Проста і вишукана тунікаПросто і вишукано: у центрі уваги туніки з бавовни та льону – візерунок сіточка, рельєфні смуги і дуже глибоке декольте U-подібної форми.

Розмір: 36-38, (42-44), 46-48.

Вам буде потрібно:

  • 400 (450) 500 г коричневої пряжі Secco (83% бавовни, 17% льону, 200м в 100 г)
  • спиці прямі 4;
  • спиці кругові 3.5.

Виворітна гладь: лицьові ряди – вив. п., виворітні – лиц. п.

Лицьова гладь: лицьові р. – лиц. п., виворітні р. – вив. п.

Поперечний візерунок: * 3 р. вив. гладі, при цьому почати з одного лицьового ряду, 3 р. лиц. гладі, повторювати від *.

Ажурний візерунок: число петель кратне 10 + 5 + 2 крайові. В’язати по схемі ажуру, на якій зображено лиц. і вив. ряди. Лиц. р. починаємо з кром. і петель перед рапортом, повторювати рапорт, закінчувати 1 кром., вив. р. в’язати навпаки. В’язати один раз з 1 по 6 ряд, потім повторювати з 3 по 6 , закінчити 7 і 8 рядом.

Резинка: поперемінно 1 лиц., 1 вив.

Щільність в’язання:

  • Поперечний візерунок: 18 петель і 36 р. 10 на 10 см
  • Ажур: 18 петель і 24 р. 10 на 10 см
  • Лицьова гладь: 18 петель і 27 р. 10 на 10 см

Проста і вишукана туніка - викрійкаОпис роботи.

Спинка туніки.

Набрати 87 -97- 107 п. і в’яжемо планку 5 см або 19 рядів поперечним візерунком. Продовжити ажурним візерунком, для приталювання убавляти з кожної сторони в кожному 10 ряді від планки 5 х 1 петлі отримуємо 77-87- 97 п. Під час убавлянь стежте за тим, щоб кількість накидів відповідала кількості пров’язаних разом петель.

Через 25 см або 60 р., (26,5 см або 64 р.) 28 см або 68 р.. від планки зв’язати для центральної планки 3,5 см або 12 рядів поперечним візерунком, при цьому почати з 2 р. виворітної гладі і закінчити 1 лиц. рядом. Продовжити в’язання ажурним візерунком.

Проста і вишукана туніка - схемаЧерез 22,5 см або 54 р., від центральної планки закриваємо для пройми з кожної сторони 2 п. і в кожному 2 3 х 1 п. отримуємо 67 -77- 87 п.

Пров’язавши 38,5 см або 92 р., (40 см або 96 р.), 41,5 см або 100 р. від центральної планки закриваємо середні 25 (27) 29 петель для вирізу горловини і кожну сторону закінчуємо окремо.

Для заокруглення горловини закривати з внутрішньої сторони в лицьових рядах 1 х 3, 2 х 2 і 2 х 1 п.

Через 43,5 см або 104 р. (45 см або 108 р.), 46,5 см або 112 р. від центральної планки закрити решту 12 (16) 20 петель плеча з кожного боку.

Перед туніки.

В’язати аналогічно, але з більш глибшим вирізом. Для цього через 17,5 см або 42 р. (19 см або 46 р.), 20,5 см або 50 р. від центральної планки закрити середні 15 петель і в кожному 2 ряді 1 х 2 і 2 х 1 п.

Потім для U-подібної форми вирізу спочатку в’язати без убавлянь і через 31,5 см або 76 р., (33,5 см або 80 р..) 35 см або 84 р., від центральної планки закрити для верхнього вирізу горловини з внутрішнього краю ще 1 х 3 (4) 5, 1 х 2 і 5 х 1 п. Решта 12 (16) 20 плечових петель закрити на висоті спинки.

Рукав туніки.

Набрати 57-63-69 петель і пров’язати планку 2,5 см або 9 р. поперечним візерунком. Продовжуємо в’язання лицьовою гладдю.

Через 1 см або 4 р. від набірного краю додаємо для розширення рукава з кожної сторони 1 п. і в кожному 2-му р.. 4 х 1 п. отримуємо 67 -73- 79 п.

Через 2 см або 6 р. від планки закриваємо для окату рукава з кожної сторони 3 п. і в кожному 2-му р. 3 х 2, 4 х 1, 2 х 2, 2 х 1 і 2 х 2 п.

Через 12,5 см чи 34 р. від планки закрити решту 21 (27) 33 п.

Збірка в’язаної туніки

Виконуємо плечові шви. На кругові спиці по верхньому вирізу горловини переду і вирізу горловини спинки набрати 93-97- 101 петель і в’язати 3 см резинкою, в 1 вив. р. почати і закінчити між кромочними 1 лиц. Потім петлі закрити по малюнку.

По U-подібному заокругленню вирізу і коротких сторонах планки на кругові спиці набрати 77 п. і в’язати 3 см резинкою, в 1 вив. р. почати і закінчити між крайовими 1 лиц. Петлі закрити по малюнку.

Вшити рукави, виконати решту швів.