Тепленька кофточка для дівчинкиВік: до 3 років

Вам знадобиться:

  • нитки “Акріл” (100 гр/400м) 150 гр.
  • спиці №2,5 та № 3
  • гачок №3
  • застібка-блискавка 

Опис роботи.

Спинка.

На спиці №2,5 набираємо 70 петель.

В’яжемо резинкою 2*2 (дві лицеві петлі, дві виворітні), не забуваючи, що першу петлю просто знімаємо, а останню завжди пров’язуємо виворітною, 10 рядків.

Далі переходимо на спиці №3 і починаємо в’язати основним узором.

1-й рядок – першу петлю знімаємо, далі 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі до кінця рядка, останню петлю пров’язуємо виворітною.

2-й рядок – пров’язуємо за малюнком.

3-й рядок – першу петлю знімаємо, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі до кінця рядка, останню пров’язуємо виворітною.

4-й рядок – першу петлю знімаємо, 2 петлі виворітні,* 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі*, продовжуємо в’язати узор від * до * до кінця рядка, остання виворітна.

5-й рядок – пров’язуємо за малюнком.

6-й рядок – першу петлю знімаємо, 2 петлі виворітні,* 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі*, продовжуємо в’язати узор від * до * до кінця рядка, остання виворітна.

7-й рядок – першу петлю знімаємо, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі і так продовжуємо до кінця рядка, остання виворітна.

8-й рядок – пров’язуємо за малюнком.

9-й рядок – першу петлю знімаємо, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі і так продовжуємо до кінця рядка., остання виворітна.

10-й рядок – так само, як і 4-й рядок.

11-й рядок – так само, як і 5-й рядок.

12-й рядок – так само, як і 6-й рядок.

13-й рядок – пров’язуємо як 7-й рядок.

14-й рядок – пров’язуємо як 8-й рядок.

15-й рядок – пров”язуємо як 9-й рядок.

Виходить узор “шахматка” (чергування лицевих та виворітних квадратиків).

Далі продовжуємо в’язання з четвертого по дев’ятий рядки.

На висоті 24 см. від початку в’язання (враховуємо і резинку 2*2) з обох боків виробу закриваємо три рази по одній петлі, для пройм рукавів і продовжуємо в’язання.

Пров’язавши ще 11 см. закриваємо середні 8 петель для вирізу горловини. Далі в’яжемо кожну частинку окремо, ще 5 рядків. У кожному наступному рядку закриваємо ще по одній петлі з кожної сторони горловини. Після того, як пров’язали 5 рядків, петлі закриваємо. Спинка готова.

Права сторона переду.

На спиці № 2, 5 набираємо 39 петель і пров”язуємо знову ж таки резинкою 2*2 10 рядків, не забуваючи про петлі кромки( першу та останню).

Далі переходимо на спиці № 3.

1-й рядок – 1 петлю знімаємо, 6 лицевих петель, 2 лицевих петлі, 6 виворітних петель, 2 лицеві петлі, *3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі*, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, продовжуємо від * до * до кінця рядка, остання виворітна.

2-й рядок – першу петлю знімаємо, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 2 виворітні петлі, 6 лицевих петель, 2 виворітні петлі, 6 лицевих петель, 1 виворітна петля.

3-й рядок – так як перший рядок.

4-й рядок – першу петлю знімаємо, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 2 виворітні петлі, 6 лицевих петель, 2 виворітні петлі, 6 лицевих петель, 1 виворітна петля.

5-й рядок – першу знімаємо, 6 лицевих петель, 2 лицеві петлі, 6 виворітних петель, 2 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 1 виворітна петля.

6-й рядок – першу знімаємо, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі. 3 лицеві петлі, 3 виворітні петлі, 3 лицеві петлі, 2 виворітні петлі, 3 петлі зняти на допоміжну спицю, пров’язати 3 наступні петлі лицевими, потім 3 петлі з допоміжної спиці пров’язати теж лицевими, 2 виворітні петлі, 6 лицевих петель, 1 виворітна петля.

Далі в’язання продовжуємо з 1-го по 6-й рядок, повторюємо до потрібної висоти.

З однієї сторони мають бути лише лицеві ряди з шести петель, далі “коса” і потім – основний узор “шахматка”.

На висоті 35 см. від початку в’язання закриваємо у кожному рядку по одній петлі, для вирізу горловини (5 рядочків). Петлі закриваємо після шести петель, перед узором “коса”, тому що до 6-ти лицевих петель будемо вшивати замок.

Ліва частинка переду в’яжеться аналогічно до першої у дзеркальному відображенні.

Рукав.

На спиці №2,5 набираємо 38 петель і пров’язуємо 10 рядків резинкою 2*2.

Далі в’яжемо узором “шахматка”, так, як і на кофточці. Через кожні 6 см. в’язки набавляємо з обох боків по одній петлі, для того, аби рукав не був вузьким.

На висоті 24 см від початку в’язання закриваємо у кожному наступному рядку з обох боків по 4 петлі, поки не закриються усі.

Зшиваємо рукави, пришиваємо передні частини виробу до спинки.

Далі працюємо гачком. Горловину обв’язуємо гачком стовпчиком з накидом – два рядочки. Після чого вшиваємо замок.

Кофточка для дівчинки готова. Можна змінити колір і кофточка буде для хлопчика.

SAM_1031

Автор:

Олена Малиш спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю”.