Дивіться попередні уроки в’язання 151-160 гачком тут.

Урок №161: Ковдряне в’язання

Ковдряне в'язання

Цей спосіб в’язання використовували наші бабусі. Тепер про ковдряне в’язання вже й не згадують, а може і даремно. Справа в тому, що без вправності зв’язати такий зразок не вийде, тут ще треба пристосуватися, ухитритися. Тому заздалегідь відкрию секрет. В’язати ковдряним методом можна тільки пухко, не натягуючи нитку. Ось тоді вийде легко і швидко, як у мене в цьому фільмі. Одним словом вам буде потрібно тренування, перш ніж буде готовий новий візерунок. В’язання недарма називається ковдряним – воно доволі щільне. 

Урок №162: Руське скошене в’язання

Руське скошене в'язання

На цьому відео-урок знову на подив рідкісний спосіб пров’язування петель. Так в’язали наші бабусі, а тепер цей спосіб забули. В’язання виходить скошеним, на фотографії видно, що вертикальні смужки їдуть в сторону.

І хоч вони і косять, не лякайтеся, зразок все одно вийде прямокутним. Насправді це всього лише стовпчики без накиду, тільки пров’язують їх не зовсім стандартно, не в петлі основи, а по-хитрому трохи нижче і навскоси. Завдяки цьому в’язання буде дуже товсте, хоч пальто з нього в’яжи! Щоб зв’язати зразок скошеного в’язання потрібно знати секрет – це в’язання в’яжеться більш рихлим, ніж ми звикли. При цьому гачок легко входить між петельками.

Такий зразок трошки схожий на в’язання спицями, тільки скошений на бік.

Урок №163: Подвійне в’язання

Подвійне в'язання

Як би пояснити простіше… “Подвійне” в’язання називається подвійним, бо воно і є подвійне … Тобто в одну петельку основи пров’язують не один, а два стовпчики. Перший стовпчик в’яжеться за задню напівпетлю основи, а наступний втягається в передню напівпетлю основи. В результаті товщина в’язаного зразка буде в два рази більше.

Урок №164: Щільне в’язання

Щільне в'язання

Цей спосіб в’язання гачком дуже хитрий, і точно також як і попереднє подвійне в’язання – він є щільним і дуже товстим. Удвічі товщі звичайного. Тільки в’яжеться зовсім по-іншому. Для цього ми втягаємо гачок в ту ж саму петельку, в якій перебуваємо, тобто в яку вже була пров’язана попередня петля. І витягаємо з неї нову петлю, залишаючи її на гачку. Потім в’яжемо наступний стовпчик як завжди в чергову петлю основи. І ось, коли на гачку збереться три петлі, ми їх пров’язуємо остаточно, всі три разом. Вийде знову подвійний стовпчик, тільки іншим методом.

Застосувати таке потовщене в’язання можна не тільки для візерунків, ще ми можемо зв’язати шкарпетки! Щільність в’язання актуальна особливо для в’язання п’яточки у шкарпетки або следка, якщо ми в’яжемо тапки. Цей спосіб в’язання є рідкісним і майже не використовується, але для загальної колекції я все таки про нього розповіла.

Урок №165: Прибавлення петель по краю виробу

Прибавлення петель по краю виробу

На цьому відео-уроці, ми розглянемо ще один оригінальний спосіб прибавлення петель. На цей раз петельки будемо прибавляти по краю виробу. По одній петельці ми вже вміємо прибавляти, а що робити, якщо потрібно прибавити одразу багато петель? Зв’язати щось на зразок сходинки?

Це ми і будемо сьогодні розглядати на уроці. І скажу по секрету, такий прийом можна використовувати не тільки для надання форми якимось в’язаним речам, а ще й для створення візерунків! До цього ми доберемося трохи пізніше, а поки терпіння і ще раз терпіння…

Урок №166: Як заховати нитку на початку в’язання

Зазвичай на початку в’язання ниточка, з якої все починалося, залишається у висячому положенні і після закінчення роботи її можна за допомогою голки акуратно заховати всередину стібків у візерунку і в з’єднувальному шві. А ще краще залишити спеціально довгий хвостик, щоб цією ниткою можна було зашити шов в роботі. Але виявляється придуманий ще й інший метод як заховати нитку всередині початкового ланцюжка з повітряних петель.

Урок №167: Як поміняти нитку

Є два способи як поміняти обірвану нитку або ту що закінчилася. Один спосіб – по краю, і другий спосіб – посередині роботи. Адже буває, що нитки в дефіциті, і будь-який відрізок доводиться економити. Якщо нитка змінюється по краю, то краще залишити кінець довшим, його можна застосувати потім з подвійною користю – зашити шов виробу і заодно заховати кінець нитки в тому ж самому шві.

Щоб замінити нитку посеред роботи зовсім не потрібно робити вузликів. Просто прикладаємо початок нової нитки до кінця старої і в’яжемо їх обидві разом. Кінчики ниток вплутаються в роботу і їх надлишок, якщо він буде стирчати, легко відрізати ножицями. Цей метод не дуже підходить для товстих ниток, а ось більш тонкі нитки так заховати можна. Обрив відмінно замаскований.

Урок №168: Як вибрати гачок

Нещодавно мені поставили запитання про те, як правильно вибрати гачок? Адже в магазині їх безліч. У цьому відео-уроці я розповідаю про те, які бувають гачки за формою, яка повинна бути ручка, щоб не натерти пальчики під час в’язання, і ще багато іншого. Ви також побачите мою колекцію гачків. Одні гачки я хвалю, а інші навпаки сварю. Звичайно в моїй колекції зібрані не всі можливі гачки, адже я ж не збиралася відкривати музей історії в’язання… (До речі цікаво, а чи є десь такий?)

Урок №169: Щільне в’язання зі стовпчиків з одним накидом

Щільне в'язання зі стовпчиків з одним накидом

Якщо вже існує щільне в’язання з простих стовпчиків, то чому б не спробувати в’язати таким же чином стовпчики з накидом? Так, наприклад, одна з читачок блогу запропонувала використовувати цей метод для заповнення візерунків філейної сітки. Сказано – зроблено! І ось що в мене вийшло…

Урок №170: Спіральний шнур зі стовпчиків через передню напівпетлю

Спіральний шнур зі стовпчиків через передню напівпетлю

На одному з уроків про в’язання джгутів, ми вже вчилися в’язати спіральної джгут. А тепер він буде трохи відрізнятися. З’являться виразні спіральні смужки. Вся справа в тому, що в’язання здійснюється не простими стовпчиками, а стовпчиками за передню напівпетлю основи. Я не можу сказати, що в’язати шнурок цим способом дуже зручно, але мистецтво вимагає жертв!

Дивіться наступні уроки в’язання 171-180 гачком тут.