Стильний чоловічий жакетСтильний чоловічий жакет на ґудзиках напевно сподобається вашому чоловікові. Давайте не будемо забувати, що і нашим чоловікам потрібно оновлювати гардероб і зв’яжемо йому ось такий жакет спицями.

Розмір: 48

Вам знадобиться:

  • 950 г коричневої пряжі Бержер де Франс Магія + (50% шерсті, 50% акрилу, 80 м в 50 г)
  • спиці №5 і №5,5
  • 6 ґудзиків

Резинка 1 на 1:

В’яжемо 1 лицьову петлю, 1 виворітною.

Фантазійна резинка:

Число петель – непарне:

1-й р.: * 1 виворітна, 1 лицьова, повторювати від *, 1 виворітна

2-й р. і всі виворітні ряди: * 1 лиц., 1 вив., повторювати від *, 1 лицьова

3-й р: * 1 виворітна, 1 петля в прокол (1 лицьова, при цьому спиця вводиться в петлю на 1 ряд нижче), повторювати від *, 1 виворітна

В’яжемо 1 раз з 1 по 4 ряд, потім повторюємо тільки  3 і 4 ряди.

Рельєфний візерунок.

Кількість петель кратна 8 + 2. В’яжемо за схемою. Виконуємо 1 раз  1 – 14 ряди, потім повторюємо з 3 по 14 ряди.

Опис в’язання.

Спинка.

Набираємо на спиці 75 петель і в’яжемо 7 см. резинкою – 20 рядів. Далі продовжуємо в’язати фантазійною резинкою.

На висоті 20 см – 60 рядів від початку в’язання переходимо на спиці №5,5 і в’яжемо рельєфним візерунком, в першому ряду рівномірно прибавляємо 39 петель. Разом в роботі 114 петель.

Пров’язавши 41 см. – 108 рядів від початку в’язання переходимо на спиці №5 і в’яжемо далі фантазійною резинкою, рівномірно убавляємо 39 петель. Разом в роботі залишилося 75 петель.

Через 42 см. – 112 рядів від початку в’язання закриваємо для пройм  по 4 петлі, далі в кожному наступному  ряді 2 рази  2 петлі, для цього в’яжемо 3 петлі, залишаємо 2 петлі на допоміжній спиці за роботою, пров’язуємо разом лицьовою 1 петлю з лівої спиці і 1 петлю з допоміжної спиці, потім в’яжемо разом виворітною 2-у петлю з допоміжної спиці і наступну петлю з лівої спиці.

В кінці ряду, коли на спиці залишиться 7 петель, залишаємо 2 петлі на допоміжній спиці перед роботою, пров’язуємо разом виворітну 1 петлю з лівої спиці і 1 петлю з допоміжної спиці, потім пров’язуємо разом лицьову 2 петлю з допоміжної спиці і наступну петлю з лівої спиці, разом 59 петель.

На висоті 22 см. від початку пройми для скоса плеча закриваємо з кожної сторони в 2 ряді 1 раз 4 петлі і 3 рази по 5 петель. Одночасно з початком закриття петель плеча для вирізу горловини закриваємо середні 11 петель і кожну сторону закінчуємо роздільно. Для заокруглення горловини закриваємо в кожному 2 ряду з внутрішньої сторони 1 раз 3 петлі, 1 раз  2 петлі.

Ліва полочка.

Набираємо на спиці №5 36 петель і в’яжемо 7 см – 20 рядів резинкою. Далі продовжуємо в’язання фантазійною резинкою.

На висоті 20 см – 60 рядів продовжуємо в’язати рельєфним візерунком, рівномірно добавивши 18 петель. Разом в роботі 54 петлі.

Пров’язавши 41 см – 108 рядів переходимо на спиці №5 і в’яжемо фантазійною резинкою, рівномірно скоротивши 18 петель. Разом в роботі залишилося 36 петель.

Убавляння для пройм і скосів плеча виконуємо аналогічно спинці. Пров’язавши 16 см. від початку формування пройм закриваємо для вирізу горловини в кожному наступному 2 ряді 1 раз 4 петлі, 1 раз 2 петлі, і в 4 ряду 3 рази по 1 петлі з лівої сторони.

Права поличка.

В’яжемо симетрично лівої, при цьому рельєфний візерунок починаємо з 7 ряду схеми.

Рукав.

На спиці №5 набираємо 41 петлю і в’яжемо 7 см. резинкою. Далі продовжуємо в’язати фантазійною резинкою, для скосу рукава прибавляємо з обох сторін після першої петлі від краю 3 рази по 1 петлі в кожному 14 ряду. В’яжемо 13 рядів на отриманих 47 петлях.

Переходимо на спиці № 5,5 і в’яжемо рельєфним візерунком, додавши рівномірно 25 петель. Разом в роботі вийшло 72 петлі. Для скосів рукава прибавляємо у кожному 6 ряду по 1 петлі 7 разів. В’яжемо 5 рядів на отриманих 86 петлях.

Після 48 ряду рельєфного узору переходимо на спиці №5 і продовжуємо в’язати фантазійної резинкою, рівномірно убавляємо 29 петель. Разом в роботі залишилося 57 петель.

Через 47 см. – 128 рядів  для формування окату рукава закриваємо з кожної сторони по 4 петлі. Далі, після перших 3 петель від краю робимо вбавляння в кожному 4 ряді 1 раз 2 петлі, в  6 ряді 5 разів по 2 петлі, в  4 ряді 2 рази по 2 петлі. Потім закриваємо решту 17 петель.

Комір.

На спиці №5 набираємо 93 петлі і в’яжемо 16 см – 4 ряди резинкою 1х1, відкладаємо в’язання.

Планки.

На спиці №5 набираємо 117 петель, пров’язати 5 см – 16 рядів резинкою 1/1 і відкладаємо петлі. На планці лівої полочки виконуємо 6 отворів для ґудзиків з 2 петель: 1-е на відстані 8 петель від правого краю, решту з інтервалом 18 петель.

Збірка.

Виконуємо плечові шви, пришиваємо комір швом «петля в петлю» до  горловини, відвертаємо комір на виворітну сторону і пришиваємо. Пришити швом «петля в петлю» планки до полочок. Вшити рукави, виконуємо шви рукавів і бокові шви. Пришиваємо ґудзики.

Стильний чоловічий жакет - схемаСтильний чоловічий жакет - викрійка