Обхват голови 57 см. Підійде для жіночої голови середнього розміру. Вільне прилягання.

Вам знадобитися:

  • Пряжа Fleece Artists BFL Socks, 80% вовна, 20% нейлон, 325 м / 115 гр; на фотографії забарвлення «горизонт» – 0.75 мотка (близько 240 м)
  • Спиці: 2.5 мм.

Щільність в’язання: 27 пет * 50 р = 10 см хустковою в’язкою.

Скорочення і позначення:

  • Хусткова в’язка” – в’язати кожен ряд лицьовими, закінчувати ряд лицьовою петлею.
  • Красивий поворот” – тримаючи робочу нитку за в’язанням, зняти наст петлю (назвемо її «петля А») на праву спицю; перекласти робочу нитку між знятою петлею і наступною на нею петлею, щоб робоча нитка опинилася перед в’язанням; розгорнути в’язання (тепер будемо в’язати у зворотному напрямку); зняти петлю А на праву спицю; пров’язати наст. петлю лицьовою як звичайно. Навколо петлі А утворюється невелика петелька.
  • Красивий перехід” – кінчиком правої спиці зніміть петельку з петлі А (для цього доведеться скинути петлю А з лівої спиці, а потім одягнути її назад); одягніть цю петельку на ліву спицю; пров’яжіть 3 разом лицьовою (тут будуть пров’язані разом дві петлі та знята з петлі А петелька); пров’яжіть наступну петлю лицьовою як звичайно. Таким чином тут буде убавлена 1 петля
  • M2” – вив’язати 2 петлі з однієї: пров’язати одну лицьову, але не знімати її з лівої спиці; вив’язати ще одну лицьову петлю із задньої половинки тієї ж петлі; зняти цю петлю з лівої спиці. На правій спиці опиняються 2 нові петлі.
  • Ssl” – 2 разом лицьовою з нахилом вліво.

Шапочка «Горизонт»Порядок роботи.

Набрати на непридатну нитка 100 пет.

Прив’язати основну нитку і в’язати хустковою в’язкою таким чином:

Ряд 1: в’язати лицьовими.

Ряд 2: M2; в’язати лицьовими, поки до кінця ряду не залишиться 10 пет; зробити “красивий поворот”;
в’язати лицьовими назад до початку ряду;
M2; в’язати лицьовими, поки до кінця ряду не залишиться 10 пет; зробити “красивий перехід”;
в’язати лицьовими до кінця ряду.

Ряд 3: ssl; в’язати лицьовими до кінця ряду.

Повторювати ряди 2 і 3, поки шапка не буде необхідної ширини (закінчити поруч 3).

Коли полотно досягне 57 см по довгому краю (по тому краю, де на початку кожного ряду робиться М2), обрізати нитку, залишивши хвіст близько 1.3 м завдовжки.

Залишеним хвостом пряжі зшити шапку трикотажним швом: витягаючи непридатну нитка, пришити перший ряд шапки до останнього петля в петлю.

Взявши ще один відрізок пряжі, протягнути його крізь «пумпочкі» – через одну пумпочку – закінчень рядів на короткому краю в’язання (це край, де кожен ряд починався з ssl). Туго затягнути і зав’язати.

Хвостиком цієї ж нитки зробити кілька стібків по виворітній стороні шапки, щоб зафіксувати верхівку (виворітну сторону можна вибрати на свій смак, шапка практично двостороння).

Прибрати все хвостики.

Джерело:

“Multycolor Horizon” Hat by Maria Petikhina