Дивіться попередні уроки в’язання 231-240 гачком тут.

Урок №241: Ажурний круглий мотив

Ажурний круглий мотив

Якщо слідувати прислів’ю “готуй сани влітку“, то даний відео-урок, як раз навпаки вчить готуватися до прогулянки по пляжу взимку. Цей нескладний ажурний мотив, зв’язаний з повітряних ланцюжків, перетворюється в дуже красиву маєчку. І хоч я показую як він в’яжеться на дуже товстих вовняних нитках, звичайно ж краще так не робити, і використовувати тонкі бавовняні ниточки. Ось тоді і вийде дуже ажурна і красива маєчка – павутинка.

Ажурний круглий мотив

Урок №242: Овальний мотив з отвором

Овальний мотив з отвором

Сьогодні ми навчимося в’язати хитрий овальний мотив, у нього всередині знаходиться отвір, і зовні він нагадує ланку ланцюжка. Саме тому так красиво виглядає цей декоративний шарфик. Яка модниця відмовиться від такого? Щоб ланки ланцюжка зчепилися між собою прийдеться постаратися, такі мотиви потрібно в’язати відразу ж усередині один одного. Звичайно це не зовсім зручно, але інакше така модель не вийде.

Овальний мотив з отвором

Урок №243: Квадратний мотив із стовпчиків з одним накидом

Квадратний мотив із стовпчиків з одним накидом

Це не зовсім звичайний мотив квадратної форми. Вся справа в тому, що в’яжеться він не за тими правилами, за якими зазвичай відбувається в’язання квадратів. В’язання відбувається по частинах відразу двома способами. Ну хто б міг подумати, що таке можливо! Спочатку в’яжемо маленький квадратик від центру нитками одного кольору, а потім переходимо в’язати від кута нитками наступного кольору, але обв’язуємо тільки дві сторони і потім повертаємося назад. Якщо кольори підібрані вдало, то з таких квадратиків можна зв’язати видатні речі – плед, палантин або шарфик.

У цьому уроці з економії часу я не показала як правильно приєднувати нитку іншого кольору. Це можна побачити в наступних уроках: №205 “Заміна нитки при в’язанні мотиву – 1 спосіб” та Урок №206 “Заміна нитки при в’язанні мотиву – 2 спосіб”.

Урок №244: Шестикутна зірка

Шестикутна зірка

Як в’язати п’ятикутну зірку – це ми вже знаємо (Урок №223: Зірка). А ось як зв’язати зірку з шістьма кутами? Виявляється це зовсім не складно! Я так старалася, що на цей раз урок вийшов у мене удвічі довший звичайного. І це все через додатковий кут!

Застосувати таку зірочку можна в найпростішому варіанті в якості прихватки, серветочки, маленькі зірки можна зшивати між собою і перетворити в скатертину або плед. Правда зірчастий плед гріти буде погано – адже в ньому з’являться отвори. А ще, відкрию секрет, всі мотиви можна використовувати для того, щоб зв’язати декоративні подушки-ігольніци – а це оригінальний подарунок на честь Нового року. Навіть я б від такого красивого подарунка не відмовилася! Ну і просто так зірочку можна повісити на ялинку замість ялинкової іграшки – а чому б і ні?

Шестикутну зірку можна зв’язати дуже великого розміру, і вона буде виглядати набагато краще, ніж зірка з п’ятьма кутами.

І ще на додаток. Я більше не показую у відео-уроках в’язання мотивів як замінити нитку на інший колір. Тому загляньте на ті заняття, де це пояснювалося докладно.

Урок №245: Шестикутний мотив із стовпчиків з одним накидом

Шестикутний мотив із стовпчиків з одним накидом

Такий різновид шестикутного мотиву – з ниточок різного кольору, в’яжеться дуже просто. І хоча то забарвлення, яке у мене вийшло, було не самим гарним, але якщо більш вдало поєднувати кольори, то можна отримати цікаві і навіть, не побоюся сказати, унікальні колористичні речі. Шестигранники, у вигляді стільників, можна щільно і без єдиної щілинки пришивати один до іншого – з них легко зв’язати шарфик, скатертину, серветку, і ось… у мене ще вийшов… слюнявчик! А що вийшло у вас?

