Светр з меланжевої пряжіЯкщо ви ще жодного разу не використовували при в’язанні меланжеву пряжу, саме час спробувати такий hand made. Переходи з одного відтінку в інший в пряжі секційного фарбування самі по собі створюють привабливі кольорові ефекти, а на светрі цієї моделі до того ж чудово виглядають разом з ажурними смугами.

Розмір: 44/46

Вам буде потрібно:

  • 550 г яскравої меланжевої пряжі (100% поліакрилу, 130 м/50 г)
  • гачок №3 

При в’язанні використовуються візерунки.

Стовпчики з накидом.

Кожен ряд починається з 3 повітряних петель замість 1-го стовпчика з накидом, а закінчується – 1 стовпчиком з накидом в 3-у повітряну петлю початку попереднього ряду.

Візерунок А.

Кількість петель кратна 14 + 9 + 3 пов. петлі підйому. В’яжіть у відповідності зі схемою 1. Перший раз – з 1 по 3 ряд, потім повторюйте 2 і 3 ряд.

Візерунок В.

Розрахований на число петель, кратне 3 + 1 + 3 повітряних петлі підйому. В’яжіть цей візерунок у відповідності зі схемою 2, перший раз – з 1 по 3 ряд, а далі повторюйте 2 і 3 ряд.

Візерунок C.

Для кількості петель, кратної 5 + 3 повітряних петлі підйому. Візерунок зображений на схемі 3. Починаючи з 2-го ряду в’яжіть стовпчики з накидом за повітряну петлю попереднього ряду. Як і у візерунках А і В, пров’язавши один раз з 1-го по 3-й ряд, повторюйте далі тільки 2 і 3 ряди.

Послідовність візерунків: * 3 ряди стовпчиків з накидом, 8 рядів – візерунком А, 4 ряди стовпчиків з накидом, 6 рядів візерунком В *, повторюйте від * до *.

Опис роботи.

Центральна частина спинки.

Набрати ланцюжок з 79 повітряних петель + 3 підйомних повітряних петлі і в’язати, як зазначено в послідовності чергування візерунків. Через 55 рядів (58 см)  для формування вирізу горловини залиште середні 38 петель, а для заокруглення вирізу – у наступному ряду по 6 петель з його внутрішніх країв. На петлях плеча (по 15 з кожного боку) в’яжіть до висоти 60 см (57 рядів).

Центральна частина переду.

Починайте в’язання так само, як деталь центральної частини спинки, але для вирізу горловини залиште середні 20 петель після того, як пров’яжете 49 рядів (51,5 см), і ще залиште непров’язаними для заокруглення вирізу в наступних рядах 5 разів по 3 петлі. Закінчуйте на тій же висоті, що і спинку.

Бічні деталі.

Їх дві – права і ліва. В’яжіть деталі, почавши від лівого і правого бічних країв центральної частини переду, тобто тепер в поперечному напрямку, на 136 петлях (кожна деталь – по 68 петель) візерунком С. Через 4 ряди залиште для пройм верхні 18 см. Через 7 рядів (7 , 5 см) від бокового краю центральної частини переду буде досягнута середина бічних деталей. Закінчуйте їх симетрично, тобто через 10 рядів (11 см) від початку в’язання бічній частині додатково зв’яжіть замість залишених раніше петель відповідне число повітряних петель і включіть їх до візерунку. Закінчіть в’язання через 14 рядів (15 см) від бокового краю.

Рукава.

Наберіть ланцюжок з 65 повітряних петель + 3 підйомних повітряних петлі  і в’яжіть згідно з описаною вище послідовністю чергування візерунків. Одночасно виконайте додавання з обох сторін: поперемінно в кожному 6 і 8 рядах 6х1 петлі. Закінчіть в’язання  рукава через 50 рядів від початку деталі.

Збірка.

Пришити краї бічних деталей до країв центральної частини спинки. Виконайте плечові шви светра. Обв’яжіть горловину 1 рядом СБН. Вшийте рукави, злегка припосаджуючи їх по краю. Виконайте решту швів.

Светр з меланжевої пряжі - викрійка

Светр з меланжевої пряжі - схеми