Дивіться попередні 30 уроків в’язання гачком тут.

Урок №61: Блок-стовпчики

 Блок-стовпчики

Ну ось які цікаві пішли теми. І сьогоднішня у тому числі. Блок-стовпчики – це ціла компанія з стовпчиків, що обліпили перший стовпчик. Вони висять майже як виноградне гроно. І в’яжеться блок-стовпчик не так вже й складно. З незвички тільки страшно. Отже спочатку пров’язуємо звичайний стовпчик, в даному випадку він з накидом, а потім починаємо обвивати цей стовпчик нитками. Коли буде готове, витягуємо нитку з сусідньої петлі і пров’язуємо її через всі петлі на гачку. А потім в’яжемо одну повітряну петлю. Ось тут я не показала самого головного – при в’язанні цієї петлі ззаду з’явиться довга нитка підйому, її потрібно обов’язково заховати в процесі в’язання наступного блок-стовпчика. Втім якщо не зрозуміло, в наступних уроках цей важливий нюанс буде зображений наочно, що до чого і чому. А поки задовольняйтеся словесним описом.

Урок №62: Блок-стовпчик по колу

Блок-стовпчик по колу

Цей різновид блок-стовпчика в’яжеться по колу, вона трохи відрізняється від попереднього варіанту. Різниця полягає в тому, що заключна петля пров’язується в основі того ж самого стовпчика, а не в наступну петлю. Цей нюанс дозволяє блок-стовпчикам приймати трохи іншу форму, і це більше відповідає окружності. В уроці видно як правильно починати обвивати стовпчик – при цьому слід обов’язково прихопити нитку підйому, сховавши її всередину наступного стовпчика. Важливо це зробити правильно. А інакше нам удачі не видать! Ще, я забула сказати про те, що блок стовпчики – це улюблений прийом у любителів фріформ.

Урок №63: Блок-стовпчики (варіант 3)

Блок-стовпчики (варіант 3)

А ось ще один просунутий різновид блок-стовпчиків. На цей раз блок-стовпчик ускладнився, він тепер представляє із себе команду незавершених стовпчиків. Тому і розміром він став побільше, не такий худенький як його брати. А ще в цьому відео уроці в’язання я показала як виглядає петля підйому. Це ниточка, яка псує весь вид ззаду. Тому не забувайте що її потрібно сховати всередину при в’язанні наступного стовпчика. Ось тоді у вас з вивороту вийде так само красиво, як і в мене!

Урок №64: Обвитий стовпчик (1 варіант)

Обвитий стовпчик (1 варіант)

На перший погляд здається що блок-стовпчик і обвитий стовпчик два брати близнюки. Та не тут то було! Братами то вони звичайно є, але як би це сказати, двоюрідними мабуть. Тому що у блок-стовпчика утворюється ниточка підйому – вона навіть заважає в’язанню. І якщо її забути сховати – то з вивороту виходить неподобство. А ось у обвитого стовпчика ніякої нитки ззаду не стирчить, та й форма у нього зовсім інша – з великими дірками. Втім давайте краще подивимося як він в’яжеться в новому відео-уроці.

Урок №65: Обвитий стовпчик (2 варіант)

Обвитий стовпчик (2 варіант)

Напевно, ви вже здогадуєтеся який варіант обвитого стовпчика буде сьогодні? Ну звичайно ж – з незавершених стовпчиків з накидом! Ми могли б продовжити ускладнювати візерунок і далі – робити обвиті стовпчики з незавершених стовпчиків з двома, трьома, чотирма накидами. І отримати зовсім інший візерунок. Сподіваюся, ідея зрозуміла, і цей експеримент ви зможете поставити самостійно.

Урок №66: Довга петля

Довга петля

Довга петля – це дуже простий і разом з тим ефектний прийом в’язання. А цікавий він тому, що дозволяє створювати барвисті візерунки унікальні за своєю красою. От тільки погляньте на ці два приклади. З першого погляду навіть не зрозуміло як ця краса зв’язана, але не для нас!

Після перегляду відео вже не потрібно пояснювати як зв’язати такий візерунок. Одного погляду на нього достатньо, і все стає ясно як день! Ось помилуйтеся який шикарний візерунок!

Візерунок "Довга петля"

Урок №67: Довгі стовпчики з одним накидом

Довгі стовпчики з одним накидом

Минулого разу ми вивчали як в’язати довгі петлі з стовпчиків без накиду. Вони спускаються в більш нижні ряди. Багатоколірні візерунки, виконані таким прийомом, не рідкість. А от візерунки з довгих стовпчиків з одним накидом мені ще не траплялися на очі. От і дарма, в’яжуться адже вони набагато швидше. Отже, давайте ускладнимо завдання. І проведемо експеримент в новому відео уроці в’язання гачком для початківців. Ви готові?

