Теплі пінетки для найменшенькихПінетки потрібні для малюка з перших днів життя. Є дуже багато різноманітних форм їх в’язання. При бажанні можна зв’язати декілька пар пінеток під різні кольори одягу. В’язання не займає багато часу. Декілька годин – і взуття готове. По-різному можна і прикрашати пінетки. Це може бути і бісер, і в’язані квіточки, і вишивка, і стрічки – все, на що здатна ваша уява.

Пінетки – це перше взуття діток, яке допомагає не лише тримати ніжку в теплі, але й захищає від травм. Тому нитки для їх в’язання мають бути м’якими, не надто тонкими і не надто товстими. Велику увагу потрібно звертати на шви, якщо вони надто товсті, то дитина може пошкодити ніжку, а також на зав’язки, які не повинні надто тісно облягати ніжку та залишати на ній сліди. 

Я раджу в’язати дитяче взуття нитками – акріл, оскільки вони є м’якенькими та синтетичними, тому що натуральні нитки можуть викликати алергію у малюків.

Обираючи чим прикрасити взуття, потрібно бути теж обережними. Оскільки малюки все беруть до рота, потрібно обирати безпечні прикраси, а також міцно пришивати, аби дитина не покололася та не проковтнула їх.

Для того, що зв’язати дитяче взуття потрібно правильно розрахувати скільки ниток потрібно, для цього ми маємо знати розмір ніжки малюка. Також підбираємо потрібний номер спиць або ж гачка, у відповідності до ниток, аби отримати красивий малюнок.

Щоб зв’язати правильний розмір пінеток, можна виміряти довжину підошви ніжки, але найкраще – час від часу приміряти взуття на ніжку, тоді ми бачитимемо, чи потрібно додати петель, чи, навпаки, зменшити. Ніжка тримісячної дитини має довжину приблизно 3 см., а у рік – 12 см.

Отже зв’яжемо теплі пінеточки для дівчинки і хлопчика спицями. Для того, щоб зв’язати таку красу, нам потрібні:

  • нитки “Акріл” (300м/100гр.) – третя частина мотка, якщо на новонародженого, півмоточка, якщо на дитину 9-ти – 12-ти місяців.
  • спиці №3

Можна використовувати нитки одного кольору, а можна різних, виділивши підошву, манжетик.

Опис роботи.

Починаємо в’язання із підошви. Для цього набираємо на спиці 55 петельок (для дитини 9-ти місяців) 45 (для новонародженого) та пров’язуємо 12 рядків лицьовими петлями (не забуваємо, що першу петлю просто знімаємо, не пров’язуючи, а остання завжди в’яжеться виворітною), при цьому через шість рядків з обох сторін в’язання, а також з обох боків від середньої петлі, додаємо по одній петлі (це потрібно, для того, щоб підошва була заокруглена). Такі прибавлення петлі робимо у кожному другому рядку ще двічі. Для того, аби добре було видно де середня петля, чіпляємо до неї шпильку. Таким чином у нас має вийти 67 (57) петель (фото 1).

Теплі пінетки для найменшеньких - 67 (57) петель

Детально:

1-й рядок – першу знімаємо, 53 (43) лицьові петлі, одна виворітна.

2-й рядок – першу знімаємо, 53 (43) лицьові петлі, остання виворітна.

3-й рядок – першу знімаємо, 53 (43) лицьові петлі, остання виворітна.

4-й рядок – так як третій.

5-й рядок – так як третій.

6-й рядок – так як третій.

7-й рядок – одну петлю прибавляємо, 27(22) петель лицьовими, одну петлю прибавляємо, одна лицьова, одну прибавляємо, 27(22) лицьовими, одну прибавляємо.

8-й рядок – першу знімаємо, 57(47) лицьових, одна виворітна.

9-й рядок – одну петлю прибавляємо, 29(24) петель лицьовими, одну прибавляємо, одна лицьова, одну прибавляємо, 29(24) лицьовими, одну прибавляємо.

10-й рядок – першу знімаємо, 61(51) петля лицьовими, одна виворітна.

11-й рядок – одну петлю прибавляємо, 31 (26) петля лицьовими, одну прибавляємо, одна лицьова, одну прибавляємо, 31 (26) петель лицьовими, одну прибавляємо.

12 -й рядок – одну петлю знімаємо, 65 петель пров’язуємо лицевими, одну петлю пров’язуємо виворітною.

Потім в’яжемо шість рядочків лицьовою гладдю (рядок лицевих, рядок виворітних) (фото 2).

Теплі пінетки для найменшеньких - 6 рядочків лицьовою гладдю

13-й рядок – одну петлю знімаємо, 65 петель пров’язуємо лицьовими, одну пров’язуємо виворітною.

14-й рядок – одну петлю знімаємо, 65 петель пров’язуємо виворітними, остання петля теж виворітна.

15-й рядок – так, як і 13-й рядок.

16-й рядок – так, як і 14-й рядок.

17-й рядок – так як і 13-й рядок.

18-й рядок – так,як і 14-й рядок.

Після цього знову 12 рядків лицьовими петлями (фото 3).

Теплі пінетки для найменшеньких - 12 рядків лицьовими петлями

Далі з обох сторін відкладаємо по 29 (24) петель. Залишаються середні 9 петель (майбутній перед наших пінеток).

В’яжемо на цих дев’яти петлях 16 рядків лицевими петлями, для пінеток на новонародженого і 20 рядочків для більших пінеток. При цьому пров’язуємо з двох сторін у кожному другому рядку останню петлю з відкладеною петлею лицевою разом (фото 4).

Теплі пінетки для найменшеньких - фото 4

Після цього в’яжемо на всіх петельках два рядки лицевими петлями та 32 рядочки резинкою 1*1 ( одна лицева петля, одна виворітна петля) (фото).

Довжину резинки можна в’язати різну, в залежності від того, якої висоти пінеточки ви бажаєте отримати.

Тепер залишається лише виконати шви та завернути резинку, зробивши манжетик. (фото 5)

Теплі пінетки для найменшеньких

Автор:

Олена Малиш спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю”.