Сумочка з листямБуде потрібно:

  • 100-120 г пряжі Novita Tennessee (100 г / 214 м, 100% бавовна)
  • комплект панчішних спиць 3мм
  • кругові спиці 3мм
  • машинка для плетіння шнура або велике терпіння ©

Опис.

Набрати 80 петель, з’єднати в коло і в’язати 15 рядів резинкою 2 х 2, почавши з 2-х лиц.

Отвори для шнурка: 9 петель резинки, * протяжка, 2 накида, 2 разом лиц, 16 петель резинки; повторювати від *, в кінці ряду 7 петель резинки. У наступному ряду подвійні накіди провязать так: 1-ий – вив, 2-ий – вив. схрещеної.

В’язати резинкою ще 15 рядів.

В’яжемо листочки:

1 ряд: 4 вив, * накид, лиц, накид, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

2-ий і всі парні ряди: лиц.

3 ряд: 4 вив, * 1 лиц, накид, 1 лиц, накид, 1 лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

5 ряд: 4 вив, * 2 лиц, накид, 1 лиц, накид, 2 лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

7 ряд: 4 вив, * 3 лиц, накид, 1 лиц, накид, 3 лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

9 ряд: 4 вив, * 4 лиц, накид, 1 лиц, накид, 4 лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

11 ряд: 4 вив, * 5 лиц, накид, 1 лиц, накид, 5 лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

13 ряд: 4 вив, * 6 лиц, накид, 1 лиц, накид, 6 лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

15 ряд: 4 вив, * 7 лиц, накид, 1 лиц, накид, 7 лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

17 ряд: 4 вив, * протяжка, 13 лиц, 2 разом лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

19 ряд: 4 вив, * протяжка, 11 лиц, 2 разом лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

21 ряд: 4 вив, * протяжка, 9 лиц, 2 разом лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

23 ряд: 4 вив, * протяжка, 7 лиц, 2 разом лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

25 ряд: 4 вив, * протяжка, 5 лиц, 2 разом лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

27 ряд: 4 вив, * протяжка, 3 лиц, 2 разом лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

29 ряд: 4 вив, * протяжка, 1 лиц, 2 разом лиц, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

31 ряд: 4 вив, * подвійна протяжка, 9 вив; повторювати від *, в кінці ряду 5 вив.

Далі в’яжемо 8 рядів платочною в’язкою (1-ий ряд – вив, 2-ий – лиц і т.д.), після чого робимо убавляння на денці.

1 ряд: 18 вив, 2 разом лиц; повторювати до кінця ряду.

2 ряд: 17 лиц, 2 разом лиц; повторювати до кінця ряду.

Сумочка з листямПродовжити убавляння в тому ж ритмі поки не залишиться 12 петель. Нитку обрізати, стягнути нею відкриті петлі і закріпити.

В’яжемо (або плетемо на спец. машинці) 2 шнура довжиною близько 1.2 м кожен. Насправді довжина потрібно менше (частину шнура потім треба буде розпустити), але більш короткий шнур буде дуже важко зав’язати у вузол.

У ручну: набрати бросовою ниткою 4 петлі. Основною ниткою в’язати лицьовими. В’язання не повертати, а пересунути на початок спиці і знову в’язати петлі лицьовими. Продовжувати до потрібної довжини шнура.

Тепер треба зав’язати по одному китайському вузлу на кожному шнурі. Роблю це до вив’язування листочків тому, що в разі чого можна відрегулювати довжину вільних кінчиків розпустивши зайве від шнура. Вузол має назву «Вузол удачі». Робиться досить просто, але в нашому варіанті складність в тому, що ми не маємо великого запасу шнура для плетіння і зав’язувати вузол нам доведеться на шнурі, який просунутий в сумочку. Для початку дуже рекомендую потренуватися на якомусь більш довгому шнурі. Ідіть по посиланню і дотримуйтесь інструкцій. Розкладіть шнур як показано на малюнку, але верхню петельку зробіть довшою (для ручки сумочки), а бокові коротше (див. фото готової сумочки)

Шнури з відкритими петлями на кінцях просмикнути в отвори на сумочці, кожен шнур через 2 сусідніх отвори (див. фото)

Зав’язуємо вузли.

Щоб вузол вийшов на тому боці, де треба, дивимося як саме повинна лежати сумка і шнур при зав’язуванні вузла. Це положення різне при виконанні першого і другого кроку.

Сумочка з листям - зав'язуємо вузли

Тепер на відкритих петлях шнура треба дов’язати листочки. Від вузла до початку листочка у мене 4 см шнура, зайве було розпущено після зав’язування вузла.

В’язати будемо в кругову, що б листочок був двосторонній, на кругових спицях. Поки в’яжеться одна сторона листочка, інша в «очікуванні» на волосіні.

Одягаємо на одну спицю 2 петлі і на іншу 2 петлі.

1 ряд: 1 лиц, додати петлю із протягання, 1ліц.; Повторити для іншої спиці.

2 ряд і всі парні: лицьові.

3 ряд: 1 лиц, накид, 1 лиц, накид, 1 лиц; повторити для іншої спиці.

5 ряд: 2 лиц, накид, 1 лиц, накид, 2 лиц; повторити для іншої спиці.

7 ряд: 3 лиц, накид, 1 лиц, накид, 3 лиц; повторити для іншої спиці.

9 ряд: 4 лиц, накид, 1 лиц, накид, 4 лиц; повторити для іншої спиці.

11 ряд: 5 лиц, накид, 1 лиц, накид, 5 лиц; повторити для іншої спиці.

13 ряд: протяжка, 9 лиц, 2 разом лиц; повторити для іншої спиці.

15 ряд і всі парні: лицьові.

17 ряд: протяжка, 7 лиц, 2 разом лиц; повторити для іншої спиці.

19 ряд: протяжка, 5 лиц, 2 разом лиц; повторити для іншої спиці.

21 ряд: протяжка, 3 лиц, 2 разом лиц; повторити для іншої спиці.

23 ряд: протяжка, 1 лиц, 2 разом лиц; повторити для іншої спиці.

25 ряд: подвійна протяжка; повторити для іншої спиці. Протягнути одну петлю крізь іншу і затягнути.

Повторити для решти 3-х кінців шнура. Все кінчики ниток сховати. При необхідності злегка відпарити листочки.

Сумочка з листям

Сумочка з листям

Сумочка з листям

Сумочка з листям

Сумочка з листям

Джерело:
Kristiina Temin