Бути обв’язаним з ніг до голови – найактуальніший тренд не тільки сезону осінь-зима 2010/11, а й усього 2011 року. Причому, в’язані речі повинні виглядати так, як ніби-то їх зв’язали вручну. Це у випадку, якщо речі фабричного виробництва. Досвідченим і початківцям в’язальницям сама мода велить взяти спиці в руки і вивчити те, що модно в новому році. Огляд трендів в’язаної моди я зробила на весь 2011 рік, аж до наступної зими. Я постаралася відзначити основні з них, тому що зробити повний аналіз усього, що нині актуально в трикотажі і ручному в’язанні, мені поки що не під силу. Але попереду цілий рік, проголошений законодавцями мод роком в’язаних речей, так що продовження огляду в’язаних трендів обов’язково попереду.

Зима 2011.

Однією з найяскравіших тенденцій, зими що прийшла,  є норвезькі жаккарди – як класичні чорно-білі, так і червоно, коричнево або сіро-білі. Не помітити сніжинки і оленів на светрах, сукнях і аксесуарах в зимових колекціях провідних модельєрів було просто неможливо. Особливо в колекції Dolce & Gabbana, майже цілком побудованої на жаккардах. Судячи з цієї колекції, можна сміливо сказати, що жаккардів багато не буває – вони одночасно можуть бути і на сукні, і на гетрах, і на шарфі…

0_e68b6_93c32fef_L 3431590-d4b1036947a943fc 1282329457_scan-1-copy 90434859_uschp19

Цей тренд виявиться стійким і перейде в зиму-2012, так що запастися жаккардовим в’язанням буде дуже далекоглядно – щось жакардове просто зобов’язане бути в гардеробі у тих, хто стежить за модою. Краще зв’язати відразу все – і рукавиці, і гетри, і шапку, і сукня … Якщо в’язання не ваш коник, замовте жаккардову шапочку або светрик у справжнього майстра. Чому робота майстра краще фабричної речі? Вже хоча б тому, що в’язані речі в стилі хендмейд – інша модна тенденція 2011 року. Причому хендмейд вже настільки в моді, що під нього «косять» конвеєрні речі: навмисна нерівність в петлях, грубе опрацювання швів, фактурна в’язка.

1352900095_modnyie-azhurnyie-svitera-2012-2013

До речі щодо в’язки. Велика в’язка продовжує бути актуальною і взимку, особливо в таких must have речах сезону, як габаритний подовжений кардиган або светр. Кардиган увійшов у всі подіумні колекції, присвячені зимі, причому чітко дав зрозуміти, що він повинен бути в вінтажному стилі. Натяку на те, що він був модний ще за часів вашої бабусі, можна домогтися фасоном, кольором, деякою поношеністю, стилем в’язки … Річ має бути як ніби злегка розтягнутою, більшого розміру. Колірна гамма цілком певна: нейтральна – неймовірно модний верблюжий колір (camel) і його відтінки, а також сірий, білий, земляні відтінки.

0_7ce5b_f759968_XL 81351367_large_3896521_vyaz_kreat_12_11_8 jaket-dl

Актуальними в цьому сезоні і в’язані сукні в мінімалістському стилі, такі собі сукні-светри. Вони можуть бути зв’язані гладдю чи, навпаки, фактурної в’язкою, вони можуть бути з рукавом і без, вони можуть бути повсякденні і вечірні, з пряжі з додаванням люрексу. Однаково модні і сильно декольтована V-образна горловина і об’ємний комір-хомут.

Іншою обов’язковою в зимовому гардеробі річчю незалежно від моди є шарф. Тільки в цьому сезоні мода вимагає від шарфів бути об’ємними і супероб’емнимі, буквально – розміру XXL. І якщо це класичний за формою шарф, то чим довше – тим краще, а якщо популярні з минулої зими клобуки, снуди і мебіуси, то вони повинні бути такими, щоб в них можна було «загубитися », ну і само собою – зігрітися. У цьому сезоні модно носити (а значить, і в’язати) теплі хустки й шарфи-косинки, теж ємні, але ще і з обов’язковими кистями, пензликами або бахромою – актуальним трендом сезону.

img

У сімействі головних уборів теж є «новачки». Якщо минулої зими в моду увійшли в’язані навушники, то цієї зими стали актуальними в’язані пов’язки, навіяні чином лижниць. Зрозуміло, що в морози вони не дуже-то годяться як аксесуар що гріє голову, але, тим не менш, для м’якої зимової погоди підходять ідеально. Стилісти радять запастися кількома пов’язками, різними за стилем, шириною, товщиною, кольором. До речі, на Etsy, Мецці всіх рукодільниць цивілізованого світу, неймовірно активно йдуть продажу саме пов’язок. Особливо охоче розбирають пов’язки з квіточками в якості прикрас (в’язані і взагалі штучні квіти на одязі й аксесуарах – ще один примітний тренд ось вже декількох сезонів).

