Шарф (палантин) Анізетта

Вам буде потрібно:

  • 1 (2) мотка Rowan Kidsilk Haze (70% супер кид мохер, 30% шовк; 210 м/25 г), колір 590 Pearl
  • спиці 6 мм (US 10)
  • кругові спиці 5,5 мм (60 см) (US 9)
  • маркери

Розмір:

  • Шарф, ширина близько 28 см
  • Палантин: близько 76х142 см після блокування

Щільність в’язання:
12 п х 16 р = 7.5 х 8.75 см до блокування візерунком
Вузлики на спицях 5.5 мм.

Позначення.
ВМ: вставити маркер
ПМ: перезняти маркер
2 разом лиц. протяжкою: 1 петлю зняти, 1 лицьова, перекинути зняту петлю над провязав
С4В: зняти 2 п. на додаткову спицю за роботою, 2 лиц., пров’язати лицьовими 2 п. з додатк. спиці.
Числа перед дужками відносяться до шарфа, числа в дужках відносяться до палантину. Якщо зазначена тільки одна цифра, воно відноситься і до шарфа і до палантину.

Візерунок Вузлики.
Число петель кратно 3 (набрати 12 п для зразка).

Ряд 1 (ЛС): лиц.

Ряд 2: 2 лиц, * накид, 3 лиц, потім кінчиком лівої спиці перекинути першу петлю з 3-х тільки що пров’язаних петель над двома іншими; повт. від * до останньої п, 1 лиц.

Ряд 3: лиц.

Ряд 4: 1 лиц, * 3 лиц, потім кінчиком лівої спиці перекинути першу петлю з 3-х тільки що пров’язаних петель над двома іншими, накид; повт. від * до останніх 2 петель, 2 лиц. Ці 4 ряди формують раппорт узору Вузлики.

Опис роботи:
На спиці 6 мм набрати петлі джгутообразним набором: 13 п для облямівки, ВМ, 12 (60) п для центральної панелі шарфа (палантину), ВМ, 13 п для облямівки = всього 38 (86) п для шарфа (палантину).

Перейти на кругові спиці 5.5 мм, в’язати прямими та зворотними рядами.

Ряд 1 (ЛС): 1 зняти як вив, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 5 лиц, накид, 4 лиц, ПМ, 12 (60) лиц, ПМ, 4 лиц, накид, 5 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 2 лиц. 42 (90) п.

Ряд 2 (ВС): 1 зняти як вив, 1 лиц, вив до маркера, ПМ, 2 лиц, * накид, 3 лиц, потім кінчиком лівої спиці перекинути 1-у петлю з 3-х тільки що пров’язаних петель над двома іншими петлями ; повт. від * до останньої п перед маркером, 1 лиц, ПМ, вив до поїв. 2 п, 2 лиц.

Ряд 3: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, 2 лиц, 1 зняти, 2 разом лиц, протяжка, 5 лиц, ПМ, лиц до маркера, ПМ, 5 лиц, 1 зняти, 2 разом лиц, протяжка, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 38 (86) п.

Ряд 4: 1 зняти як вив, 1 лиц, вив до маркера, ПМ, 1 лиц, * 3 лиц, потім кінчиком лівої спиці перекинути 1-у петлю з 3-х тільки що пров’язаних петель над двома іншими петлями, накид; повт. від * до останніх 2 петель перед маркером, 2 лиц, ПМ, вив до останніх 2-х п, 2 лиц.

Ряд 5: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 4 лиц, ПМ, лиц до маркера, ПМ, 4 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 36 (84) п

Ряди 6,10,14,18,22 і 26: Повторити ряд 2

Ряд 7: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 3 лиц, ПМ, лиц до маркера, ПМ, 3 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 34 (82) п.

Ряди 8,12,16,20 та 24: Повторити 4 рад

Ряд 9: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, ПМ, лиц до маркера, ПМ, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 32 (80) п.

Ряд 11: 1 зняти як вив, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 1 лиц, накид, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 1 лиц, ПМ, лиц до маркера, ПМ, 1 лиц, 2 разом лиц протяжкою , 2 лиц, накид, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 2 лиц. 34 (82) п.

Ряд 13: 1 зняти як вив, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, [накид, 3 лиц] двічі, 1 лиц, ПМ, лиц до маркера, ПМ, 1 лиц, [3 лиц, накид] двічі, 2 разом лиц , накид, 2 лиц. 38 (86) п.

Ряд 15: Повторити ряд 1

Ряд 17: Повторити ряд 3

Ряд 19: Повторити ряд 5.

Ряд 21: Повторити ряд 7,

Ряд 23: Повторити ряд 9

Ряд 25: Повторити ряд 11

Ряд 27: Повторити ряд 13.

