Дивіться попередні уроки в’язання 61-90 гачком тут.

Урок №91: Спущений увігнутий стовпчик

Найчастіше звичайно використовується спущений опуклий стовпчик, але раз вже він має право на життя, то чому б не зв’язати також і спущений увігнутий стовпчик, чим він гірший? Як в’язати такий стовпчик я показала в новому відео уроці. Щоб було краще видно, використана нитка іншого кольору, але взагалі то для цього стовпчика краще так не робити, тому як візерунок знаходиться на вивороті (тому і фото немає сенсу показувати). При цьому на лицьовій стороні будуть виділятися ниточки іншого кольору. Це негарно. Раз на те пішло, щоб уникнути сорому – краще все ж в’язати спущений увігнутий стовпчик нитками основного кольору. І все буде в ажурі – ці ниточки сховаються, їх не буде видно.

Урок №92: Чергування спущених опуклих і увігнутих стовпчиків

Чергування спущених опуклих і увігнутих стовпчиків

На цьому відео уроці ми розглянемо варіант чергування спущених опуклих і увігнутих стовпчиків. Я вони в’яжуться ви бачили на 89 і 90 уроках. Щоб було краще видно візерунок я використовувала нитку іншого кольору, але я не рекомендую це робити іншим. Візерунок набагато краще виглядає для однакових ниток. Використовувати такий візерунок має сенс при двосторонньому в’язанні, наприклад, для обробки краю виробу.

Урок №93: Спущені наліво опуклі стовпчики

Спущені наліво опуклі стовпчики

Отже повернемося до наших спущених стовпчиків. Що цікаво, довгі (спущені) стовпчики у нас би не вийшло в’язати навскоси, а ось опуклі будь ласка! І зараз я покажу як це робиться. Хоча що тут складного? Зовсім нічого! Просто в’яжемо як звичайний спущений опуклий стовпчик, але прикріплюємо його в нижньому ряду з деяким відхиленням від вертикалі. Причому його можна зробити як трохи п’януватим, так і зовсім лежачим на боці, так сказати як чіп п’яним. Ступінь нахилу в’яжемо так, як душа забажає.

Урок №94: Спущені направо опуклі стовпчики

Спущені направо опуклі стовпчики

Мда… от ми вже й до 94 уроку добралися, а все ще починаємо в’язати. Ну що ж тут поробиш, якщо базові техніки не закінчилися, адже так докладно їх ніхто досі не розглядав – так сказати в мікроскоп, та ще на відео. І сьогодні, логічно мислячи, ми з вами перейдемо до наступної теми. Раз були стовпчики, що гуляють наліво, то напевно повинні бути і правильні стовпчики – тобто скошені направо! Так тому і бути, сьогодні про них і поговоримо на новому відео-уроці в’язання гачком для початківців. Отже, поїхали!

Мало не забула сказати – в’язати такі стовпчики можна з різною кількістю накидов, і кут нахилу теж можна міняти на свій розсуд.

Урок №95: Спущені стовпчики з одним накидом із спільною основою

Спущені стовпчики з одним накидом із спільною основою

Самотні спущені стовпчики ми з вами вже знаємо, і навіть вміємо їх укладати штабелями наліво-направо, а також комбінувати між собою, складаючи хитромудрі візерунки. Але виявляється не завжди спущені стовпчики так самотні, між ними і дружба іноді виникає і любов. От зараз ми і побачимо таку дружну сімейку. Ці два стовпчики мають одну спільну основу і теж спущені вниз.

Урок №96: Спущені стовпчики з двома накидами із спільною основою

Спущені стовпчики з двома накидами із спільною основою

Що це ми все в’яжемо спущені стовпчики з одним, та з одним накидом. Але ж можна їх в’язати і з двома, і з трьома, і з чотирма накидами! Які тоді цікаві візерунки вийдуть, особливо з ниток різного кольору! Тільки опускатися тоді нам потрібно не на один ряд вниз, а як в цьому випадку, на два. А може бути навіть і нижче. І кут нахилу у стовпчиків теж можна поміняти, ну це я вже не буду показувати – тут легко здогадатися. Отже починаємо в’язати!

Урок №97: Група спущених стовпчиків з однією спільною основою

Група спущених стовпчиків з однією спільною основою

Сьогодні продовжимо розглядати в мікроскоп спущені стовпчики, і на цей раз починаємо в’язати відразу три спущених стовпчики з спільною основою. Між нами дівчатками кажучи, можна змінювати не тільки кількість стовпчиків, але і їх висоту. Дивно гарний візерунок з’явиться, якщо зв’язати таку групу з одним більш довгим стовпчиком в центрі. Вийде щось на зразок пташиної лапки. Ну а цей слід я не знаю якої породи пташка залишила.

