Розміри: S/M – M/L – XL/XXL – XXXL

Вам буде потрібно:

  • 350-400-450-500 г пряжі DROPS Vienna (90% мохер, 10% поліестер, 50 г/95 м), колір 43, світло-коричневий;
  • 100 г для всіх розмірів пряжі DROPS Silke Alpaca (20% шовк , 80% бебі альпака, 50 г/60 м), колір 1340, світло-бежевий;
  • кругові спиці 9 мм (40 і 80 см);
  • гачок 5 мм – для обв’язки.

Щільність в’язання:

10 п x 12 р. лицьовою гладдю пряжею Vienna = 10 x 10 см

Хусткова в’язка при в’язанні по колу: 1 коло всі лицьові, 1 коло все виворотні.

Збавки.

Збавляти по обидві сторони від маркера. За 3 петлі до маркера: 2 разом лиц, 1 лицьова. Після мітки: зняти 1 п. як при в’язанні лицьовою, 1 лиц, протягнути зняту петлю над пров’язаною лицьовою.

Порада. Виріб витягується під вагою пряжі, тому всі вимірювання слід робити на виробі, коли воно висить (на плічках, наприклад).

Пончо.

В’яжеться по колу на кругових спицях. Набрати 180-192-204-216 п пряжею Vienna. В’язати 6 кіл хусткової в’язкою. Вставити маркер після 15-16-17-18 п, і потім 5 маркерів через кожні 30-32-34-36 п (= 6 маркерів). Продовжити лицьовою гладдю.

Коли в’язання досягне 10-12-13-14 см, зменшити по 1 п з обох сторін від кожного маркера (= 12 убавок)-повторити через кожні 9-9-10-11 см, всього 5 разів = 120-132-144 – 156 п.

Одночасно коли в’язання досягне 19-21-25-29 см, для формування прорізів для рук розділити в’язання наступним чином.

Зняти петлі від початку кола до 1-го маркера на допоміжну спицю (шпильку), залишити петлі між 1-м маркером і 3-м маркером на робочих спицях і зняти петлі що залишилися на допоміжну спицю. В’язати петлі що залишилися на робочих спицях прямими та зворотними рядами лицьовою гладдю, з кожного боку в’язати по 1 петлі хусткової в’язкою.

Коли в’язання досягне 18-19-20-21 см від поділу деталі, треба перезняти петлі з робочої спиці на нову допоміжну спицю. Повернути петлі з 1-ї допоміжної спиці на робочу спицю і в’язати лицьовою гладдю прямими та зворотними рядами, з кожного боку в’язати по 1 п хустковою в’язкою.

Не забувайте продовжувати збавлення!

Коли в’язання досягне 18-19-20-21 см від поділу деталі, перезняти всі петлі назад на ту ж спицю. Продовжити лицьовою гладдю по колу, одночасно продовжуючи збавлення.

Коли в’язання досягне 48-50-55-60 см (усі збавлення зроблені = 120-132-144-156 п по колу), рівномірно збавити 4п = 116-128-140-152 п.

Продовжувати до того моменту, коли деталь складе в довжину 61-65-71-77 см, у наступному колі збавити рівномірно 18-20-20-22 п = 98-108-120-130 п.

В’язати 1 коло – всі лицьові. У наступному колі рівномірно збавити 12-14-16-18 п, повторити через кожні 3 см, всього 4 рази = 50-52-56-58 п. Вставити маркер і далі вимірювати, починаючи від цієї точки.

Горловина.

Продовжити лицьовою гладдю. Коли деталь досягне в довжину приблизно 10 см від маркера, рівномірно додати 10-11-11-12 п, повторити надбавки коли деталь складе в довжину 14 см і 18 см від маркера = 80-85-89-94 п.

Коли горловина складе в довжину 38-40-42-44 см від маркера, в’язати 6 кіл хустковою в’язкою, вільно закрити петлі.

схема Пончо з великим коміром-капюшономОбв’язка гачком.

Виконати обв’язку вздовж нижнього краю виробу, навколо горловини і навколо обох прорізів для рук гачком 5 мм пряжею Silke Alpaca наступним чином: * 1 ст. б/н, 4 пв.п, 1 ст. з/н в першу з цих пв.п, пропустити близько 1 см *, повторювати між * – * і закінчити 1 з’єдн. стовпчиком в ст. б/н на початку кола.

Шнурок з кісточкою.

Відрізати 2 нитки Vienna і 2 нитки Silke Alpaca довжиною близько 300 см кожна. Скрутити нитки, потім скласти удвічі і дати ниткам знову скрутитися.

Зав’язати вузол на кожному кінці. Зробити ще один шнурок. Зв’язати разом кінці шнурів і протягнути уздовж лінії горловини, розмістивши вузол посередині спинки, а два кінці – на деталі переду.

Кісточки.

Відрізати 5 ниток Vienna і 9 ниток Silke Alpaca довжиною близько 22 см кожна. Скласти удвічі, протягнути отриману петлю через петлю в кінці шнура на деталі переду і протягнути нитки через петлю.

Повторити в кінці другого шнура.

Пончо з великим коміром-капюшоном