповісти докладно і доступно.

Отже, спочатку визначаємо кількість петель: для цього пров’язуємо зразок приблизно з 20 петель і висотою 6-7 см – визначаємо кількість петель в 1 см – наприклад, 2,5 петлі. Вимірюємо щиколотку – 23 см., і простою математичною дією вираховуємо кількість петель для носка: 23 см х 2,5 петлі = 57,5. Це число (57,5) округляємо до парного в сторону збільшення = 58. Зручніше, якщо воно буде ділитися на 4 без залишку, так, як петлі розподіляють на спиці.

У даному прикладі краще округлити до 60 п., тоді на кожній спиці виявиться по 15 петель. Правда, це підходить тільки для лицьової гладі, якщо шкарпетки в’язати ажурні або з орнаментом, то доводиться враховувати кількість петель у візерунку (рапорті), і не завжди виходить так коректно поділити петлі на спицях.

Початок вив’язування носка.

Наберіть необхідну кількість петель, в нашому прикладі це 60 п., на дві спиці, потім витягніть одну спицю і пров’яжіть 1 ряд туго, одночасно розподіляючи петлі на 4 спиці: пров’яжіть на кожній спиці по 15 петель і замкніть в’язання в коло. Таким чином, пров’язані всі 60 петель і в роботі 4 спиці, 5-а робоча вільна. Порада: до 1-й спиці приколіть шпильку або пришийте кольорову нитку, надалі ця спиця буде орієнтиром у роботі.

Далі в’яжіть по зовнішній стороні кола за годинниковою стрілкою 5-6 см резинкою 1 х 1. Зв’язавши резинку, перейдіть на панчішне в’язання (весь час лицьовими) і зв’яжіть ще 5-6 см до п’яти.

Вив’язування і формування п’яти.

Розділіть в’язання на 2 рівні частини і далі в’яжіть тільки петлі 1-й і 4-й спиць. На 2-й і 3-й спицях поки не в’яжемо. Щоб працювати було зручніше, пров’яжіть петлі з 1-й і 4-й спиць на одну і в’яжіть прямими і зворотними рядами стінку п’яти.

Висота п’яти визначається так: кількість рядів = кількості петель на 2-х спицях, тобто 15 п. х 2 = 30 п. Значить, нам потрібно пров’язати 30 рядів висоти п’яти, після цього в’язання призупинити, закінчивши його лицьовим рядом.

Тепер полотну потрібно надати форму п’яти. Ділимо кількість петель п’яти на 3 частини, якщо число не ділиться на 3, то залишок додаємо до середньої частини. У нашому випадку в кожній частині по 10 петель.

Починаємо убавлення:

1-й ряд (виворітна сторона в’язання) – виворітні петлі: зв’яжіть 10 п. 1-й боковий частини, потім петлі середньої боковий частини, крім останньої – її пров’язуємо виворітною разом з 1-й петлею 2-й боковий частини (9 петель 2-й боковий частини залишилися не пров’язані). В’язання повернути.

2-й ряд (лицьова сторона в’язання) – лицьові петлі: кромочну зніміть і туго підтягніть до спиці, далі зв’яжіть всі петлі середньої частини, крім останньої петлі, її пров’яжіть разом з 1-й петлею 1-й боковий частини лицьової. В’язання поверніть. Повторюємо 1-й і 2-й ряди.  Тепер ми в’яжемо тільки середню частину п’яти, поки всі петлі бокових частин не пров’яжіть з крайніми петлями середньої частини.

Робота закінчується пров’язуванням лицьового ряду. На спиці залишаються тільки петлі середньої частини (10 петель).

Далі формуємо п’яту таким чином: спицею, на якій знаходяться петлі середній частини п’яти, набираємо нові петлі по лицьовій стороні носка з кромочних полотна п’яти, з кожної кромочній по 1 лицьовій = 10 петель. Далі пров’язуємо петлі 2-й і 3-й спиці, набираємо з кромочних полотна п’яти 10 петель, і нею ж пров’язуємо половину петель середній частини п’яти (5 петель). У роботі знову виявилося 4 спиці, причому на 1-й і 4-й повинно бути більше петель, ніж на 2-й і 3-й спицях.

Зайві петлі потрібні для того, щоб носок не стягував підйом ноги. Тепер знову в’яжемо по колу і одночасно убавляємо зайві петлі з 1-й і 4-й спиць, пров’язуючи їх по 2 разом лицьовою петлею через 3 ряди (кола), в кінці 1-й спиці і на початку 2-й, і відповідно в кінці 3-й і початку 4-й спиці. Коли на спицях виявиться первісна кількість петель (по 15 на кожній), припиняємо убавляти, і в’яжемо носок до кінця мізинця (у даному випадку 10,5 см)

Убавлення петель на мисці.

Гарний округлий мисок виходить, коли ми пров’язуємо разом лицьовою 2 передостанні петлі 1-й спиці, потім 2-у і 3-ю петлі разом лицьовою 2-й спиці, потім 2 передостанні на 3-й спиці і 2-у і 3-ю петлі на 4-й спиці. Такі убавлення повторюємо в кожному 2-му круговому ряду до тих пір, поки на спицях не залишиться половина петель (30 петель), потім убавляємо в кожному ряду, поки на кожній спиці не залишиться 2 петлі. Потім нитку обриваємо, простягаємо її гачком через 8 петель що залишилися, туго стягаємо і ховаємо на вивороті носка.

От і все, наша шкарпетка готова, точно таким же чином в’яжемо другий і пам’ятаємо, що немає нічого кращого, ніж річ, зроблена своїми руками, з турботою, любов’ю і частинкою вашої душі. Вдалого в’язання вам, дорогі рукодільниці! І теплих шкарпеток!

Відео, як сформувати п’яту при в’язанні шкарпетки.

В’язання підйому стопи .

Джерело:
Мир Рукоделия Своими руками