Урок №98: Спущені стовпчики з спільною точкою вколювання

Спущені стовпчики з спільною точкою вколювання

А це два спущених рельєфних стовпчики з спільною точкою вколювання. Цей елемент може дуже згодитися при створенні яскравих багатоколірних візерунків, а й одноколірні нічим не гірше. На цьому уроці прості варіанти спущених стовпчиків закінчуються. І я обіцяю, що в майбутній раз на десерт будуть інші дуже рідкісні і красиві варіанти. А що ви думали? Санта Барбара триває!

Урок №99: Спущений пишний стовпчик

Спущений пишний стовпчик

У полку спущених стовпчиків поповнення. Це спущений пишний стовпчик, трохи не сказала пухнастий. Вяжем його майже також, як і просто пишний стовпчик за одним винятком. Вводимо гачок не в петлю основи, а нижче на один або два ряди. Як бачите, на контрастних нитках він виглядає ефектно як лялечка, тому такий прийом в’язання дуже сподобався любителям фріформу.

Урок №100: Спущений кручений стовпчик

Там-там-там! Сьогодні свято! Ювілейний відео-урок в’язання гачком для початківців. І присвячений він спущеним поштовим стовпчиків, вони ж кручені, вони ж булліон. Від зміни місць доданків сума не змінюється.

Спущений кручений стовпчик

Мені такі стовпчики в природі ще не траплялися, може бути я їх перша використала? А може і ні. В’яжуться вони як і прості поштові стовпчики, але не в петлю основи, а нижче. Причому їх можна зв’язати і довше і коротше, і на різній відстані один від одного і взагалі що самотньо стоять. Як на лінійці в ряд вишикувалися, або бігають по колу, так і навскоси дивляться. А чому б і ні? Застосовувати найкраще таку техніку в’язання у фріформі – вільному в’язанні. Думаю, цей прийом може його дуже прикрасити й урізноманітнити.

Урок №101: Спущений блок-стовпчик

Блок-стовпчик не дуже знаменита техніка в’язання, а вже спущений блок-стовпчик і тим паче! До такого взагалі важко додуматися… А чому б не спробувати? Для в’язання фріформ він якраз підійде, а може бути і в іншій якійсь візерунок таке чудо присусідиться.

Спущений блок-стовпчик

Щоб зв’язати спущений блок-стовпчик треба опуститися вниз на два або три ряди, пров’язати вниз спущений стовпчик з одним або двома накидами і потім як зазвичай зв’язати блок-стовпчик. Ну а якщо я не зрозуміло пояснила, цей відео-урок в’язання гачком для початківців вам допоможе.

Урок №102: Спущений обвитої стовпчик

Спущений обвитої стовпчик

Спущений обвитої стовпчик, будучи двоюрідним братиком блок-стовпчика, в’яжеться дуже схоже. Але результат насправді відрізнятися буде сильно. Особливо це видно в спущеному варіанті стовпчиків на виворітній стороні в’язання. Якщо блок-стовпчик тихо мирно сидів собі на лицьовій стороні, то неслухняному обвитому стовпчику дуже хочеться звідти вистрибнути! Подивіться самі що діється ззаду!
Щоб зв’язати цей стовпчик потрібно спочатку зв’язати простий спущений стовпчик, прикріплюючи його в нижній ряд, а вже потім як завжди зв’язати обвитої.

Урок №103: Спущений складний стовпчик

Спущений складний стовпчик

Ось який оригінальний спущений стовпчик у мене на цей раз вийшов, навіть з першого погляду важко зрозуміти що це таке. Він схожий на кишеньку, тільки дуже маленький. Це не простий стовпчик, а складний, тобто складається з багатьох стовпчиків, як гілка дерева. Якщо ви забули як в’яжуться такі стовпчики, то загляньте на 50-56 уроки.

Але на цей раз стовпчик ускладнений, він спущений. Тобто перш ніж зв’язати стовпчик, потрібно опуститися вниз на декілька рядів і тоді вже в’язати як звичайно.

До речі цей візерунок можна застосувати для ремінця, якщо в кишеньки всунути мотузку або поясочек.

