Хочемо представити вам деякі рекомендації по роботі з пряжею секційного фарбування.

Перед тим, як приступити до роботи, зверніть увагу на те, щоб всі клубки пряжі були намотані в одній послідовності чергування квітів, тому що іноді зустрічаються клубки, намотані у зворотній послідовності чергування кольорів. У цьому випадку слід в’язати з іншого кінця або перемотати нитку.

Симетричні деталі починайте в’язати з однакових ділянок пряжі.

Найпростіший варіант – працювати з пряжею як зі звичайною, тоді кольорові ділянки нитки будуть розташовуватися по полотну у вільному порядку.

Можна кольорові ділянки нитки розташувати в полотні певним чином, для цього слід уважно вивчити нитку: визначити довжину забарвлених ділянкою і порядок розташування кольорів.

Розглянемо як приклад пряжу “Фламенго колор” (100% бавовни, 125м/50 г). Пряжа забарвлена в чотири кольори короткими ділянками в наступному порядку (схема 1).

схема Пряжа секційного фарбування

схема 1

Аналізуючи розташування кольорів, можна помітити, що кольори повторюються через 14 ділянок, значить, якщо число петель в ряді в’язати з нитки довжиною кратною довжині 14-ти ділянок, то кольори в наступному ряду будуть повторюватися, що приведете до утворення в полотні вертикальних підлогою.

До утворення вертикальних смуг також призведе в’язання поворотними рядами ниткою довжиною кратною довжині 7-ми ділянок (рис.2), починаючи з середини зеленого до середини блакитного з одного боку полотна і з середини блакитного до середини зеленого зі зворотного боку полотна, так як кольори від зеленого до зеленого розташовані симетрично щодо ділянки блакитного кольору (рис.3).

Пряжа секційного фарбуванняПряжа секційного фарбування

мал. 2                                                                                                       мал. 3

Кольорові ділянки можна зрушувати вправо або вліво (мал. 4), якщо в’язати з нитки за схемою 2 або 3.

Пряжа секційного фарбування

мал. 4

схема Пряжа секційного фарбування схема Пряжа секційного фарбування

схема 2                                                                                   схема 3

Для збільшення рядів з однаковими ділянками (мал. 5) необхідно працювати з двома або більше клубками, тобто в’язати ряд від першого клубка (наприклад, за схемою 3 від зеленої ділянки до жовтого), прив’язати нитку від другого клубка (початок нитки другу клубка повинно бути на жовтому ділянці), в’язати два ряди, потім два ряди перших ниткою за схемою 4.

Пряжа секційного фарбуваннясхема 4 Пряжа секційного фарбування

мал. 5                                                                                           схема 4

Ваша фантазія допоможе знайти й інші варіанти.

При роботі з пряжею, пофарбованої довгими ділянками, можна використовувати малюнки із зміною кольору через певне число рядів (мал.6).

Пряжа секційного фарбування

мал. 6

За матеріалами:

Все о вязании на спицах