Румунське мереживо або шнуркове мереживо, як його ще називають, є споконвічно народною творчістю. Румунські майстрині за допомогою гачка і пряжі ручного виготовлення творили справжні дива, мереживні коміри і манжети, різні предмети домашнього вжитку у вигляді серветок, скатертин або штор, до теперішнього часу є предметами захоплення. 

Сьогодні це рукоділля не є особливо популярним, але і тепер в Румунії можна зустріти жінок, які у вільний час або, перебуваючи на відпочинку, в’яжуть шнурочки зі світлої пряжі, які згодом стануть основою для нових мереживних чудес.

Як Ви вже здогадалися, румунські мережива виконуються гачком і гобеленовою голкою. Основою для виконання мережива служить шнур, який вив’язується гачком. На щільну тканину перекладається відповідний малюнок, а потім контури викладають декоративним шнуром і фіксують його швейними контрастними нитками. Швейними нитками в тон роботи акуратно зшивають прилеглі один до одного елементи і місця перетину шнура. Потім по малюнку починають заповнювати проміжки між контуром. Заповнення виконується за допомогою голки, нитки вибираються меншої товщини, ніж ті з яких в’язали шнур-основу. Колір і якість ниток підбирають так, щоб малюнок був рельєфним і добре виглядав. В даний час для подібної вишивки можна використовувати нитки муліне, ірис або інші, які не схильні до скочування. Товщина ниток невелика, найкраще підійде 40 або 60 номери, відповідно і товщина гачка буде змінюватися від 0,6 до 1 мм.

Румунське (шнуркове) мереживоДля заповнення або вишивки малюнка в основному використовують три види швів: перший виконується на основі російського шва або прошви, другий є штопальним швом або настилом і третій шов – це звичайний петельний. Акуратно виконуючи малюнок, ми в результаті отримаємо мереживне полотно або декоративну саморобку для прикраси нашого будинку.

Закінчивши роботу, перемо і прасуємо з вивороту, тільки після цього акуратно випорюємо роботу з основи. Румунське мереживо досить тривале за часом його виконання, але повірте, результат буде коштуватиме витраченого часу.

Для натхнення хочу запропонувати вам добірку цікавих ідей по декоруванні одягу румунським мереживом.

Приємної Вам творчості!