Урок №68: Довгі стовпчики з двома накидами

Довгі стовпчики з двома накидами

На цей раз буде показаний спосіб в’язання спущених стовпчиків з двома накидами. Цей різновид я теж чомусь ні разу не зустрічала серед візерунків, чи дивилася погано, чи то в упор не бачила … Одним словом, для створення багатобарвних візерунків поле відкривається непахане, і цей стовпчик має повне право на життя. Беріть в свою колекцію!

Урок №69: Перехрещені стовпчики – 1 варіант

Перехрещені стовпчики - 1 варіант

А сьогодні ми починаємо дуже велику і цікаву техніку – в’язання перехрещених стовпчиків. Ці стовпчики мало того, що схрещуються один з одним, вони ще знаходяться один усередині іншого. Ні-ні, це не той складний стовпчик, який був у 50 уроці, там він розгалужувався як гілка дерева. А тут зовсім інше – це щось на зразок сіамських близнюків. Вони начебто самостійні, але з’єднані один з іншим так, що не відліпити!

Урок №70: Перехрещені стовпчики з одним накидом

Перехрещені стовпчики з одним накидом

На минулому відео уроці ми дізналися що таке перехрещені стовпчики і навчилися як їх в’язати з напівстовпчиків. А сьогодні за таким же принципом перехрещувати будемо стовпчики з одним накидом. Пропускаючи одну петлю в основі, пров’язуємо стовпчик з одним накидом, а потім в’яжемо такий же стовпчик в попередню петлю підстави. Ось стовпчики і опиняться всередині один у одного. А ось як буде виглядати візерунок.

Урок №71: Перехрещені стовпчики з двома накидами

Перехрещені стовпчики з двома накидами

А от вгадайте який вид стовпчиків буде сьогодні? Ну так, звичайно, тепер ми будемо перехрещувати стовпчики з двома накидами. Робиться це дуже просто, пропускаємо петлю основи і в’яжемо стовпчик, а потім повертаємося назад і в’яжемо другий так сказати заднім числом. Тільки тепер вони вже з двома накидами. Виглядають такі стовпчики дуже дивно, начебто б вони з однієї вершини, але ми то знаємо, що це не так! Просто в основі перший стовпчик знаходиться всередині у іншого, як ніби в капкані.

Урок №72: Перехрещені стовпчики через розділювальну петлю

Перехрещені стовпчики через розділювальну петлю

Продовжимо розповідь про перехрещені стовпчики. У новому уроці трішечки видозмінимо в’язання, ввівши розділювальну повітряну петлю між нашими стовпчиками. Чому б і ні? І тепер візерунок злегка зміниться. Хоч зовні це зміна і незначна, все ж я показала що є і така можливість.

Урок №73: Перехрещені елементи – 1

Перехрещені елементи - 1

А тепер буде дещо цікавіше. І в цьому уроці ми почнемо перехрещувати між собою групи стовпчиків. Сьогодні перехрещуються два стовпчики з двома накидами з такими ж двома стовпчиками з двома накидами. Перші два стовпчики опиняться всередині двох останніх стовпчиків одночасно. Візерунок, на мій погляд, вийшов дуже оригінальний. А щоб він виглядав краще, перші петельки у стовпчиків витягаємо трохи більше звичайного.

Урок №74: Перехрещені елементи – 2

Перехрещені елементи - 2

Продовжуємо експерименти з перехрещенням різних стовпчиків. Це цікаве заняття призводить до появи нових, часом вельми несподіваних орнаментів. І сьогодні у нас перехрещуються два стовпчики з двома накидами і один стовпчик з двома накидами. Нагадаю – що вони лежать один в одному. Тобто візерунок однаковий і на виворітній і на лицьовій стороні.

Урок №75: Перехрещені елементи – 3

Перехрещені елементи - 3

Отже експерименти з перехрещенням елементів тривають. І якщо на минулому уроці ми міняли кількість стовпчиків, то сьогодні ми поміняємо кількість накидов в стовпчиках. І будемо схрещувати два стовпчики з одним накидом і один стовпчик з двома накидами. В результаті два маленьких будуть знаходитися в одному великому! Подивимося який гібрид у нас вийшов на цей раз. Останній стовпчик лежить зовсім навскоси. По-моєму не так вже й погано! Починаємо в’язати – все на урок!

Урок №76: Перехрещені елементи – 4

 Перехрещені елементи - 4

Отже продовжуємо бешкетувати. Ще не добешектуємося до чого небудь надзвичайного. На цей раз перехрещуємо вже 3 стовпчики з одним накидом і 1 стовпчик з двома накидами. Отримаємо три маленьких стовпчика всередині одного великого. Для цього першу петлю основи завбачливо пропускаємо, і починаємо в’язати три стовпчики з одним накидом в наступні три петлі підстави. А потім повертаємося в пропущену петлю, і пров’язуємо туди стовпчик з двома накидами.