Тільки шарф.

Ряд 28: Повторити радий 14

Продовжити повторення рядів 1-28 до досягнення бажаної довжини, закінчити 14-м або 28-м рядам. Спицями 6 мм вільно закрити петлі як визначено для палантину.

Тільки палантин.

Перейти на візерунок Схрещені дірочки.

Ряд 28 і кожен слід. парний ряд (ВС): 1 зняти як вив, 1 лиц, вив до маркера, ПМ, * 1 лиц, 8 вив, 1 лиц; повт. від * 5 разів, ПМ, вив до ост. 2 п, 2 лиц

Ряд 29 (ЛC): 1 зняти як вив, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 5 лиц, накид, 4 лиц, ПМ, * 1 вив, 8 лиц, 1 вив, повт від * 5 разів, ПМ, 4 лиц, накид, 5 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 2 лиц. 90 п

Ряд 31: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, 2 лиц, 1 зняти, 2 разом лиц, протяжка, 5 лиц, ПМ, * 1 вив, 1 лиц, [2 разом лиц протяжкою, накид] 3 рази, 1 лиц, 1 вив, повт від * 5 разів, ПМ, 5 лиц, 1 зняти, 2 разом лиц, протяжка, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 86 п.

Ряд 33: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 4 лиц, ПМ, * 1 вив, 1 лиц, [2 разом лиц протяжкою, накид] 3 рази, 1 лиц ,
вив, повт від * 5 разів, ПМ, 4 лиц, 2 разом лиц протяжних ¬ кою, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 84 п

Ряд 35: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, лиц, 2 разом лиц протяжкою, 3 лиц, ПМ, * 1 вив, [2 разом лиц протяжкою, накид] 3 рази, 2 лиц, 1 вив, повт. від * 5 разів, ПМ, 3 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 82 п.

Ряд 37: 1 зняти як вив, [2 разом лиц, накид] двічі, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, ПМ, * 1 вив, 1 лиц, [2 разом лиц протяжкою, накид] двічі, 3 лиц, 1 вив, повт. від * 5 разів, ПМ, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, [накид, 2 разом лиц] двічі, 1 лиц. 80 п.

Ряд 39: 1 зняти як вив, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 1 лиц, накид, 2 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 1 лиц, ПМ, 1 вив, С4В, 4 лиц, 1 вив, повт від * 5 разів, ПМ, 1 лиц, 2 разом лиц протяжкою, 2 лиц, накид, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 2 лиц. 82 п.

Ряд 41: 1 зняти як вив, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, [накид, 3 лиц] двічі, 1 лиц, ПМ, * 1 вив, 8 лиц, 1 вив, повт від * до слід. маркера, ПМ, 1 лиц, [3 лиц, накид] двічі, 2 разом лиц, накид, 2 лиц. 86 п

Ряд 42 (ВС): Повторити ряд 28

Повторювати ряди 29-42 до досягнення бажаної довжини мінус приблизно 18 см, закінчивши останній раппорт після 41-го рада. Палантин на фото включає 18 раппортів візерунка Схрещені дірочки.

Перейти на візерунок Вузлики

Ряд 280 (ВС): Повторити ряд 28

Ряд 281 (ЛС): 1 зняти як вив, 1 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 5 лиц, накид, 4 лиц, ПМ, * 1 вив, 8 лиц, 1 вив; повт від * до слід. маркера, ПМ, 4 лиц, накид, 5 лиц, накид, 2 разом лиц, накид, 2 лиц.

Ряди 282-307: Повторити ряди 2-27

Ряд 308: Повторити 4 ряд

Вільно закрити петлі по ЛС спицями 6 мм слід. чином: * 2 разом лиц вільно, повернути петлю з правого спиці на ліву, повт від *.

Збірка. Сховати кінці ниток. Розтягнути.

Джгутообразний набір.

Набір петель, що виконується однією ниткою. Нееластичний. Односторонній. Можна виконувати в два кольори.

Робиться він у такий спосіб:
Сформуйте першу петлю за допомогою ковзного вузла, залишивши хвостик 7-10 см. Вив’яжіть нову петлю з початкової і переведіть її на ліву спицю. Наступну петлю вив’яжіть не з цієї другої петлі, а з проміжку між нею і першої, і вийшла третя петлю теж поверніть на ліву спицю і так далі. Е. Циммерман “В’язання без сліз”

Вигоди цього способу очевидні: не потрібно відміряти нитку і не доведеться розпускати перший набраний ряд тільки тому, що не вистачило трохи ниточки.

шарф палантин

Дизайнер: Kristeen Griffin-Grimes

З книги: Pretty Knits: 30 Designs from Loop in London, 2007 by Susan Cropper

За матеріалами: Клуб любителей вязания