Техніка в’язання “пулинг”

Пулинг (від англ. pooling – злиття, об’єднання) – це техніка в’язання секційної пряжею, при якій намагаються підібрати ширину вироби таким чином, щоб ділянки пряжі одного кольору в лицьових і виворітного лавах розташовувалися один над одним, утворюючи вертикальні смуги. Техніка підходить для в’язання прямими та зворотними рядами прямокутних виробів (шарфи, палантини).

Відмотайте кілька метрів пряжі і розкладіть на рівній поверхні. Постарайтеся знайти точку, щодо якої виходить дзеркально симетричний розподіл кольорів. Помітьте маркерами такі точки, між якими повторюється чергування кольорів (точки згину на фото). Таким чином, пряжа ділиться на шматки, кожен шматок – один ряд, причому пряма послідовність кольорів – це лицьовій ряд, зворотна послідовність квітів – це виворітний ряд.

Основна складність – підібрати щільність в’язання, ширину раппорта візерунка і кількість кромок так, щоб зазначеного шматка нитки вистачало точно на один ряд вироби. Можливо, буде потрібно кілька спроб, щоб підібрати «чарівне число» петель для набірного ряду, при якому вертикальні колірні смуги не будуть зміщуватися в наступних рядах.

Якщо черговий ряд закінчується раніше чи пізніше маркера, пров’яжіть останні петлі ряду трохи тугіше або вільніше. Врахуйте, що багато в’язальниці в’яжуть виворотні петлі слабкіше, ніж лицьові, в цьому випадку витрата пряжі в виворітного ряду може бути більше, ніж в особовому ряду. Для даної техніки це критично – намагайтеся добитися рівномірної щільності в’язання.

Довжина однієї секції не повинна бути дуже короткою, бажано, щоб її вистачало на 8-12 петель, інакше у виробі кольорові смуги будуть дуже вузькими і розмитими. Дуже довгі секції теж не підходять, оскільки протягом одного ряду колір повинен змінитися кілька разів, підкреслюючи ритм основного візерунка.

Поради. Зверніть увагу на те, щоб всі клубки пряжі були намотані в одній послідовності чергування квітів, тому що іноді зустрічаються клубки, намотані у зворотній послідовності. У цьому випадку слід в’язати з іншого кінця або перемотати нитку.