Дивіться попередні уроки в’язання 251-259 гачком тут.

Урок №260: Кайма-1

У наступному уроці ми починаємо нову тему – “В’язання кайми”. І хоч мені шкода було прощатися з мотивами, такі вони були всі красиві і шикарні, але так як вони ставали все складніше і складніше, все таки прощання крізь сльози відбулося. Нічого переживемо, не назавжди ж попрощалися з улюбленими мотивами :) 

І зараз знову повернемося до більш простих уроків, тепер уже по каймі. Щоб поступово знову перейти до більш складних. Кайма використовується для того, щоб прикрасити край виробу. Наприклад, поділ у спідниці, рукав або край кофточки. Та що там говорити, каймою можна прикрашати все, що ворушиться, лише б у нього були краї! Одна моя знайома, коли у неї сіли після прання брюки, прикрасила їх внизу в’язаною каймою. Вийшло щось екстраординарне, чоловіки згортали голови, а жінки дивувалися, де вона такі симпатичні брючки дістала? Втім, давайте терміново перейдемо до нового відео-уроку.

Урок №261: Кайма-2

Урок №260: Кайма-2

Ця симпатична кайма в’яжеться зовсім просто, проте у неї теж є своя родзинка.

На початку ряду пров’язуємо три повітряні петлі. Потім в’яжемо два стовпчики з одним накидом в першу петельку основи, пропускаємо дві петлі в основі і в’яжемо в наступну петельку з’єднувальний стовпчик. Таким чином виходить гарний нахил. Ось власне і все. Наступний фрагмент кайми в’яжеться так само.

Така кайма стане в нагоді для обробки будь-яких виробів, і не тільки в’язаних.

Урок №262: Кайма-3

Урок №262: Кайма-3

Для в’язання цієї кайми пров’язуємо одну повітряну петлю на початку ряду, потім один стовпчик без накиду, 3 повітряні петлі, потім в’яжемо стовпчик з одним накидом в ту же петлю, з якої в’язали ланцюжок повітряних петель, потім в’яжемо піко з 3 повітряних петель, пропускаємо +3 петлі в основі і в’яжемо стовпчик з накидом у четверту петлю, потім 2 повітряні петлі і в ту же петлю стовпчик без накиду. І так повторюємо до кінця ряду.

Урок №263: Кайма-4

Урок №263: Кайма-4

Це ще одна миленька кайма, яку навчитися в’язати гачком не просто, а дуже просто. Для цього в’яжемо 2 повітряні петлі, пропускаємо одну петельку в основі і в наступну пров’язуємо 1 стовпчик з накидом, далі в’яжемо 3 повітряні петлі. Потім починаються хитрощі.

* Заводимо гачок за той стовпчик з накидом, який ми зв’язали з правого боку, і в’яжемо 3 стовпчики з одним накидом під нього. Як це робиться найкраще видно у новому відео-уроці. Тепер пропускаємо в основі 3 петлі і в четверту в’яжемо стовпчик з одним накидом. *

Далі як ви уже здогадуєтеся, в’язання повторюється. Рапорт узору позначений зірочками.

Урок №264: Кайма-5

Цей урок з серії простої кайми у нас останній, у наступних відео-уроках я буду показувати більш складні варіанти кайми. Щоб зробити цю кайму, пров’язується всього один ряд. Спочатку в’яжемо три повітряні петлі, а потім в’яжемо пишний стовпчик. Робиться він з трьох недов’язаних до кінця стовпчиків з одним накидом, а коли на гачку збереться 4 петлі – в’яжемо їх разом.

* Потім пропускаємо 2 петлі в основі і в третю пров’язуємо пишний стовпчик із трьох стовпчиків з одним накидом, після цього пров’язуємо 4 повітряні петлі й робимо піко. Потім до ту же саму петлю основи пров’язуємо такий же пишний стовпчик. *

Далі повторюємо аналогічно. Рапорт узору я позначила зірочками.

Урок №265: Кайма-6

А тепер потроху починаємо ускладнювати візерунки кайми, адже ми же знаємо багато різних хитрих прийомів в’язання. І в цьому відео-уроці згадаємо як в’яжуться перехрещені стовпчики з одним накидом.

Ось як в’яжеться ця кайма.

На початку ряду пров’язуємо 2 повітряні петлі. * Пропускаємо 2 петлі в основі і в третю в’яжемо стовпчик з одним накидом, потім в’яжемо 1 повітряну петлю, і в попередню петлю пров’язуємо стовпчик з одним накидом, так аби перший стовпчик опинився всередині другої. * Далі повторюємо те саме остаточно ряду. Рапорт узору позначений зірочками.

У другому ряду в’яжемо так: спочатку 1 повітряна петля для підйому * під повітряну петлю першого ряду в’яжемо стовпчик без накиду, пров’язуємо класичне піко з 3 повітряних петель, і ще 1 стовпчик без накиду у ту саму точку, тобто під повітряну петлю першого ряду . Потім в’яжемо стовпчик без накиду між двома перехрещеними стовпчиками. * І потім в’язання повторюється. Рапорт узору позначений зірочками.