Урок №246: Коло зі спіральним візерунком

Коло зі спіральним візерунком

У новому відео-уроці я показала як в’язати круглий мотив зі спіральним візерунком. В’яжеться він в основному стовпчиками з одним накидом. Взагалі то це не єдиний варіант в’язання спірального мотиву, є й інші способи. Але поки я про них розповідати не буду. Справа в тому, що цей красунчик був несподіваним подарунком долі, а якщо вже так вийшло – приймайте!

Урок №247: Квадратний мотив з буфами

Квадратний мотив з буфами

Щоб зв’язати такий веселенький квадратний мотив потрібно згадати відео-урок №119 про те як в’язати буф.

Яскраві квадратики можна пристосувати для в’язання подушечок і покривал. І тут багато що залежить від вибору кольору. Подивіться як ніжно виглядають бабусині квадратики, якщо їх по контуру обв’язати білим кольором! І ще чудово виглядають з’єднання квадратів, зроблені ниточками різного кольору. Про з’єднання ще раз нагадую, Урок № 230 – “З’єднання мотивів напівстовпчиком”.

бабусині квадратики

Урок №248: Шестигранник з квітковим візерунком

Шестигранник з квітковим візерунком

Щоб зв’язати цього симпатягу – шестигранника потрібно згадати прийом в’язання довгій петлі – це коли гачок втягається не в петлю основи, а нижче на один або декілька рядів. Саме завдяки довгій петлі виходять такі цікаві візерунки, наче б квіточка розцвіла серед зими.

У цьому відео-уроці я не показую як замінити нитку на інший колір. Для заощадження часу. Тому загляньте на ті заняття, де це пояснювалося докладно. Урок №205-206. Заміна нитки при в’язанні мотиву – 1  і 2 спосіб.

Ми вже встигли вивчити дуже багато в’язаних гачком мотивів. Якщо їх вже стало не куди дівати, подивіться на цю безліч ідей для декорації квартири. Навіть абажури для лампочок і ті з квадратиків!

Мотиви гачком

Урок №249: Ажурний мотив

Ажурний мотив

Отже перевиробництво квадратиків триває! Навіть не знаю як правильно обізвати новий мотив. Це начебто не квадрат, і начебто не восьмикутник. Так щось середнє між ними. Загалом якийсь ажурний мотив. І з першого погляду здається, що в ньому немає нічого особливого. Але перше враження буває оманливим. І якщо такі мотиви приєднати один одному … і подивитися на них здалеку орлиним поглядом … ось тут то і народжується чудова прикраса інтер’єру!

Ажурний мотив накидка на крісло

До речі, куточки цього пледа прикрашені маленькими спіральками, які ми вивчали в одному з минулих відео-уроків (№29). І я нагадую, уроки про те, як поміняти нитку в квадратиках ми теж вивчали, і мені лінь в кожен раз їх повторювати.

Уроків про з’єднання мотивів було більше – шукайте на нашому сайті. До речі це той самий випадок, коли з’єднання мотивів проводиться безпосередньо при в’язанні останнього ряду (урок №240).
Урок №250: Квадратний мотив з рельєфними стовпчиками

Взагалі то сьогодні дуже цікавий відео-урок намічається. Не те слово – рідкісний! Тому що для в’язання був використаний особливий вид рельєфних стовпчиків. Ми такий різновид навіть не проходили! Ай, ай який недогляд!

Отже… мотивчаті уроки плавно перейшли в мотивчаті майстер-класи. Хоча… може раптом я помиляюся?

Дивіться наступні уроки в’язання 251-260 гачком тут.