Супер модна кофтинка для дівчинки

На вулиці чарівниця осінь пофарбувала дерева у теплі осінні кольори. Хочеться одягнутися у щось тепленьке і затишне, але ж не дуже жарке і товсте, адже на вулиці ще досить тепло. А малеча взагалі не любить одягатися – жваві ігри і прогулянки потребують зручного і водночас теплого одягу. Що ж може бути кращим для маленьких модниць ніж цей теплий і стильний светрик, зв’язаний з м’якої пряжі. «Шишечки» і великі металеві ґудзики доповнять образ маленьких леді. 

Розмір: 98/104, 110/116, 122/128.

Супер модна кофтинка для дівчинки

Дані для розмірів 110/116 і 122/128 наведені в дужках послідовно через тире. Якщо стоїть тільки одне число, то воно відноситься до всіх розмірів.

Вам знадобиться:

  • середньої товщини змішана пряжа (вовна «суперваш» і поліамід, близько 125 м. / 50 г.) 200 (250-300) г. ягідно-рожевого кольору;
  • спиці №3,5;
  • круглі спиці №3,5 довжиною 40 см;
  • гачок для в’язання №3,5;
  • 5 металевих ґудзиків діаметром 2 см.

Візерунки:

Резинка: поперемінно 1 лицева, 1 виворітна петля.

Лицева гладь: в лицевому ряді в’язати лицеві петлі, в виворітному ряді – виворітні петлі.

Візерунок «шишечки».

В’язати за схемою. Числа праворуч позначають лицеві ряди, ліворуч – виворітні ряди. Читати схему зліва направо. Порожні клітинки не мають значення, а служать тільки для кращого огляду. Розподіл візерунка в ширину зазначено в інструкції. У висоту в’язати 1-6 ряди.

Візерунок «Перлинки»: поперемінно 1 лицева, 1 виворітна петля, в кожному ряді. В наступних рядах петлі зміщувати.

Щільність в’язання: виворітна гладь 21 петля х 32 ряди = 10см. х 10 см.

Опис роботи.

Спинка.

Набрати 55 (59-63) петель і в’язати резинкою, при цьому в першому виворітному ряді після кромкової петлі розпочати з 1 виворітної петлі. Через 10 см. = 31 ряд резинки всі петля в’язати виворотної гладдю, при цьому в 1 ряді рівномірно додати 9 петель = 64 (68-72) петель. Через 10 см. = 32 ряди продовжити роботу так: кромкова, 29 (31-33) виворітних, 4 петлі шишечок, 29 (31-33) виворітних, кромкова. Пров’язати 6 рядів.

Далі ввести наступні 2 візерунки шишечок : кромкова, 19 (21-23) виворітних, 4 петлі шишечок, 6 виворітних, 4 петлі шишечок, 6 виворітних, 4 петлі шишечок, 19 (21-23) виворітних, кромкова. Пров’язати 6 рядів. Потім ввести ще 2 останніх візерунка шишечок: кромкова, 9 (11-13) виворітних, * 4 петлі шишечок, 6 виворітних, від * повторити 3 рази, 4 петлі шишечок, 9 (11-13) виворітних, кромкова. Далі в’язати в такій же послідовності.

Через 14 (16-19) см. = 44 (52-60) рядів від резинки з обох сторін зменшити для пройм по 2 петлі, потім у кожному 2 ряді 3 рази по 1 петлі = 54 (58-62) петлі.
Через 14 (15-16) см. = 44 (48-52) рядів від початку пройм з обох сторін збавити для плечових скосів по 6 (7-8) петель. Потім у кожному 2 ряді ще 2 рази по 6 петель. Решта 18 (20-22) петель горловини спинки закріпити у наступному лицевому ряді.

Ліва полочка.

Набрати 28 (30-32) петель і в’язати резинкою, при цьому в першому виворітному ряді після кромкової петлі розпочати з 1 виворітної петлі. Через 10 см = 31 ряд резинки всі петлі в’язати виворітною гладдю, при цьому в 1 ряді рівномірно додати 3 петлі = 33 (35-37) петель.

Через 10 см. = 32 ряди продовжити роботу так: кромкова, 27 (29-31) виворітних, 4 петлі шишечок, кромкова. В’язати 6 рядів. Далі ввести 2-й візерунок шишечок: кромкова, 17 (19-21) виворітних, 4 петлі шишечок, 6 виворітних, 4 петлі шишечок, кромкова. В’язати 6 рядів.

Потім ввести 3-й візерунок шишечок: кромкова, 7 (9-11) виворітних, * 4 петлі шишечок, 6 виворітних, від * повторити 1 раз, 4 петлі шишечок, кромкова. Далі в’язати в такій же послідовності.

Виконати пройму з правого боку, як на спинці . Через 7 (8-9) см. = 22 (26-30) рядів від початку пройми з лівого боку зменшити для пройми 4 (5-6) петель. Потім у кожному 2 ряді ще 6 разів по 1 петлі = 18 (19-20) петель. З правого боку виконати плечовий скіс, як на спинці.

Права пілочка: в’язати симетрично до лівої.

Рукави.

Для кожного рукава набрати 34 (36-38) петель і в’язати резинкою, при цьому почати з 1 виворітного ряду. Через 5 см. = 15 рядів резинки петлі в’язати виворотною гладдю, при цьому в 1 ряді рівномірно додати 4 петлі = 38 (40-42) петель. Для скосів в 10-му ряду з кожного боку додати по 1 петлі, потім у кожному 9 ряді (поперемінно в кожному 8 і кожному 10 (у кожному 10) ще 7 разів по 1 петлі = 54 (56-58) петель.

Одночасно через 15 см = 48 рядів від резинки в’язати так: кромкова 21 (22-23) виворітна, 4 візерунка шишечок, 21 (22-23) виворітних, кромкова. Через 6 рядів з обох боків від 1-го ряду шишечок (через 6 виворотних петель) ввести ще по 12 рядів шишечок. Через 22 (26-30) см. = 70 (84-96) рядів з обох боків для оката зменшити по 3 петлі, потім у кожному 2 ряді 1 раз по 3 петлі, 3 (3-4) рази по 2 петлі і 11 (13-15) рази по 1 петлі. Решта 8 (9-10) петель закрити у наступному лицевому ряді.

Збірка.

Деталі наколоти на викрійку, зволожити і залишити для висихання. По прямому краю лівої пілочки для планки набрати 72 (77-87) петель і в’язати 2 см. = 7 рядів візерунком «Перлинки», потім всі петлі закрити. Аналогічно вив’язати планку на правій пілочці, але в 4 ряді виконати 6 петель таким чином: в’язати 3 петлі візерунка, * 1 накид, 2 петлі пров’язати разом лицевою петлею, 11 (12-14) петель, від * повторити 4 рази, 1 накид, 2 петлі візерунка пров’язати разом лицевою петлею, 2 петлі візерунка. Це будуть петельки для ґудзиків, але в любому випадку потрібно приміряти їх до ґудзиків, щоб не були замалими або ж завеликими. Виконати плечові шви. Для планки горловини по краях горловини кожної пілочки набрати по 25 (26-27) петель, по краю горловини спинки набрати 17 (18-21) петель = 67 (71-75) петель. В’язати 1 см. = 3 ряди резинкою, потім всі петлі вільно закрити.

Планки пілочки і горловину обв’язати гачком, вив’язати 1 ряд «Рачим кроком» для надання виробу закінченого вигляду. Виконати бокові шви і шви рукавів. Вшити рукава. Пришити ґудзики.