SAM_1085Сьогодні розповім вам як зв’язати тепленьку безрукавку для дівчинки, або ж хлопчика. Оскільки уже на вулиці прохолодно, нам потрібні для в’язання теплі нитки, або, іншими словами, товсті. 

Я взяла для в’язання безрукавки:

  • нитки темного кольору, ‘KARTOPU’ (Акріл) 150 грам (100 грам / 300 метрів)
  • спиці №2,5 та № 3,5
  • гачок №3

Опис роботи.

Спинка.

Для спинки набираємо 94 петлі на спиці №2,5 і пров’язуємо вісім рядків резинкою 2*2 (перший рядок – одну петлю знімаємо, 2 лицеві петлі, 2 виворітні петлі, так до кінця рядка, останню петлю пров’язуємо виворітною; другий рядок пров’язуємо за малюнком, не забуваємо, що першу петлю просто знімаємо, а останню пров’язуємо виворітною петлею).

Далі переходимо на спиці №3,5 і продовжуємо в’язати наступним узором:

1-й рядочок – першу петлю знімаємо, далі пров’язуємо* дві виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю з допоміжної спиці, 2 виворітні петлі*, 1 знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, далі повторюємо від * до * до кінця рядка, останню петлю пров’язуємо виворітною.

2-й рядочок – першу петлю знімаємо, далі в’яжемо за малюнком, остання петля виворітна.

Далі пров’язуємо рядки як перший та другий рядки.

В’яжемо рівне полотно до висоти 24 сантиметри від початку в’язання.

Далі пров’язуємо разом дві петлі на початку та вкінці рядка з лицевої сторони. Повторюємо ще двічі. Таким чином, робимо виріз для пройм руки з однієї та з другої сторін.

Продовжуємо в’язання тим самим узором.

На висоті 30 сантиметрів від початку в’язання закриваємо середні 16 петель. Таким чином, на спицях залишається по 39 петель. В’яжемо тепер спочатку одну частинку, потім дов’язуємо другу. Отримаємо виріз для горловини.

Наступний, виворітний рядок, пров’язуємо за малюнком.

3-й рядок – знову закриваємо від середини 4 петлі, пров’язуєчи по дві разом.

4-й рядок – пров’язуємо за малюнком.

5-й рядок – закриваємо знову 6 петель від середини вирізу горловини.

6-й рядок – в’яжемо за малюнком.

7-й рядок – закриваємо 4 петлі.

8-й рядок – пров’язуємо за малюнком.

Далі закриваємо всі петлі і пров’язуємо аналогічно другу частинку спинки, закриваючи у лицевих рядах 4, 6, 4 петлі та закривши усі петлі. Тепер спинка готова.

Тепленька безрукавка - спинка

Потім, коли весь виріб буде готовий, ми пров’яжемо шийку гачком.

Перед.

На спиці №2,5 набираємо 94 петлі та пров’язуємо резинкою 2*2.

Далі в’язання продовжуємо узором.

1-й рядочок – першу петлю знімаємо, не пров’язуючи, *2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці*, повторюємо від * до * ще 5 разів; 10 лицевих петель,* 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі*, далі пров’язуємо від * до * ще 3 рази, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, тоді пров’язуємо петлю із допоміжної спиці; 10 лицевих петель; далі *1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, пров’язуємо петлю з допоміжної спиці, 2 виворітні*, повторюємо від * до* до кінця рядка, остання петля в’яжеться виворітною.

2-й рядочок – першу петлю знімаємо, далі в’яжемо за малюнком, остання виворітна петля.

3-й рядочок – першу петлю знімаємо, не пров’язуючи, *2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці*, повторюємо від * до * ще 5 разів; 10 лицевих петель,* 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі*, далі пров’язуємо від * до * ще 3 рази, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, тоді пров’язуємо петлю із допоміжної спиці; 10 лицевих петель; далі *1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, пров’язуємо петлю з допоміжної спиці, 2 виворітні*, повторюємо від * до* до кінця рядка, остання петля в’яжеться виворітною.

4-й рядочок – першу петлю знімаємо, далі в’яжемо за малюнком, остання виворітна петля.

5-й рядочок – першу петлю знімаємо, не пров’язуючи, *2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці*, повторюємо від * до * ще 5 разів; 10 лицевих петель,* 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі*, далі пров’язуємо від * до * ще 3 рази, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, тоді пров’язуємо петлю із допоміжної спиці; 10 лицевих петель; далі *1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, пров’язуємо петлю з допоміжної спиці, 2 виворітні*, повторюємо від * до* до кінця рядка, остання петля в’яжеться виворітною.

6-й рядочок – першу петлю знімаємо, далі в’яжемо за малюнком, остання виворітна петля.

7-й рядочок – першу петлю знімаємо, не пров’язуючи, *2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 петлю пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці*, повторюємо від * до * ще 5 разів; 2 лицевих петлі, 3 петлі знімаємо на допоміжну спицю, 3 петлі пров’язуємо лицевими, далі пров’язуємо лицевими 3 петлі з допоміжної спиці, 2 лицеві петлі;* 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, далі пров’язуємо лицевою петлю із допоміжної спиці, 2 виворітні петлі*, далі пров’язуємо від * до * ще 3 рази, 1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, тоді пров’язуємо петлю із допоміжної спиці; 2 лицеві петлі, 3 петлі знімаємо на допоміжну спицю, 3 пров’язуємо лицевими, далі пров’язуємо лицевими петлі з допоміжної спиці, 2 лицеві петлі; далі *1 петлю знімаємо на допоміжну спицю, 1 пров’язуємо лицевою, пров’язуємо петлю з допоміжної спиці, 2 виворітні*, повторюємо від * до* до кінця рядка, остання петля в’яжеться виворітною.

8-й рядочок – першу петлю знімаємо, в’яжемо за малюнком, останню петлю пров’язуємо виворітною.

Наступні рядочки пров’язуємо так, як узор із 3-го по 8-й рядочки.

В’яжемо до висоти 24 сантиметри, далі робимо пройми для ручки ( закриваємо з обох сторін по 2 петлі в одному та по дві петлі в наступному рядочку). Краї безрукавки в’яжемо тим же узором, а середні 42 петлі ( косички та серединка між ними) пров’язуємо лицевою гладдю ( рядок пров’язуємо лицевими петлями, рядок – виворітними). На висоті 27 сантиметрів закриваємо середні 42 петлі і продовжуємо в’язати кожну сторону виробу окремо. Коли висота передньої частини безрукавки буде рівна висоті спинки – виріб закриваємо.

Тепленька безрукавка - перед

Зшиваємо плечі та боки.

Шийку задньої частини пров’язуємо гачком (1 рядочок стовпчиків з накидом), так само обробляємо пройми для рук.

Безрукавка готова.

Тепленька безрукавка

Автор:

Олена Малиш спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю”.