Örgü Saç Bandı Örneği knit_head_wrap_asos_thumb fn1011

У числі інших аксесуарів, які нині модно в’язати, знаходяться мітенки та гетри. Що стосується перших, то вони все більше подовжуються і до початку наступної зими (2012) будуть вже практично досягати плечей. Довгі мітенки доречно носити практично з будь-яким вбранням. До речі – з їх допомогою досить легко міняти цілий образ або просто розставляти акценти. Що стосується других – то гетри увійшли в моду зовсім недавно і деякі, особливо «просунуті» модники вже не уявляють собі закінчений образ без них. Гетри носять і прямо на взуття – на халяву чобіт, поверх черевиків, натягуючи на каблук, і заправляють у взуття. До речі, що викликав багато суперечок тренд «шкарпетки з відкритим взуттям» залишився з модниками і в цьому сезоні. Тільки шкарпетки стали теплішими і носити їх таким чином можна взимку хіба що перевзутися в приміщенні. Шкарпетки і гетри можуть бути зв’язані як з тонкої, так і з товстої пряжі, як гладдю, так і аранами, як щільно обтягуючими ногу, так і сильно приспущеними по нозі, як довгими, так і короткими.

Також модними в’язаними аксесуарами цієї зими (і наступної теж) залишилися накидки без рукавів, накидки з прорізами для рукавів і сумки, і до них додалися в’язані шорти. Що стосується останніх, модниці оцінили їх по достойності і швидко замінили ними міні-спідниці.

0_76655_d256233_XL 4e92985f205cc91680a232feec1faef6_0

З чого в’язати – теж важливе питання. Якщо слідувати моді – цієї зими слід в’язати тільки з натуральної вовни – мериноса, кашеміру. Ще одна запорука модності сезону – арани. Чим більше і хитромудріше – тим трендовіше.

Весна-Лето 2011.

Для тих, хто в’яже, найбільшою новиною весни 2011 року стало те, що гарячим трендом сезону заявлено в’язання гачком. А це сама що ні на є ручна робота, оскільки в’язане гачком полотно на машині повторити поки неможливо. В’язані гачком речі об’єднуються навесні 2011 року з іншим жарким трендом, що з’явився ще кілька сезонів тому, – стилем Boho chic (богемним шиком). Якщо в двох словах – стиль boho має на увазі вільний багатошаровий одяг, речі а-ля хіпі, поєднання непоєднуваного. В’язані гачком речі для цього стилю відповідно повинні бути простими за формою, але складними по деталізації, і вільними. Можна настільки, ніби вони на пару розмірів більші.

Тренди: що модно в’язати в 2011 роціТренди: що модно в’язати в 2011 роціТренди: що модно в’язати в 2011 році

Однаково модними будуть навесні і сукні, і топи, і светрики. Деякі модельєри навіть взуття пропонують носити у наступному сезоні зв’язану гачком. Якщо не вся річ, то хоча б її частину або обробка повинна бути виконана гачком або навіть макраме, дуже вітається бахрома – модна деталь оздоблення у весняно-літніх колекціях. У таких речах головними стають жіночність, кокетування і сексуальність – гачкове полотно, особливо мереживне, так чи інакше демонструє тіло. Навіть у спортивного силуету в речах, зв’язаних гачком, на перше місце виступає жіночність. Звичайно, вже без рюшів і хитромудрої обробки.

Тренди: що модно в’язати в 2011 роціТренди: що модно в’язати в 2011 роціТренди: що модно в’язати в 2011 році

Всі відомі бренди вже включили в свої весняно-літні колекції речі, в’язані гачком: Anna Sui, Vivienne Tam, Isabel Marant, ADAM, Mark Fast, Jen Kao, Elie Tahari, A Detacher, Reed Krakoff, Ralph Lauren. Придивіться до них уважно, якщо потрібно – відточите свою майстерність за цю зиму, щоб до літа зв’язати одну або кілька трендових речей.