Урок №104: Спущені хрестоподібні стовпчики

Спущені хрестоподібні стовпчики

Ну ось ми і підійшли до останнього відео-уроку в’язання гачком для початківців по темі спущених стовпчиків. Це хрестоподібні спущені стовпчики. Можна було б урізноманітнити їх ще більше, але я вирішила зупинитися, тому що саме головне – це зрозуміти принцип. Щоб згадати як в’яжуться складні стовпчики загляньте на уроки 50-56.

спущені хрестоподібні стовпчики

Урок №105: Витягнута петля Букле – 1 спосіб

Ну ось і розправилися з перехрещеними і пересічними стовпчиками, аж легше дихати стало – така була довга тема. І зараз переходимо до не менш довгої … теми букльованих петель. Або точніше витягнутих петель і способів в’язання всілякого хутра, бахроми і мочалок.

На ваш суд представляю сьогодні самий просунутий варіант в’язання такого хутра. В усякому разі мені він здався дуже зручним, і найголовніше, що витягнута петля стирчить настільки міцно, що можна навіть розрізати її ножицями і нічого страшного не трапиться. Вийде справжнісінький гобелен!

Витягнута петля Букле - 1 спосіб

Зверніть увагу, в кожному способі в’язання витягнутих петель є свої особливості. У цього способу петлі дивляться вгору.

Таким вийде зразок в’язання, якщо зв’язати дуже багато рядів букльованих петель. Ах да ледь не забула сказати. Як правило при в’язанні такого роду пухнастість, чергують один ряд букльованих петель і другий ряд простої в’язки, якихось стовпчиків, зазвичай вибирають стовпчики без накиду. А якщо в’язання відбувається по колу, то в’яжуть також, чергуючи букльовані і небукльовані ряди. Інакше буде дуже багато махрушек.

По колу можна зв’язати таким чином мочалочку, або пухнасту рукавицю для лазні.

Витягнута петля Букле - 1 спосіб

Крім цього, можна використовувати букльовані петлі для в’язання ось таких симпатичних шарфиків. Їх в’язати зовсім просто, головне взяти відповідну нитку. Наприклад, тут використана стрічкова пряжа у вигляді дуже товстої пухнастої нитки.

Витягнута петля Букле - 1 спосіб

Урок №106: Витягнута петля Букле – 2 спосіб

А це другий спосіб в’язання витягнутої петлі, знову ниточка притримується вказівним пальцем. І хоч здається, що цей спосіб дуже схожий на попередній, але це зовсім не так. Зараз ми захоплюємо гачком відразу дві ниточки, на гачку утворюються три петлі, і їх потім в’яжемо разом. Ось власне і все, всі деталі можна побачити в новому відео-уроці.

Витягнута петля Букле - 2 спосіб

Цей спосіб в’язання мені подобається, витягнута петля буде спрямована вниз, знаходиться вона з вивороту, і виходить з однієї точки. В’язати теж дуже просто і зручно.

Урок №107: Витягнута петля Букле – 3 спосіб

Цей спосіб в’язання витягнутої петлі трохи відрізняється від перших двох, тому що тепер буде використаний не вказівний, а середній палець. Таке нововведення дозволяє досить просто зв’язати витягнуті петлі, але разом з тим є й один недолік. Тому що важче зробити, щоб довжина всіх витягнутих петельок була однаковою. Ну а якщо це принципово не так важливо – то пробуйте, і може бути вам цей метод сподобається більше!

Витягнута петля Букле - 3 спосіб

У цьому відео-урок витягнута петля буде утворюватися на виворітній стороні роботи, причому нитки будуть виходити не з однієї точки, а з різних. І спрямовані петлі будуть вниз.

Урок №108: Витягнута петля Букле – 4 спосіб

Витягнута петля Букле - 4 спосіб

Цей спосіб в’язання витягнутої петлі – варіація попереднього, його теж в’яжуть з використанням середнього пальця лівої руки. Ну от що цікаво, це один з небагатьох способів, де вдається пров’язати не прості стовпчики, а з накидом. Тому можна в’язати швидше і робити більш рідке хутро. До речі при товстих нитках хутро і не повинний бути густим. Кінці витягнутих петель в даному випадку виходять з різних точок в’язання та знаходяться петлі з виворітного боку роботи.

