Нерідко після тривалого носіння в’язані речі рвуться, розпускаються, розтягується резинка на кофточках і светрах. Виникає необхідність в ремонті. Звичайна штопання або латки псують вигляд речей і нерідко роблять їх непридатними. Вміючи ж в’язати на спицях, можна красиво відремонтувати речі так, що дефекти не будуть помітні. Якщо речі дуже зношені, їх можна розпустити і зв’язати наново, додавши залишки шерсті іншого кольору.
У кожному будинку знайдуться клубочки кольорових ниток, які можна використовувати для обробки в’язаній речі.

Перш ніж приступити до ремонту в’язаних речей, їх необхідно випрати. Для прання в’язаних речей застосовують пральні порошки і мильну стружку. Воду нагрівають до 30 градусів і додають туди нашатирний спирт (3 ст. Ложки на 10 л води). При пранні вовняні речі не можна терти, викручувати – від цього вони втрачають свою первісну форму і сильно звалюються, що робить їх непридатними для ремонту та перев’язування. Випрану виріб прополіскують в теплій воді, віджимають не викручуючи. Після цього річ розкладають на тканині і надають їй потрібну форму. Деталі резинки при пранні і віджиманні не розтягується, а трошки стискають.

Гладять в’язані речі з вивороту через мокру тканину. Речі, вив’язані ажурними і рельєфними візерунками, не гладять. Після прання їх розкладають на тканині, залишаючи для просушування. В’язані кофтинки, сукні, светри не слід вішати на плічки, від цього вони витягуються. Зберігають їх у складеному вигляді.

Після того як виріб випрані і відпрасовані, приступають до ремонту. Перш за все відокремлюють зношену частину: для цього виріб розпорюють по швах, а потім на початку ряду, розташованого на 2-3 см вище зношеного місця, підрізають петлю і підхоплюють пальцями кінець нитки, обережно її витягують і нитку обривають. Зношена частина відпадає і залишається основна частина виробу з новим поруч вільних петель. Вивільнені петлі надягають на спицю і в’яжуть по візерунку у зворотному напрямку.

remont-1

                                                                                                   Витягування нитки

                                                                    Звільнення деталі виробу від зіпсованої ділянки

remont-3

                                                                                         Звільнені петлі, які набрані на спицю

Цим способом можна подовжити річ, перев’язати резинки що витягнулися або розпустилися. Якщо вовни виявляється недостатньо, резинку можна зробити смугастої, підбираючи кольори, що гармонують з основним кольором.

1. Ремонт джемперу або кофти

Якщо джемпер сильно зношений (втратив форму, протерлися рукави, сильно розтягнута резинка), ремонт почніть з розпуску вироби по швах деталі. Після цього кожну деталь випрати окремо і висушити. Потім треба вирізати всі зношені ділянки, не порушуючи петель.

remont-4

                                                                                                                Видалення зношених ділянок

Звільнити верхню і нижню боку отриманого отвори від обрізаних ниток і надіти на спицю вільні петлі, причому петлі верхнього ряду переводять на робочу нитку, а петлі нижнього ряду на шпильку. Далі в’яжуть від верхньої сторони отвору новий квадрат, зберігаючи при цьому малюнок вироби. Коли квадрат буде пов’язаний, всі петлі останнього ряду з’єднують голкою з петлями нижньої сторони отвору так, як це показано на малюнку.

remont-5

                                                                                                              З’єднання петель голкою

remont-6

Зшивання зовнішніх кромок петель

Потім бічні сторони квадрата зшивають з бічними сторонами вив’язані отвори, вивернувши рукав навиворіт. Для того щоб шов не було видно, ретельно вирівнюємо деталі ряд до ряду, петля до петлі, використовуючи нитки основного кольору. Зшиваємо зовнішні краї кромок петель обох сторін деталей один з одним так, щоб краї збіглися.

Після ремонту рукав відпорюють (крім рукави з резинкою і рельєфним візерунком).

2. Ремонт шкарпеток.

У вовняних шкарпеток і панчох часто рвуться п’яти і миски. Замість звичайної штопання шкарпетці або панчохи можна надв’язати, що значно міцніше і красивіше.

При ремонті п’яти зношену частину вирізають за способом, описаним в ремонті рукави. Звільняють петлі від обрізаних кінців ниток, надягають петлі верхньої частини отвору на одну спицю, а петлі нижній частині – на дві інші, підхопивши по кілька петель з бічних сторін п’яти.

remont-7

                                                                                                   Шкарпетка зі зношеною п’ятою

remont-8

                                                                                                    Підхоплення петель на три спиці

Потім починаємо в’язати панчішні в’язанням петлі тільки верхньої сторони розрізу. При цьому з кожним новим поруч разом з останньою петлею пров’язуют одну з петель, набраних на бічні спиці. Таким чином в’яжуть до тих пір, поки обидві сторони отвору не зійдуться, після чого пров’язуют ще 10 рядів без змін і приступають до виконання ковпачка п’яти (малюнок “Зшивання зовнішніх кромок петель) точно так само, як при в’язанні шкарпетці. Коли п’ята буде пов’язана і прийме форму ковпачка, петлі, що залишилися від середини п’яти, з’єднують (дивися “Ремонт джемпера або кофти”) з середніми петлями нижнього отвору. Решта з боків петлі зшивають з бічними частинами п’яти.

remont-9

                                                                                 Дов’язання миска шкарпетці

Ремонт миска роблять наступним чином: зношену частину відрізають, звільняють петлі від обрізаних решт, надягають їх на 4 спиці і дов’язуют, як описано в уроці “В’язання шкарпеток”.

3. Ремонт рукавичок і рукавиць

Швидше за все в рукавичках і рукавицях зношуються кінці пальців.

Ремонт починають з видалення ушкодженої частини. Звільняють петлі від обрізаних кінців ниток. Звільнені петлі поміщають на 3 спиці. Далі надвязуют палець до необхідної довжини.

remont-10

                                                                                Надвязання пальця рукавички

remont-11

                                                                        Ремонт рукавичок, пов’язаних на 2-х спицях

Спуск пальця роблять пров’язуючи по 2 петлі разом на початку кожної спиці.

Зношену резинку рукавичок і рукавиць ремонтують так само, як резинку кофтинки та джемпера.

4. Корисні поради

Якщо при розпуску старого вироби петлі важко звільняються один від одного, їм слід допомогти гачком або голкою.

З’єднання деталей – найважливіша частина виготовлення в’язаного одягу. Тому, розпустивши або знову зв’язавши виріб, уважно перевіряйте, щоб деталі вироби рівномірно зшивалися.

За матеріалами:

Рукоделкино.ком

Дов’язання миска шкарпетки