Розміри: 44,46 – 48,50

Вам буде потрібно:

  • Витрата пряжі: 500, 500, 600 г акрил, по 50 г = прибл. 120 м в мотку.
  • Спиці №5 і гачок №4
  • В’язаний квадрат з квіткою 13 x 1З див.

Пончо в’яжеться з 2-х деталей від горловини і потім зшивається.

Набрати на довгі спиці № 5 82 (90) 100 п., крайкови включно.
Поставити відмітку в центрі пончо, рахуючи від краю 41 (45) 50 петель. У центрі з кожного боку від 2-х центральних петель додавати по 1 петлі в кожному другому ряду – 60 (66) 71 разів = 202 (222) 242 петлі має бути в самому широкому місці пончо.

Пончо спицями та гачкомЗакрити всі петлі. Спинку в’язати так само.

Набрати по краю горловини переду і спинки 160 (176) 196 петель. І в’язати 1 ряд лицьових і робити в цьому ряду зменшення по колу до 120 (140) 160 петель. Далі в’язати по діаграмі 9 см. І потім 2 ряди лицьових.

Зв’язати квадрати з квітами і пришити по низу пончо = 22 (24) 26 квадратів. Зробити кисті 30 см завдовжки.

В’язана квітка в квадраті.
8 пов. петель укласти в кільце.

1-й ряд: 3 пов. п. для підйому, 2 пов. петлі, 1 ст. з накидом в кільце. Так повторити 8 разів, закінчити 1 ст. 6ез нак. в 3-ю петлю перших 3-х петель для підйому.

2-й ряд: 4 подвійних стовпчиків з накидом в дужку з 2-х петель попереднього ряду, 2 пов. петлі. Повторити 8 разів і закінчити 1 ст. без накиду в перший подвійний стовпчик з накидом.

3-й ряд: 4 подвійних стовпчика в’яжуться разом. Спочатку в’язати 4 повітряні петлі в перший подвійний стовпчик попереднього ряду. А потім в’яжете за подвійним стовпчиком, не пров’язуючи до кінця і потім всі петлі, що утворилися на гачку, пров’язати в один прийом. 6 повітряних петель і 1 стовпчик з накидом під дужку з 2-х повітряних петель попереднього ряду. Повторювати 8 разів і закінчити 1 ст. без накиду до групи з подвійних стовпчиків.

Далі в’язати 1 ст. без накиду в дужку попер. ряду, 1 пов. петля, 1 ст. без накиду під цю ж дужку * 5 пов. петель, 1 ст. без накиду в наступну дужку, 5 пов. п., 1 стовпчик з накидом в наступну дужку, 10 пов. петель, 1 ст. з накидом у слід. дужку (кут), 5 пов. петель, 1 ст. без накиду у слід. дужку *. Повторювати від * до * всього 3 рази.

Потім 5 пов. п, 1 ст. без накиду у слід. дужку, 5 пов. петель, 1 ст. з накидом у слід. дужку, 10 пов. петель, 1 ст. з накидом в наступну дужку (кут), 5 пов. петель, закінчити 1 ст. без накиду в перший стовпчик без накиду.

Позначення на схемі:
r – лицьові петлі
2 – 2 лиц. разом, 1 накид
3 – 1 накид, 1 зняти, наступну пров’язати і зняту одягнути на пров’язану
схема Пончо спицями та гачком