Урок №109: Витягнута петля Букле – 5 спосіб

Витягнута петля Букле - 5 спосіб

Цей метод в’язання витягнутих петель досить оригінальний, бо гачок вводиться в петлю основи дуже хитрим чином – не як звичайно з лиця на виворіт, а навпаки з вивороту на лице. І допомога пальців теж не особливо потрібна, петлі і так прекрасно виходять. Спосіб в’язання дуже зручний, і я б його радила використовувати, якщо б не один недолік. Дуже важко сформувати витягнуті петлі однакової довжини, якісь вони в мене криві виходять. Петлі будуть знаходитися з виворітного боку в’язання, вони дуже міцні і красиві, і виходять з однієї точки. Це звичайно великий плюс. А дивляться ці петельки по-сумному – вниз.

Урок №110: Витягнута петля Букле – 6 спосіб

Витягнута петля Букле - 6 спосіб

Відпочили і вистачить! А тепер продовжимо вивчення технік в’язання витягнутих петель. На цей раз петельки будуть чудові, я б сказала унікальні навіть. А все тому, що вони виходять такі ж як бахрома! Тобто виходить така витягнута петля прямо між напівпетлями в ряду основи і дивиться вертикально вгору. Так її і потрібно залишити, як є, нехай як бахрома попрацює, а то ж другий ряд незручно в’язати – через одну напівпетлю основи виходить. В’язати цей варіант петельок зовсім просто, витягай вгору і всі справи, ні на що не потрібно нитку намотувати, так все просто.

Урок №111: Витягнута петля Букле – 7 спосіб

Витягнута петля Букле - 7 спосіб

Ми вже пройшли цілий гарнізон всяких способів в’язання гачком витягнутої петлі, і на вказівному пальці, і на середньому, і взагалі без допомоги пальців. А на цей раз витягнута петля буде на великому пальці лівої руки. Навчитися в’язати цим способом петлі дуже важко. Цей метод прямо сказати на любителя. І щоб було легше, все ж краще приспустити цю петлю, після того як вона буде витягнута пальцем. Дивитися петля буде вниз, а знаходиться вона з лицьового боку. Отже починаємо в’язати цю жахливу витягнуту петлю на новому відео уроці в’язання гачком для початківців! Кому не ліньки мучитися, можуть спробувати.

Урок №112: Витягнута петля Букле – 8 спосіб

Витягнута петля Букле - 8 спосіб

В’язальний марафон витягнутих петель букле триває! І сьогодні в лідери забігу виходить спортсмен № 8 – витягнута петля з використанням вказівного пальця лівої руки. Тут вона не просто піднята за допомогою пальця, вона буквально намотана на нього! Я не скажу що це незручний метод, бували й гірші. Витягнуті петлі в цьому методі утворюються на виворітній стороні роботи, виходять вони досить акуратними, виходять з однієї точки – це все в плюс. А от щоб було легше в’язати, я раджу не дуже сильно натягувати нитку на пальці, адже тоді підчепити її буде важко. Одним словом дивіться новий відео-урок і дивуйтеся. І я теж дивуюся тому, що методи в’язання петель букле ніяк не можуть закінчитися!

Урок №113: Витягнута петля Букле – 9 спосіб

Ну от і підходять до кінця витягнуті петлі. Способів їх в’язання вже скупчилося вагон і маленький візок – цілих 9 штук. І не виключено, що у вас теж надалі з’являться свої хитрощі і секрети. А ця витягнута петля в’яжеться з допомогою шаблону.

Витягнута петля Букле - 9 спосіб

Причому можна використовувати як шаблон все, що лежить під рукою і не важить надто багато. Лінійку, товсту пластмасову спицю (головне щоб вона була легкою), а деякі в’язальниці примудряються навіть круглі дерев’яні палички пристосувати. До речі товста приплющена спиця по-англійськи називається брумстік. Що в перекладі означає “ручка від швабри” … в тому сенсі, що це кругла палиця.

Брумстіка у мене під рукою не виявилося, лінійка теж кудись зникла, дерев’яну паличку я забракувала, бо вона була важка і незручна, ось і довелося взяти те, що було – а під рукою у мене виявився шматочок картону.

При в’язанні можна накидати робочу нитку на шаблон зверху, а можна і знизу – це принципово не так важливо. Найголовніше в’язати ці петлі без натягу, а то вони намертво застрягнуть в шаблоні. І найбільша радість цього методу полягає в тому, що витягнуті петельки виходять ідеально рівними, однакової довжини. Але так як петельки в цьому способі не виходять з однієї точки, а виходять з різних, що по-моєму є недоліком, то перший приз і золота медаль серед усіх витягнутих петель присуджуються способу № 1, як моєму улюбленцю. Оплески переможцю!

