Нам знадобляться:

  • спиці для панчіх (панчішні спиці) в розмірі п’яти штук,
  • бавовна або вовна, як варіант 50г це приблизно 105-120 м.

Почнемо працювати.

Беремо дві спиці і набираємо 40 петель. Виконавши потрібну кількість замикаємо їх у кільце і розподіляємо на 4 спиці, тобто, в нас вийде по 10 петель на кожній із спиць. Далі в’яжемо по колу, приблизно до 22-го ряду. Умовно пронумеруємо спиці, на першу потрібно перемістить 4 петлі з другої, в результаті вийде 14 петель (10+4), решту (26) потрібно відкласти (залишити на трьох спицях, або перекинути на кругові спиці, як Вам буде зручніше). Далі в’яжемо лицьовою гладдю вісімнадцять рядів на тих 14-ти петлях, що на першій спиці.

Ось у нас вже вимальовується верхня частина стопи. Далі набираємо на бокових частинах, де тільки що в’язали по 10 петель і потрібно задіяти інші петлі таким чином: перша спиця – 14 петель (носочок пінетки), друга і четверта спиця – 16 петель (це наші бокові частинки), третя спиця – 14 петель (п’яточка). Отже, в сумі отримаємо 60 петель.

Далі потрібно зв’язати 9 рядів хустковою в’язкою. Як зв’язати такий ряд – постійно чергувати ряд лицьової з рядом виворітної. Увага! В останньому ряді (десятому) пров’язуємо разом перші дві і останні петлі, що на перших і третіх спицях, тобто на носку і п’ятці.

Що в нас залишається: перша спиця – 12 петель (наш носочок), друга спиця – 16 петель (лівий край виробу), третя спиця – 12 петель (п’ятка), четверта спиця – 16 петель (правий край). Тобто, разом – 56 петель.

Далі відкладемо всі петлі окрім 12-ти, що в середині носочка, їх ми поки не чіпатимемо, а з решти будемо в’язати підошву. Тип в’язки – лицьова гладь. В кінці на кожному рядку останню петлю пров’язуємо з кожною наступною із тих, що ми відклали, тобто, з лівої сторони, потім з правої. Після того як всі петлі з бокових частин будуть пров’язані – потрібно закрити петлі носка і п’ятки. Це ми зробимо зашиваючи край трикотажним швом.

Щоб зробити пінетки більш красивішими верхню частинку кругової гумки легенько відгинаємо назовні. А в нижню частину бажано продіти по колу тоненьку стрічку. Наприклад, синеньку для хлопчика, а рожеву для дівчинки. Не забуваємо, що ніжки дві. Друга пінетка в’яжеться аналогічно до першої.

Моделі в’язання можна побачити на фото.

В’язання пінеток з вилогами.

Нам знадобляться:

  • спиці для панчіх (панчішні спиці),
  • вовна – 50г, товщиною 106 м на 50 г,
  • а також 2 атласні стрічки, довжиною 30см кожна.

Почнемо з підошви. Набираємо 9 петель і в’яжемо хустковою в’язкою (тобто, потрібно постійно чергувати ряд лицьової з рядом виворітної). В третьому рядку додаємо по обох кінцях по одній додатковій петлі, а через 7,5 см знімаємо по одній петлі і відкладаємо їх. На бічних частинах по 16 петель, п’ята – 9 петель, і в’яжемо лицьовою гладдю, приблизно до 2,5 см.

Наступний крок – відкласти бокові (бічні) петлі, а також петлі п’яти. Дев’ять петель пров’язуємо хустковою в’язкою, і через кожну крайню петлю парного ряду пров’язуємо з підхопленою петлею з бокових спиць, а це 7 петель із кожного боку.

Дев’ять петель верхньої частини майбутньої пінетки ділимо пополам. Чотири переносимо на ліву спицю, і відповідно п’ять петель на праву бокову спицю. В’яжемо ряд лицевою гладдю. Те, що отримали при розподілі (п’ять петель) останню з них, 5-ту пров’язуємо із сусідньою. В наступному рядку пров’язуємо разом із сусідньою петлею по одній із крайніх петель. Так в’яжемо 14 наступних рядів лицевою гладдю, петлі закриваємо.

В третьому рядку лицьової гладі протягуємо стрічечку, і робимо бантик, по бажанню.

В’язання пінеток з хвилястими краями.

Нам знадобляться:

  • спиці,
  • 50г вовни (товщина 165м на 50г)
  • дві атласні стрічки (30 см).

Для основи підошви набираємо 9 петель, в’яжемо хустковою в’язкою. В третьому рядку додаємо по обох краях по одній петлі. Пров’язавши приблизно 7,5 см віднімаємо по одній петлі і відкладаємо їх. По бокових частинах – 16 петель, на п’яточці – 9 петель.

Далі на чотирьох спицях потрібно зв’язати полу англійську гумку, приблизно, на 2,5см. Зробивши це, відкладаємо бічні петлі, а також петлі п’яти. Дев’ять петель пров’язуємо хустковою в’язкою, і в кожному парному рядку крайні петлі пров’язуємо з петлею із бокових спиць. Це вісім петель із кожного боку. Петлі, що залишились в’яжемо звичайною гумкою (1×1,6см).

Хвилястий край в’яжеться за такою схемою:

1 ряд – 1 петля виворітна, 1 накид;

2 ряд – всі виворітні;

3 ряд – 1 виворітна, 1 накид;

4 ряд – всі виворітні;

5 ряд – закриваємо кожну петлю особовою.

По завершенню протягуємо по колу атласну стрічку і все – виріб готовий. Створюємо йому пару за тією ж схемою. Можна прикрасити квітками, що створились в процесі в’язання гачком.

В’язання пінеток з хвилястими краями.

Нам знадобляться:

  • панчішні спиці в кількості п’яти штук №2,
  • 50г вовни (товщина 165м на 50г),
  • гачок №2
  • 5 м плюшевої ниточки, щоб обробити край.

Для підошви набираємо 9 петель і в’яжемо хустковою в’язкою. В третьому ряді прибавляємо з кожного краю по одній петлі. Зв’язавши 7,5 см (дивимось «на око»), віднімаємо по одній петлі і відкладаємо. По бічних частинах 16 петель, на п’яті – 9 петель, і в’яжемо далі чотирма спицями хустковою в’язкою, приблизно 2,5 см.

Що робимо далі: відкладаємо петлі п’яти і бокові петлі. дев’ять петель хустковою в’язкою, при чому, пров’язуємо у кожному парному ряді крайню петлю разом з петлею із бокових спиць, це вісім петель з кожної сторони.

Залишені петлі в’яжемо хустковою в’язкою, десь на 6,5 см по колу. Один ряд пров’язуємо обробною пряжею і закриваємо всі петлі.

В кінці гачком робимо ланцюжок (повітряними петлями) на довжину 40 см, далі протягуємо його через петлі першого рядка, і прив’язуємо до кінчиків ланцюжка балабончик.