Ці розміри наведено без урахування розтягування.

Розмір:                                                S           М           L
Голень в найширшому місці       25        27         29.5  см
Щиколотка                                       17.5     20         22 см

  • Довжина від верху до підлоги: 40 см
  • Довжина від верху до п’яти: 34 см

Вам буде потрібно:

  • пряжа Truly Wool Rich 4ply (75% вовна, 25% поліамід; 205 м / 50 г):

Колір A Denim Mix (2137) – 2 мотка

Колір У Cream (1992) – 2 мотка. Кількість пряжі однакове для всіх трьох розмірів.

  • обоюдогострі спиці 3 мм
  • обоюдогострі спиці 2,5 мм
  • Маркери для в’язання.

Щільність в’язання: 36 п. на 32 ряду = 10 x 10 см рапорту

Скорочення:

  • К1А: л.п. кольором А
  • К1В: л.п. кольором В

Шкарпетки “Писанка” - схемиПочаток роботи.

Пряжею кольору А і меншими спицями, наберіть 87 (93; 99) п. В’яжіть по колу стежачи, щоб петлі не перекручувалися. Помістіть маркер на початку кругового ряду.

Манжет.

Ряд 1-10: * 2 л.п., 1 в.п.; повторювати від * до кінця ряду.

Ряд 11: * 2 л.п. разом, 1 л.п., накид; повторювати від * до кінця ряду.

Ряд 12-19: * 2 л.п., 1 в.п.; повторювати від * до кінця ряду.

Голень.

Перейдіть на більший розмір спиць.

Ряд 1: в’яжіть, прибавляючи рівномірно 3 (5, 7) п. Вийшло 90 (98; 106) п.

Ряд 2: * К1А, К1В; повторювати від * до кінця ряду.

Ряд 3: в’яжіть кольором А тільки.

Ряд 4-6: * К1В, К1А; повторювати від * до кінця ряду.

Ряд 7: як ряд 3.

Помістіть маркери наст. чином: маркер початку ряду залишається, де був раніше, другий маркер помістіть через 32 (36; 40) п. (передня частина), наступний ще через 13 п. [на фотографії носка – це боковий клинчик візерунком “точки”), останній – через наступні 32 (36; 40) п. (задня частина), залишається ще 13 п. (другий клинчик).

Ряд 8: В’яжіть за схемою А (В; А) до першого маркера, зняти маркер; * К1В, К1А; повторювати від * до останньої п. перед наст. маркером, К1В, зняти маркер; в’язати за схемою А (В; А) до наст. маркера, зняти маркер, * К1В, К1А; повторювати від * до остан. петлі перед кінцем ряду, К1В.

Ряд 9: В’яжіть за схемою А (В, А) до першого маркера, зняти маркер, * К1А, К1В; повторювати від * до останньої п. перед наст. маркером, К1А, зняти маркер; в’язати за схемою А (В; А) до наст. маркера, зняти маркер, * К1А, К1В; повторювати від * до остан. петлі перед кінцем ряду, К1А.

Ряди 10-12: в’яжіть ряди 8 і 9 ще раз, потім ще раз ряд 8.

Ряд 13: В’яжіть за схемою А (В, А) до першого маркера, зняти маркер, * К1А, К1В; повторювати від * до останніх 3 п. перед наст. маркером, К1А, 2 л.п. разом кольором В, зняти маркер; в’язати за схемою А (В; А) до наст. маркера, зняти маркер, 2 л.п. разом з нахилом вліво кольором В, * К1А, К1В; повторювати від * до остан. петлі перед кінцем ряду, К1А.

Вийшло 88 (96; 104) п.

Дотримуючись правильність в’язання візерунка “точки” в клинцях (тобто черговість зміни кольорів А і В), продовжуйте в’язати далі за схемою, роблячи в “клинцях” убавкі в 1 п. 5 разів у кожному 5-му ряду. Потім убавте по 1 п. в клинцях 6 разів в кожному 6-му ряду.

Вийшло 66 (74; 82) п.

В’яжіть прямо 5 рядів за схемою.

Остан. ряд убавок: в’язати за схемою 32 (36; 40) п., зняти маркер, 2 л.п. разом (зняти маркер), в’язати за схемою далі до задньої частини, 2 л.п. разом (убрать маркер).

Вийшло 64 (72; 80) п.

В’яжіть далі по рапорту як задано, поки довжина роботи не досягне 34.5 см від краю.

П’ятка.

Перемістіть остан. петлю кругового ряду на іншу спицю, тобто вона стала першою петлею ряду, перемістіть маркер.

Помістіть перші 33 (37; 41) п.на петлетримач – це петлі для в’язання підйому. П’ятка в’яжеться на решти 31 (35; 39) п.

Ряд 1 (ВС): кольором А в’яжіть 31 (35; 39) і.п. Не повертайте роботу.

Ряд 2 (ВС): перемістіть петлі назад на початок спиці, потім кольором В * в.п., зняти п.; повторювати від * до останньої п., в.п., повернути роботу.

Ряд 3 (ЛС): кольором А пров’яжіть 31 (35; 39) л.п. Не повертайте роботу.

Ряд 4 (ЛС): перемістіть петлі назад на початок спиці, потім кольором В * л.п., зняти п.; повторювати від * до останньої п., л.п., повернути роботу.

