Розміри: 36/38 (44/46)

Вам знадобиться:

  • 350 (400) г пряжі Merino Seta зеленого кольору (70% мериносової вовни, 30% шовку) 150 м/50 г
  • спиці №4
  • гачок №3,5

Лицьова гладь: лиц. р. – лиц. п., вив. р. – вив. п.

Ажурний візерунок (ширина 14 петель).

В’язати за схемою  2, на ній показані тільки лицьові ряди. Петлі у виворітних рядах в’язати за малюнком, накиди – виворітними. Петлі рапорту повторюємо, закінчуємо петлею після рапорту. З першого по 12-й ряди виконати 1 раз, потім робимо повтор з 7 по 12-й ряд. 

Комір-каскад.

В’язати лиц. гладдю за схемою 1, на ній наведені перші чотири прибавлення. Для них вив’язувати з поперечної нитки в лиц. р. лиц. схрещену, в  вив. р. – вив. схрещену. Далі продовжити  прибавлення зі зміщенням, тобто кожне прибавлення зміщуємо на дві петлі в зовнішню сторону.

Щільність в’язання:

  • лиц. гладь: 20.5 п. і 27 рядів – 10 на 10 см;
  • ажурний візерунок: 20.5 п. і 24,5 рядів – 10 на 10 см.

Опис роботи.Пуловер з коміром каскад

Спинка.

Набрати 90 (104) петель і в’язати між крайовими  лицьовою гладдю. Через 60 см від початку роботи  всі петлі закриваємо прямо.

Перед.

В’язати аналогічно спинці, але з спадаючим каскадом коміром. Для цього через 35 см від набірного краю вив’язати через 45 (52) п. від початку ряду 1 лицеву схрещену з поперечної нитки (1-й р. схеми, цю середню петлю відзначити).

Решта прибавлення в’яжемо в 3 етапи:

Для першого етапу прибавити з обох сторін від середньої петлі 11х1 петель почергово в кожному другому і кожному ряду.

Для 2-го етапу прибавити з обох сторін на відстані 20 п. від зазначеної середньої петлі 1 × 1п .. потім по малюнку-10 × 1п. в кожному другому рядку.

Для третього етапу прибавити з обох сторін на відстані 44 п. від зазначеної середньої петлі 1 х 1 п., далі по малюнку – 5х1п. в кожному другому ряді. Через 60 см від початку роботи всі петлі закрити прямо.

Рукава.

Набрати по 45 (59) п. і в’язати між кромочними ажурним візерунком. Для скосів рукава прибавити з кожної сторони в кожному 6-му ряді 18 х 1 п., прибавлені петлі включати в візерунок. Через 45 см від початку роботи всі петлі  закрити прямо.

Збірка.

Зробити плечові шви на зовнішніх 12 (15) см. Вшити рукави, поєднавши плечовий шов з серединою рукава. Виконати бокові шви і шви рукавів. Нижні краї пуловера і виріз горловини обв’язати одним круговим рядом  стовпчиків без накиду і 1 круговим рядом «Рачого кроку».

Пуловер з коміром каскад - схемаПуловер з коміром каскад - позначення до схеми