Урок №114: Обробка перлового джгутика

Обробка перлового джгутика

Ідею цього відео-уроку в’язання гачком мені підказала одна з читачок блога, її звуть Тетяна і вона велика спеціалістка по джгутикам. Скажу чесно, я вперше дізналася про те, що джгутики можна декорувати. Адже правда, вони від цього тільки виграють! А якщо їх обв’язати контрастним кольором – це буде дуже ефектно. І ось вийшов такий гібрид. Запрошую всіх на весілля перлового джгутика (дівоче прізвище Гусеничка) і галунного шнура! Вітаємо молодят!

Ах да, пригадати як в’яжеться перловий джгут можна в 22 уроці.

Урок №115: Обробка перлового джгута накладною петлею

Обробка перлового джгута накладною петлею

А тепер ми продовжуємо цікаві експерименти про декорування. І на цьому відео-уроці в’язання гачком для початківців ми будемо використовувати для обробки перлового джгута накладні петлі. Ось подивіться, що вийшло. Вам це не нагадує гусеницю? А якщо замість звичайної нитки взяти пухнасті, то вийде повний аналог живої гусениці. Не дарма ж цей джгутик нагороджений псевдонімом “Гусеничка” – і в цьому він себе на всі 100% виправдав!

Урок №116: Обробка перлового джгута накладною петлею

Обробка перлового джгута накладною петлею

Здавалося б, ми на минулих відео-уроків в’язання гачком для початківців вивчили вже 9 методів в’язання петель букле, куди більше? Насправді є й інший спосіб в’язання хутра, який використовується зовсім рідко. Тільки цей різновид в’язаного хутра зроблений зовсім не з витягнутих петель. Він зроблена, як би це сказати, з піко! А ще точніше з допомогою повітряних петель, які ряд за рядом перетворюються в густе пухнасте хутро. Якщо зв’язати таке хутро з товстих ниток – його можна пристосувати під килимок. Такий він виходить щільний і товстий. А от для чогось легкого метод не годиться, бо він сильно обтяжить виріб.

Урок №117: Соломонів вузол

Соломонів вузол

Соломонова петля, Соломонів вузол, ягдташний вузол, відтягнена петля – як тільки не обзивають цей прийом в’язання. При чому тут Соломон я так з’ясувати і не змогла. А похвалити цей прийом в’язання є за що – це ж рай для самої нетерплячою в’язальниці! Тому що в’язання відбувається як з кулеметної черги, не потрібно вимучувати кожну маленьку петелечку. Адже петлі довгі. Як правило витягають петельку на відстань 10 і навіть 20 см. А ось що можна зв’язати з петель Соломона, цього я сьогодні не покажу! Нехай смачне на завтра залишиться.

Урок №118: Сітка з петель Соломона

Сітка з петель Соломона

А на цьому відео-уроці я покажу як в’яжеться сіточка з петель Соломона і для чого вона потрібна. Треба сказати, що я ще жодного разу не отримувала такого задоволення від в’язання, як від цієї ніжної і пухнастої сіточки. Це в’язання по праву можна назвати “на швидку руку”, так воно швидко в’яжеться. І результат своєю пишною красою радує око.

А ось яка цікава обробка виходить з петельок Соломона. Чудо та й годі.

А ось яка цікава обробка виходить з петельок Соломона

Урок №119: Буф

Буф

Буф – це, так би мовити, варіація в’язання пишного стовпчика, який ми вже навчилися в’язати в уроці № 16. Тоді ми його в’язали із стовпчиків з одним накидом. Власне кажучи, пишний стовпчик можна в’язати по-різному, з одним накидом, з двома, трьома, все одно він залишиться пишним. Буф – це суперпишний стовпчик, і в’яжеться він чуть чуть по-іншому. Чим буде пишніше ниточка, з якої ми в’яжемо, тим ефектніше виглядатиме буф.

Урок №120: Ковзна петля

Ковзна петля

Ковзна петля – хоч і рідкісний, але дивовижно корисний прийом в’язання гачком. Тут сама назва говорить за себе, ця петля ковзає – тобто затягується. Що дуже потрібно в таких випадках, коли треба міцно стягнути центр круга. Наприклад, у разі в’язання гудзиків або мініатюрних іграшок без цього прийому не обійтися! Я взагалі не розумію, як могла раніше без нього жити. Так що використовуйте на здоров’я і тепер отримуйте радість і задоволення від в’язання!

Дивіться наступні уроки в’язання 121-150 гачком тут.