Урок №266: Кайма-7

Урок №266: Кайма-7

Для в’язання першого ряду пров’язуємо три повітряні петлі, і пропустивши 1 петлю в основі, пров’язуємо стовпчик з одним накидом, потім в’яжемо 2 повітряні петлі, і стовпчик з одним накидом туди ж, куди був пров’язаний перший такий стовпчик.

* Пропускаємо дві петлі в основі і в’яжемо стовпчик з одним накидом, потім 2 повітряні петлі і стовпчик з накидом в ту ж петлю основи. * Повторюємо рапорт узору до кінця ряду. (Раппорт позначений зірочками)

У другому ряду в’яжемо для підйому 3 повітряні петлі, потім під ланцюжок з повітряних петель попереднього ряду в’яжемо стовпчик з одним накидом, потім 6 повітряних петель, пропускаємо три петлі в ланцюжку праворуч і в’яжемо в наступну петлю з’єднувальну петлю, потім пров’язуємо 3 стовпчики з одним накидом під стовпчик з одним накидом. Ось тут почнеться плутанина, тому терміново включайте відео-урок, щоб подивитися як це робиться наживо.

Урок №267: Кайма-8

Урок №267: Кайма-8

На мій погляд – у мене вийшла не найвдаліша кайма, але на смак і колір товаришів немає, може бути кому то вона і сподобається. В’яжеться вона так.

1 ряд. В’яжемо 1 повітряну петлю для підйому, в першу петельку основи пров’язуємо стовпчик без накиду, потім * 5 повітряних петель, пропускаємо 5 петель в основі і в шосту петлю пров’язуємо 1 стовпчик без накиду. * Повторюємо раппорт, який я позначила зірочками до кінця ряду.

2 ряд. * В’яжемо 5 повітряних петель, пишний стовпчик (з 4 стовпчиків з накидом) під ланцюжок з повітряних петель. * Повторюємо раппорт до кінця ряду. В кінці ряду в’яжемо 2 повітряні петлі і стовпчик з одним накидом в останню петлю основи.

3 ряд. 2 стовпчики без накиду під першу арку з повітряних петель, * 6 стовпчиків без накиду під наступну арку з повітряних петель. * Повторюємо раппорт до кінця ряду. В кінці ряду пров’язуємо 3 стовпчики без накиду під останню арку.

4 ряд. 3 стовпчики без накиду, * довга петля в вершину пишного стовпчика (втягаємо гачок на 1 ряд нижче), 3 стовпчики без накиду, піко з 3 повітряних петлі, 3 стовпчики без накиду. * Раппорт повторюємо до кінця ряду.

В кінці ряду в’яжемо 3 стовпчики без накиду. Ну ось і готово!

Урок №268: Кайма-8.1

Урок №268: Кайма-8.1

У цьому уроці кайма буде дуже велика і дуже гарна.

Урок №269: Кайма-9

Урок №269: Кайма-9

У наступному відео-уроці кайма все більш ускладнюється. Хоча мені тут пишатися нічим, кайма у мене на цей раз вийшла коса да крива – ниточки потрібні були більш тонкі, і краще всього шовкові. Ось тоді ця кайма буде найкрасивіша.

Урок №270: Кайма-10

Урок №270: Кайма-10

Ця гарна кайма, яку ми навчимося в’язати в новому відео-уроці в’язання гачком для початківців, складається з трьох рядів.

1 ряд. Пров’язуємо спочатку 3 повітряні петлі для підйому, потім в’яжемо стовпчик з одним накидом в першу петлю основи, 1 повітряну петлю і 2 стовпчики з накидом в ту ж петлю, в яку в’язали перший стовпчик.

Пропускаємо 2 петлі в основі і в наступну петельку в’яжемо стовпчик без накиду.

* Пропускаємо 2 петлі в основі і в’яжемо 2 стовпчики з накидом в наступну за ними петлю, 1 повітряну петлю, і 2 стовпчики з накидом в ту петлю основи, куди ми вже пров’язували 2 стовпчики з накидом.

Знову в’яжемо 1 повітряну петлю і 2 стовпчики з накидом знову в ту ж саму точку. Пропускаємо 2 петлі в основі і в наступну петлю в’яжемо стовпчик без накиду. * Потім повторюємо рапорт узору до кінця ряду (він позначений зірочками).

2 ряд. В’яжемо 3 повітряні петлі, стовпчик з накидом в першу петлю основи, знову в’яжемо 3 повітряні петлі, і стовпчик без накиду в вершину віяла. Потім в’яжемо * 3 повітряні петлі, стовпчик з 1 накидом між віялами, в’яжемо 1 повітряну петлю, і в ту ж точку стовпчик з одним накидом, 3 повітряні петлі, стовпчик без накиду в вершину віяла. “Далі повторюємо раппорт до кінця ряду.

3 ряд. В’яжемо 1 повітряну петлю. * Під 1 повітряну петлю в попередньому ряду в’яжемо 2 стовпчики з одним накидом, 1 повітряну петлю і ще 2 стовпчики в ту ж точку, ще 1 повітряну петлю і 2 стовпчики з накидом в ту ж точку, потім в’яжемо стовпчик без накиду в точку вершини попереднього віяла. * Повторюємо раппорт до кінця ряду.