Повторіть ці 4 ряди 6 (7, 8) разів.

Тільки для розміру S: пров’яжіть ще 1 ряд.

Усі розміри: в’яжіть ряд 2 (1; 1), прибавив 1 п., поверніть роботу, так наст. ряд буде ВС. Вийшло 32 (36; 40) п.

Поворот п’яти.

В’яжіть тільки кольором А.

Ряд 1 (ЛС): 16 (18; 20) л.п., 2 л.п. разом з нахилом вліво, 1 л.п. Повернути роботу.

Ряд 2 (ВС): зняти 1 п., 1 в.п., 2 в.п. разом, 1 в.п., повернути.

Ряд 3: зняти 1 п., 2 л.п., 2 л.п. разом, 1 л.п., повернути.

Ряд 4: зняти 1 п., 3 в.п., 2 в.п. разом, 1 в.п., повернути.

Продовжуючи таким чином, “забираючи” по 1 п. з кожної сторони в кожному ряду, в’яжіть поки не використовуєте всі петлі. Залишилось 16 (18; 20) п. Обірвіть нитку.

Поверніться до в’язання по колу наст. чином:

Кольором А, підніміть і пров’яжіть 15 (17; 19) п. по бокової частини п’яти, в’яжіть по колу 14 (16, 18) п. п’яти, 2 л.п. разом (останні п’яти), підійміть решту 15 (17; 19) п. бокової частини п’яти.

Вийшло 78 (88; 98) п.

В’язати по колу.

Ряд 1: помістіть маркер на початку ряду, і в’яжіть за схемою А (В; А) 33 (37; 41) п. підйому носка, * К1А, К1В; повторювати від * 2 (3, 3) рази. К1 (0; 1) А, помістити маркер, в’яжіть підошву за схемою З наступні 31 (35; 39) п., помістіть маркер. * К1А, К1В; повторювати від * 2 (3, 3) рази, К1 (0; 1) А.

Ряд 2: в’яжіть за схемою А (В; А) до 1-го маркера, * К1В, К1А; повторіть від * 2 (3, 3) рази, К1 (0; 1) В, зняти маркер, в’язати за схемою С до наст. маркера, зняти маркер, * К1В, К1А, повторіть від * 2 (3, 3) рази, К1 (0; 1) В.

Ряд 3: в’яжіть за схемою А (В; А) до маркера, зняти маркер, 2 п. разом з нахилом вліво кольором В, * К1А, К1В; повторіть від * 1 (2, 2) рази, К1 (0; 1) А, зняти маркер, в’язати за схемою С до маркера, зняти маркер, * К1А, К1В, повторіть від * 1 (2, 2) рази, К1 (0; 1) А, 2 п. разом кольором В (А, В) . Вийшло 76 (86; 96) п.

Ряд 4: як ряд 2.

Ряд 5: як ряд 3. Вийшло 74 (84; 94) п.

Продовжуйте далі в’язати ряди 2 і 3, поки всі помічені петлі не убавиться (як я зрозуміла, судячи з фото, поки клинчик візерунка “точки” не піде “в нуль”). Вийшло 64 (72; 80) п.

Далі в’яжіть прямо за схемою А (В; А) петлі підйому носка і за схемою З петлі підошви (залишити 2 маркера, які відзначають “секції” підйому і підошви), поки довжина шкарпетки не буде на 5 см менше бажаної довжини (тобто до “носка “).

Пров’яжіть 1 круговий ряд кольором А тільки.

Носок.

В’язати по колу.

Ряд 1: 2 л.п. разом кольором А, (К1А, К1В) 14 (16; 18) разів, К1А, 2 л.п. разом з нахилом вліво кольором А, зняти маркер, К1А, * К1А, К1В; повторювати від * до останніх 2 п., 2 л.п. кольором А. Вийшло 62 (70; 78) п.

Ряд 2: * К1А, (К1В, К1А) 15 (17; 19) разів, зняти маркер; повторювати від * ще 1 раз.

Ряд 3: * 2 л.п. разом кольором А, (К1В, К1А) 13 (15; 17) разів, К1В, 2 л.п. разом з нахилом вліво кольором А, зняти маркер; повторювати від * ще 1 раз. Вийшло 58 (66; 74) п.

Зберігаючи правильно чергування кольорів А і Б (для візерунка “точок”), продовжуйте в’язати з убавкамі як ряди 2 і З, поки не залишиться 30 (38; 42) п.

Потім в’яжіть тільки ряд 3, поки не залишиться 22 (36; 30) п.

Кольором А тільки, зшийте петлі підйому і підошви швом “петля в петлю” разом.

Шнурочки (2 штуки).

Кольором А наберіть 200 п. Закрийте петлі.

Фініш.

Сховайте всі кінчики. Акуратно виперіть і отпарьте шкарпетки. Протягніть шнурочки в манжеті носка.

Дизайнер: Barb Brown

Джерело: The Knitter. Issue 30

Переклад люб’язно наданий пані Вікторією: Crafty Craftess

Увага!

Цей переклад публікується з дозволу дизайнера. Не забудьте подякувати дизайнеру у вигляді символічного грошового подарунка у неї на веб-сайті

Шкарпетки “Писанка”