Дивіться попередні уроки в’язання 121-150 гачком тут.

Урок №151: Піко великі вушка

Піко великі вушка

Сьогодні переходимо до об’ємних піко. Цей красень дуже нагадує симпатичні вушка. В’яжеться піко так. Спочатку пров’язуємо 4 повітряні петлі, потім в першу петлю повітряного ланцюжка в’яжемо три стовпчики з одним накидом. І на завершення з’єднувальну петлю знову в першу петлю повітряного ланцюжка. Потім можна пров’язати кілька напівстовпчиків в петлі заснування і далі в’язати нове піко.

Урок №152: Піко маленькі вушка

Піко маленькі вушка

Продовжуємо уроки в’язання гачком для початківців про користь об’ємних піко. І якщо минулого разу ми навчилися в’язати піко у вигляді великих вушок, то тепер вушка будуть зовсім маленькі. Отже, що тепер робимо?

Для початку пров’язуємо п’ять повітряних петель. Далі починаються дива. Гачок витягуємо з останньої петлі і втягуємо його в другу петлю повітряного ланцюжка з правого боку. Потім знову захоплюємо спущену петлю і протягаємо її через цю петлю. В’яжемо в ту петлю, з якої починався ланцюжок, з’єднувальну петлю. І потім два напівстовпчики в чергові петлі основи. Потім в’язання піко повторюється по колу.

Урок №153: Мереживне піко

Мереживне піко

Мереживне піко

А сьогодні на відео-уроці в’язання гачком для початківців ми вчимося в’язати мереживне піко. Воно може бути як великим, так і зовсім малесеньким, мініатюрним. Для цього в першу петлю основи пров’язуємо напівстовпчик і витягаємо при цьому довшу петлю. У неї вводиться шаблон. Наприклад, це може бути звичайна ручка.

Якщо хочеться зв’язати більш коротке і витончене мереживне піко, тоді як шаблон можна взяти стрижень від ручки, шашличну паличку і навіть зубочистку. Після цього гачок вводиться в горизонтальну петельку, з якого виходить піко. Щоб розібратися в яку саме, дивіться новий відео-урок, тому що на словах у мене пояснити цей момент не вийде. У цю петлю ми витягуємо петельку, потім гачок вводимо в наступну петлю основи, пров’язуємо напівстовпчик, витягуючи довгу петлю. А далі все повторюється по новому колу.

Урок №154: Піко на стовпчиках

Піко на стовпчиках

Тема піко здається невичерпною. І сьогодні ми починаємо в’язати ще один варіант самостійного піко. Готове піко пришивається до виробу в якості мережива. Щоб зв’язати таке піко, спочатку набираємо ланцюжок з дев’яти повітряних петель. Потім пропускаємо три петлі з правого боку і в четверту петлю пров’язуємо з’єднувальну петлю.

Далі робимо три накида на гачок і гачок вводимо в першу петлю повітряного ланцюжка (ліворуч) і пров’язуємо стовпчик з трьома накидами. Потім пров’язуємо чотири повітряні петлі, пропускаємо три повітряні петлі в ланцюжку і в четверту пров’язуємо з’єднувальну петлю. В’яжемо стовпчик з трьома накидами в центр попереднього стовпчика з трьома накидами, вдев гачок під дві напівпетлі. Потім в’язання повторюється аналогічним чином.

Не знаю чи зрозуміє хтось цей опис, він досить складний, тому краще подивитися цей відео-урок, от тоді все точно розкладеться про поличках!

Урок №155: Піко у формі трилисника

Піко у формі трилисника

Щоб зв’язати таку красу, в тому місці, де необхідно пров’язати піко, в’яжемо три повітряні петлі. Потім вводимо гачок під дві напівпетлі, в основі повітряного ланцюжка і в’яжемо з’єднувальну петлю. Потім пров’язуємо три повітряні петлі, знову вводимо гачок під дві напівпетлі в основі повітряного ланцюжка і пров’язуємо з’єднувальну петлю.