Що стосується колірної гамми, то на піку моди в наступному сезоні виявиться помаранчевий колір і всі його відтінки, і, звичайно ж, айворі (колір слонової кістки) і сліпуче білий, король кольору.

Осень-Зима 2011/2012.

Трикотажна мода така, що одного разу заявлені тенденції зберігаються в ній як мінімум на пару-трійку років. Правда, вони живуть самим справжнім життям – еволюціонують, змінюються в кольоровій гамі, вдосконалюються. Від подіумної моди вулична бере тільки самі життєздатні форми. Тому, які б прогнози не будували експерти, які б колекції не створювали талановиті модельєри, сказати на 100%, що приживеться на міських вулицях, практично неможливо. Однак можна спробувати.

Почнемо з матеріалу, тобто, з пряжі. Вовна австралійських овець породи мерино сьогодні зводить з розуму всю індустрію трикотажу. Вона неймовірна, це підтвердить будь-яка, навіть починаюча в’язальниця: тонка, міцна, м’яка, легка і надзвичайно тепла. Мериносова шерсть завжди буде на піку осінньо-зимової моди, так само як і ніжний кашемір (вовна з пуху гірських кашемірових кіз). Сучасні виробники пряжі з кожним днем роблять цю вовну все більш досконалою, щоб вона і менше пілінговалась, і довше не втрачала первинної форми. Так що, звертайте увагу на новинки від виробників мериносової і кашеміровий пряжі. Крім них, зростає інтерес до верблюжої вовни.

Тепер безпосередньо про тренди. У трендбуках італійських експертів індустрії моди звертає на себе увагу досить багато, але в першу чергу – головні убори. Судячи з прогнозів італійців, в моді наступної осені та взимку будуть капори, шапки-шоломи, всі ті ж снуди і капюшони (як окремий предмет).  Причому, одягнені один поверх іншого. Так-так, снуд поверх шапки-шолома, капюшон поверх снуда. На мій погляд, виглядає така конструкція досить цікаво, якщо вона споруджена з почуттям смаку. Та й замерзнути в ній буде досить складно.

Тренди: що модно в’язати в 2011 роціТренди: що модно в’язати в 2011 році

Тренди: що модно в’язати в 2011 році

«Одне на друге» – ключове поняття в моді ось вже кілька сезонів, і наступної осені-зими багатошаровість не покине нас. Кардиган поверх светра, в’язаний корсет поверх джемпери, джемпер поверх джемпера. Та й самі цільні речі будуть імітувати багатошаровість: за допомогою того ж печворку (в’язаного, звичайно ж), вставок, деталей і т. п.

Цікаво, що фасони в’язаних речей осінньо-зимового сезону 2011/12 ускладнюються: велика кількість драпіровки, складність вирізів горловин, комірів, розширюється рукав, рукав три чверті. По частині обробки так і зовсім стають складними: ручна вишивка як нитками, так і стеклярусом, бісером, стрічками, а також мереживо, намиста, паєтки. Як самі розумієте, щоб зробити ультрамодну річ до наступної зими, доведеться освоїти ще й голку. Серед усіх наявних на сьогоднішній день прогнозів мені зустрівся один дуже цікавий.

Зростає від сезону до сезону цікавість до хендмейду, і особливо до ручного в’язання, робить улюблене хобі більшості жінок не одним тільки задоволенням для душі, а й засобом самовираження, і способом заробітку. Радує, що до речей, зв’язаних вручну, зникає ставлення, що залишилося з совкових часів: мовляв, руками зв’язано, значить, дешево, від бідності, або зовсім – руками зв’язано, значить, ні праці ні уваги не варто. Навпаки, сьогодні в усьому цивілізованому світі характеристика «хендмейд» у речі на порядок піднімає її цінник (у нас же, на жаль, як показує практика, до цих пір все навпаки). Знову ж таки, я говорю тільки про якісні речі, народжених в руках досвідчених майстрів. Сподіваюся, тенденція поваги ручної роботи збережеться на багато років вперед.

За матеріалами:

Жанна, блог “Ручной мир”