Щільність в'язання для новачків

Цей майстер-клас допоможе тим. хто тільки освоює технологію в’язання. Для того. щоб розпочати в’язати не достатньо вибрати спиці та нитки, які нам сподобалися. 

Потрібно добре знати, скільки петель нам набрати для першого рядочка нашого в’язаного виробу. Для цього необхідно визначити щільність в’язання, аби готовий виріб виявився саме таким як ми хотіли, а не на декілька розмірів меншим чи більшим, що може бути при неправильному наборі кількості петель.

Нитки і спиці.

Ширина виробу залежить від вибраних ниток, їх товщини, від того, сильніше чи слабше ви натягуєте петлі при в’язанні. Саме для того, аби не перев’язувати виріб по декілька разів, нам і потрібно в’язати невеличкий зразок, щоб визначити щільність в’язання. За цим зразком ми можемо побачити чи підходить вибраний малюнок для наших ниток та спиць, а також зможемо розрахувати кількість петель.

Купуючи нитки, ми можемо побачити на етикетці позначені номери спиць, які підходять для в’язання саме цими нитками, але це всього навсього рекомендація. Оскільки, зазвичай, на етикетці вказаний не один номер, а певний інтервал, наприклад 2.5-3.5. Все залежить від того, як ви в’яжете петлі – слабше чи тугіше. Відповідно і спиці потрібні тонші, або грубші. Краще, звичайно, спробувати зв’язати зразок на спицях різної товщини. Тоді ми зможемо побачити який візерунок кращий і чіткіший. Інколи, трапляється. що підходить зовсім інший номер спиць, який не вказано на етикетці, та головне, аби результат вам сподобався.

Спиці для в’язання бувають різних видів, а тому і призначені для різного в’язання. Вони бувають прямі довгі, до 40 сантиметрів, призначені для плоского в’язання (деталі кофт, жакетів. шарфів), прямі короткі до 15 сантиметрів по 5 штук, призначені для кругового в’язання (рукавиці, шкарпетки, гольфи), кругові спиці, призначені для кругового в’язання, а також для в’язання великих виробів (шапки, спідниці, комірці), допоміжні спиці, використовуються при в’язанні кишені, кіс, складних ажурних візерунків.

Для того, аби зв’язати контрольний зразок, потрібно набрати від 30 до 50 петель – все залежить від товщини ниток (якщо нитки товстіші – менше петель, тонші – більше). У висоту потрібно зв’язати сантиметрів 15. Якщо у в’язанні будуть різні малюнки, потрібно спробувати зв’язати різні зразки, аби переконатися, що виріб буде саме таким, як нам потрібно. Вироби із деяких ниток (віскоз, шовк, напівшерсть) можуть змінювати форму після прання, тому рекомендується зразок випрати, висушити на горизонтальній поверхні – і, лише, тоді братися до розрахунків.

Універсальний інструмент для розрахунку петель

Як правильно розрахувати кількість петель для в’язання виробу?

Для того, щоб правильно розрахувати кількість петель, потрібно набрати на спиці не менше 30 петель і пров’язати резинкою чи лицевою гладдю квадратик сантиметрів 15. Якщо малюнок дано за схемою і вказано кількість петель у рапорті, тоді набираємо ту кількість петель. Якщо для в’язання виробу потрібно буде користуватися декількома малюнками, потрібно пров’язати кожен із них, щоб побачити вашу щільність в’язання, а також чи підходять одні і ті ж спиці для всіх видів малюнків.

Припустимо, будемо в’язати кофтину ширина спинки якої 32 сантиметри. Ми набрали для зразка 30 петель, виміряли між петлями кромки – і отримали 14, 5 сантиметрів. Тепер проведемо розрахунок

30 петель = 14.5 сантиметрів.

32 сантиметри = ( 30*32)/14,5 = 66.2 – округлимо до цілого і отримаємо 66 петель = 2 петлі кромки = 68 петель.

Аналогічно підраховується і кількість рядків.

Зазвичай, на схемах приводиться зразок щільності в’язання на квадрат 10*10 сантиметрів. Робимо розрахунок нашого зразка на 10 сантиметрів:

(30*10)/14,5=20.6, округлимо до цілих і отримаємо 21 петлю + 2 петлі кромки – і маємо 23 петлі.

Якщо кількість петель і рядків, пров’язаного вами зразка, менше кількості, зразка зазначеного в інструкції, значить, ви в’яжете занадто вільно і вам потрібно, або в’язати щільніше, або взяти спиці на 0,5-1 номер менші. Якщо ж кількість петель і рядків, пров’язаного вами зразка, більше кількості, зазначеної в інструкції, вам слід, або в’язати вільніше, або взяти спиці товстіші.

Зразки в'язанняЗразки в'язання

Автор:

Олена Малиш спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю“.