І як ви вже здогадалися, той же процес повторюємо втретє. Як ніяк ми ж трилисник в’яжемо! Отже робимо ще три повітряні петлі, знову вводимо гачок під дві напівпетлі в основі повітряного ланцюжка і пров’язуємо з’єднувальну петлю. Тепер в ту петлю, з якої ми починали в’язати піко, пров’язуємо з’єднувальну петлю. Ось і готовий трилисник! Далі в’яжемо основним візерунком.

Урок №156: Кільце

Кільце

Колечка, які ми будемо вчитися в’язати, стануть в нагоді в різних випадках. Вони не тільки впишуться як елемент в ірландське мереживо, їх можна використовувати і як самостійний візерунок в’язання, поєднуючи багато кілець між собою. Хоч це і трудомістке заняття, результат виявиться дуже симпатичним. Ще можна використовувати кільця для в’язання пояса та інших цілей.

Як же пов’язати цей елемент. Тут є кілька секретів. Звичайно, буде краще в’язати його з більш товстих ниток, тоді кільце буде жорстким. Сама технологія в’язання дуже проста. Спочатку пров’язуємо ланцюжок з повітряних петель. Причому найпершу петельку затягувати туго не потрібно, нехай вона залишається в розслабленому стані. Коли ланцюжок буде зв’язаний, в цю петлю ми пров’язуємо з’єднувальну петлю, і отримаємо акуратне з’єднання. Потім хвостик ниточки приєднуємо до нашого кільця з повітряних петель щоб воно вийшло потовще і обв’язуємо його стовпчиками без накида.

Ви також можете обв’язати колечко стовпчиками з накидом, результат вийде зовсім іншим. Стовпчики в’яжемо до тих пір, поки вони не будуть знаходитися в кільці щільно один до одного і місця не залишиться, і тоді з’єднуємо їх з допомогою з’єднувальної петлі. Ось так все просто!

Урок №157: Зчеплені стовпчики

Зчеплені стовпчики

Зчеплений стовпчик – це дуже рідкісний і майже забутий прийом в’язання гачком. Він складається ніби з двох стовпчиків, зчеплених між собою. Стовпчики такі можна в’язати з одним, двома і більше накидами. В даному відео-уроці я показала як в’язати зчеплений стовпчик-гігант – відразу з трьома накидами. В’яжеться такий стовпчик по-хитрому. Так як дати опис на словах не представляється можливим, не зрозуміє ніхто, навіть я сама, то запрошую відразу до перегляду відео-уроку.

Урок №158: Віяло зі зчеплених стовпчиків

Віяло зі зчеплених стовпчиків

Якщо вже ми пройшли зчеплені стовпчики, то давайте по гарячих слідах навчимося в’язати з них віяла. Віяло – це і є віяло, то є кілька стовпчиків з однією загальною точкою. Наприклад, це може бути основа стовпчиків. Щось схоже ми в’язали в початкових уроках, тільки тоді віяло було мініатюрне, а тепер воно велике. Як в’язати це віяло я розповідати не буду, надто вже складний опис.

Урок №159: Перевернуті віяла зі стовпчиків з одним накидом

Перевернуті віяла з стовпчиків з одним накидом

Отже давайте познайомимося з іншим різновидом віяла – це перевернуте віяло з непров’язаних до кінця стовпчиків з одним накидом. А якщо сказати простіше – це стовпчики із загальною вершиною. Адже верхівку їм довелося поділити на всіх порівну. Я думаю, це зовсім нескладний елемент, і якщо глядачі і глядачки відео-уроків в’язання гачком для початківців дивилися їх усіх уважно і по порядку, то тут і пояснювати нічого.

Урок №160: Віяло зі стовпчиків з двома накидами

Віяло зі стовпчиків з двома накидами

Ще одне перевернуте віяло в колекцію відео-уроків.

Дивіться наступні уроки в’язання 161-170 гачком тут.