Урок №77: Перехрещені елементи – 5

Перехрещені елементи - 5

Сьогодні знову продовжуємо перехрещувати стовпчики. На цей раз буде один стовпчик з двома накидами, перехрещений з двома стовпчиками з одним накидом. І виглядає він вже інакше, тепер один великий стовпчик сховався всередині двох маленьких. Щоб зв’язати такий візерунок пропускаємо дві петлі в основі, і в третю петлю пров’язуємо стовпчик з двома накидами. А потім повертаємося назад – і вуаля, наступні стовпчики ховають перший.

Урок №78: Перехрещені елементи – 6

Перехрещені елементи - 6

У цьому варіанті перехрещень – один стовпчик з трьома накидами схрестили відразу з двома стовпчиками з одним накидом. І що ми бачимо? Нічого! Перший стовпчик так добре замаскувався всередині, що його нібито там і нема. Для в’язання такого експромту треба пропустити в основі три петлі і пров’язати в наступну один стовпчик з двома накидами. А потім повернутися до початку і в’язати по черзі стовпчики з одним накидом.

Урок №79: Перехрещені елементи – 7

Перехрещені елементи - 7

Терпіння, терпіння! Перехрещені елементи продовжуються. Це тільки здається, що вони схожі один на одного. А насправді, ми поступово ускладнюємо завдання, і ось тоді виходять нові й іноді зовсім несподівані варіації. А сьогодні ми будемо перехрещувати між собою стовпчик з одним накидом і пишний стовпчик. Як ви вже здогадуєтеся, робиться це просто. Спочатку пропускаємо стовпчик з накидом, пропустивши одну петлю в основі, а потім повертаємося назад і в’яжемо пишний стовпчик. Таким чином перший стовпчик сховається всередині пишного стовпчика.

Урок №80: Перехрещені елементи – 8

Перехрещені елементи - 7

Сьогоднішній узор по праву повинен носити назву “Три товстуни”, тому що ми будемо перехрещувати три стовпчики з одним накидом з одним пишним стовпчиком. Ось і виходить щось таке ну зовсім вже товсте і пухнасте. І в’язати цей елемент зовсім не складно. Спочатку пропустимо одну петлю в основі, потім в’яжемо звичайні три стовпчики з одним накидом, і повертаючись назад, пров’язуємо один пишний стовпчик. Три стовпчика виявляться всередині в пишному стовпчику. І правда товстун!

Урок №81: Перехрещені елементи – 9

Перехрещені елементи - 9

Ох, чим далі, тим складніше! І сьогодні між собою перехрещуються два стовпчики з одним накидом, зв’язані в одну точку, з такими ж двома стовпчиками з одним накидом, зв’язаними в одну точку. Ой … не вимовити навіть все цілком. Ну і в’яжемо як завжди, простіше бути не може. Спочатку пропустимо одну петлю в основі, в наступну пров’язуємо три стовпчики з одним накидом. Повертаємося на одну петлю назад і починаємо в’язати точно такий же елементік, але на одну петлю раніше. І ось матрьошка готова – три перших стовпчика в трьох інших.

Урок №82: Перехрещені елементи – 10

Перехрещені елементи - 10

Ура! Нарешті ми добралися до останнього перехрещеного елемента. Тільки подивіться який він симпатичний! Це три стовпчики з одним накидом, зв’язані в одну точку, перехрещуються з такими ж трьома стовпчиками з одним накидом, зв’язаними теж в одну точку. Тільки між ними є роздільна повітряна петля, тому елемент виглядає зубчастим.

Я відкрию одну таємницю, перехрещувати різні елементи можна до нескінченності, змінюючи кількість накидів, кількість петель і інше, інше, інше. Але ми зараз зупинимося на цьому елементі і поки продовження не планується.

Урок №83: Стовпчики, що перетинаються вправо

Ну ось ми і підійшли до дуже цікавої нової теми. На відміну від перехрещених стовпчиків, які лежали один всередині іншого майже як зрощені сіамські близнюки, пересічні живуть самі по собі самостійним життям. А точніше один стовпчик лежить зверху іншого. І ця властивість дозволяє створювати дуже оригінальні об’ємні візерунки. Перетинатися стовпчики можуть в різні боки. Сьогодні розберемося з тими, які перетинаються вправо.

При в’язанні спочатку пропускають одну петлю в основі, пров’язуючи стовпчик в наступну петлю. А потім повертаються назад так як я показую на відео. Одягати гачок треба з боку вивороту, а не з лицьового боку.

