Дивіться попередні уроки в’язання 171-180 гачком тут.

Урок №181: Маленький листочок

Цей маленький симпатичний листочок можна використовувати для прикраси шапочок або інший в’язаного одягу спільно з іншими квіточками. Звичайно природніше він буде виглядати зеленого кольору. А в цьому відео-уроці в’язання я використовувала рожеву нитку для того, щоб був краще видний процес в’язання.

Щоб зв’язати такий листочок спочатку в’яжемо ланцюжок з 6 повітряних петель і з’єднуємо його в кільце. Вяжем два стовпчики без накиду і потім три стовпчики з одним накидом, і три стовпчики з двома накидами. Потім пров’язуємо три повітряні петлі, робимо піко і далі в’яжемо другу половину листика дзеркально.

Урок №182: Листочок ірландського мережива

Листочок ірландського мережива

У новому відео-уроці в’язання гачком для початківців я знайомлю з технікою в’язання класичного листочка ірландського мережива. Секрет в’язання такого листочка полягає в тому, що в ньому використовуються не звичайні стовпчики без накиду, а стовпчики тільки через половину петлі. Завдяки чому ряди стають ребристими, у листочка з’являються прожилки. І ще один секрет. Спочатку пров’язується перший ряд стовпчиків, як зазвичай. Потім замість того, щоб повернутися у зворотний бік, в’яжемо наступний ряд навколо. Зазубрінкі у листа з’являються завдяки тому, що кожен наступний ряд не дов’язується до кінця.

Урок №183: Мініатюрні листочки

У новому відео-уроці ми навчимося в’язати дуже маленькі листочки. Особливість таких листочків полягає в тому, що вони дуже швидко в’яжуться. Це може стати в нагоді в тому випадку, якщо треба зв’язати квітку з дрібними пелюстками, наприклад, ромашечку або соняшник.

Для того, щоб зв’язати листочок, використовується прийом недов’язаних до кінця стовпчиків з трьома накидами.

Урок №184: Листочок зі складних стовпчиків

Сьогодні я розповім ще про один екземпляр листочка для поповнення нашого гербарію. Виконаний він зовсім по іншому – методом в’язання складних стовпчиків. В’язати таким чином можна листочки різного розміру і різної форми. Можна пов’язати листочок верби, а можна листочок яблуні. Якщо не вив’язувати піко у вершині листочка – тоді він вийде круглим. Цей метод не можна назвати простим. Однак, вловивши закономірності в його в’язанні – легко придумувати нові форми. Секрет полягає в тому, що при в’язанні першої половини листка треба в’язати стовпчики з накидом на 1 накид більше ніж у другій половині листка.

Урок №185: Рельєфне в’язання з стовпчиків без накиду

Рельєфне в'язання з стовпчиків без накиду

У цьому відео-уроці буде розказано про дуже рідкісний прийом в’язання стовпчиків без накиду. Отриманий візерунок на перший погляд як брат близнюк схожий на англійську резинку, зв’язану спицями. Але оскільки у братів були різні мами, їх все таки можна відрізнити по одній важливій ознаці – у гачкової “резинки” ряди розташовуються не вертикально, а горизонтально.

Урок №186: Рельєфне в’язання з стовпчиків з одним накидом

 Рельєфне в'язання з стовпчиків з одним накидом

А це ще один варіант рельєфного в’язання, на цей раз із стовпчиків з одним накидом. В’яжеться він хитрим чином, під горизонтальну петлю, що знаходиться нижче, ніж петля основи. У підсумку виходить красивий горизонтальний ланцюжок з виворітного боку. Його можна використовувати якщо потрібно підкреслити горизонтальну лінію, а також за допомогою цієї техніки можна створити складні візерунки, комбінуючи з іншими видами стовпчиків.

Урок №187: Стрічкове мереживо-1

Стрічкове мереживо-1

Стрічкове мереживо або стрічечка в’яжуться короткими рядами. В’язання часто повертається, при цьому кожен ряд як правило представляє із себе однаковий візерунок. Розібратися в подібних схемах стрічкового мережива буває досить складно, якщо відсутній текстовий опис. Схема зазвичай представляє з себе набір хаотично розташованих значків, і зрозуміти що до чого буває дуже важко. Адже це вищий пілотаж в’язання. А це вже розумова робота. Для наочності я тут покажу кілька уроків по найбільш простому стрічковому мереживу, головне повторювати в’язання разом зі мною – і тоді все вийде.

Урок №188: Стрічкове мереживо-2

Стрічкове мереживо-2

Для в’язання такої стрічки потрібно набрати три повітряні петлі, потім пропустити одну петельку в ланцюжку і в наступну пров’язати один стовпчик без накиду, а в третю петлю три стовпчики без накиду. В кінці пров’язати повітряну петлю, повернути у зворотний бік і так повторювати до тих пір, поки стрічка не стане потрібної довжини. Це стрічкове мереживо виглядає витончено і в’яжеться досить просто.

Урок №189: Стрічкове мереживо-3

Стрічкове мереживо-3

Ця стрічка в’яжеться за таким же принципом, що і в попередньому відео-уроці. Але є невелика відмінність. І в результаті візерунок стрічки виходить вже іншим.
У кожному ряду стрічкового мережива пров’язуємо два стовпчики без накиду в одну петлю основи, а в наступну три стовпчики без накиду, в кінці ряду в’яжемо одну повітряну петлю і робимо поворот. Цей варіант стрічки зовсім не складний у виконанні і його легко навчитися в’язати.

Урок №190: Стрічкове мереживо-4

Стрічкове мереживо-4

Отже, дорогі початківці в’язальниці і в’язальники, дресирування триває! І сьогодні ми перескочимо ще через одну маленьку ступенечку в’язальної майстерності. У цьому відео-уроці в’язання гачком я продовжую тему різновидів стрічкового мережива, самого що ні на є простого у виконанні. Сподіваюся, тепер стає зрозуміліше за якими принципами воно робиться і якщо ви після останніх трьох відео-уроків почнете самостійно винаходити нові візерунки стрічечок – це буде дуже круто!

Останні три стрічки схожі один на одного як близькі родичі, за винятком маленьких відмінностей. І цей різновид стрічки представляє із себе однакові короткі ряди, що складаються з 1 стовпчика без накиду в першу петлю основи, 1 стовпчика без накиду в другу петлю основи, 3 стовпчиків без накиду в третю петлю основи і 1 повітряної петлі. Простіше не придумати!

Дивіться наступні уроки в’язання 191-200 гачком тут.