Ось так виглядає візерунок пересічних стовпчиків з одним накидом.

візерунок пересічних стовпчиків з одним накидом

Це перетинаються стовпчики з двома накидами.

Це перетинаються стовпчики з двома накидами.

А тепер подивіться відео урок – як в’язати стовпчик що перетинається направо.

Урок №84: Стовпчики що перетинаються наліво

Стовпчики що перетинаються наліво

Вчора ми вчилися в’язати що перетинаються направо стовпчики, а сьогодні вони будуть перетинатися наліво. В’яжуться такі стовпчики зовсім по-іншому. Спочатку, пропустивши петлю в основі, в’яжемо звичайнісінький стовпчик, потім повертаємося назад, щоб пров’язати другий. Робиться це дуже незвично. Гачок заводиться з вивороту, так би мовити обхідним шляхом, потім вивертається і з-під першого стовпчика втягається з лицьового боку в петлю основи. І, нарешті, пров’язується другий стовпчик ззаду.

Для чого такі складності, стане зрозуміло потім. І ще, звичайно ж, перетинатися можуть не тільки стовпчики з одним накидом, а й з двома, трьома, чотирма накидами – це кому як подобається.

Урок №85: Стовпчики що перетинаються через половину петлі

Стовпчики що перетинаються через половину петлі

Ось ще один різновид стовпчиків що перетинаються, справа в тому, що це не зовсім звичайні стовпчики, вони через половину петлі. І на відміну від попередніх варіантів виникає горизонтальна рельєфна лінія. Наскільки і кому це може стати в нагоді мені невідомо, просто я хотіла показати, що така можливість теж є.

Урок №86: Елементи, що перетинаються – 1

Елементи, що перетинаються - 1

У сьогоднішньому уроці ми навчимося в’язати цікавий елемент – два стовпчики з одним накидом, що перетинаються з іншими двома стовпчиками з одним накидом наліво. Як завжди на початку ряду пров’язуємо повітряні петлі для підйому, потім, пропустивши дві петлі основи, в’яжемо звичайним чином два стовпчики з накидом, а потім незвичайним чином ще два таких же стовпчика. І ось що виходить.

Урок №87: Елементи, що перетинаються – 2

Елементи, що перетинаються - 2

Цей кумедний що перетинається елемент складається з комбінації одного стовпчика з двома накидами і відразу трьох стовпчиків з одним накидом. Причому перетинаються вони наліво, адже так в’язати набагато приємніше. Візерунок вийшов дійсно нестандартний – такі собі напівп’яні довжелезні стовпчики лежать на боці як зрубані дерева. В’язати візерунок треба по такому ж принципу як і всі пересічні стовпчики, спочатку залишивши місце для тих, хто запізнюється.

Урок №88: Елементи, що перетинаються – 3

Елементи, що перетинаються - 3

Ну ось ми і дійшли до самого екзотичного елемента – перетинання трьох стовпчиків з трьома накидами і ще трьох точно таких же стовпчиків. Візерунок такий крупнокаліберний, що на моєму зразку вмістилося всього два таких елементу. Візерунок симетричний з обох сторін, і на вивороті і на лицьовій стороні він однаковий. В’яжеться як завжди, пропускаємо три петлі в основі і починаємо в’язати самі звичайні стовпчики з трьома накидами. А потім запускаємо гачок з виворітного боку, виводимо його на лицьову і в’яжемо другу трійню петель.

Урок №89: Спущений стовпчик з одним накидом

Спущений стовпчик з одним накидом

Ура! Ура! Сьогодні починаємо зовсім нову тему. Щось я по новенькому скучила! І ця тема – спущені стовпчики. І що ж це таке? Загалом то довгі стовпчики – теж спущені, але на цей раз стовпчики будуть рельєфні, а це набагато цікавіше! Адже ми можемо винаходити з їх допомогою не тільки різноманітні рельєфні, а й багатобарвні візерунки! І адже ніхто не здогадається, що вони так просто в’яжуться! А от самі зараз у цьому переконаєтесь в новому відео-уроці. Стовпчик ми будемо в’язати не простий, а опуклий.

Урок №90: Спущений стовпчик з двома накидами

Тепер ми будемо вчитися в’язати спущений опуклий стовпчик з двома накидами. Здавалося б що в’язати його просто і немає в ньому нічого особливого, але це глибока помилка. Таким способом можна в’язати справжні шедеври, от самі подивіться який чарівний багатоколірний візерунок я знайшла. Я навіть не буду пояснювати як його в’язати, адже вам тепер і так все зрозуміло!

А ось і візерунок! І що я ще забула сказати – візерунок це односторонній, у нього є лицьова і виворітна сторони.

візерунок це односторонній

Дивіться наступні уроки в’язання 91-120 гачком тут.