Дивіться попередні 30 уроків в’язання гачком тут.

Урок №31: Подвійний повітряний ланцюжок

 Подвійний ланцюжок

 Подвійний повітряний ланцюжок зовні представляє із себе м’який шнур. В’яжеться він дуже швидко і в цьому його головне достоїнство. А застосувати такий шнур можна по-різному – від зав’язочек до мережив. Подвійний ланцюжок можна пришити до сукні або до капелюха, виклавши з нього гарний візерунок. Адже він легко згинається. Як же в’яжеться такий подвійний повітряний ланцюжок?

Урок №32: Галунний шнур

Галунний шнур

Страшне слово “Галун” означає шнурок для обробки одягу, меблів і завісок. Раніше це слово було популярно, гусари прикрашали ними свої мундири, а зараз гусарів немає і слово теж забули. Але в літературі ще можна зустріти цю назву. Ось і цей рідкісний шнурок, який ми сьогодні навчимося в’язати, теж називається “галунним” шнуром. Починаємо в’язати!

Урок №33: Подвійний галунний шнур

На минулому уроці ми навчилися в’язати гачком галунний шнур. Начебто нічого в ньому особливо красивого немає, особисто я не помітила. А от якщо зв’язати його подвійним, то вийде чудова і дуже симпатична в’язана тасьомочка. Подвійний галунний шнур можна використовувати для обробки одягу, а також як елемент фріформ.

Подвійний галунний шнур

Ах да, ледь не забула. Я тут для наочності використовувала товсту вовняну нитку. А взагалі то галунний шнур виглядає красунчиком коли його в’яжуть з блискучої шовкової нитки. Ось тоді його не соромно пристосувати хоч на мундир, хоч на погони!

Урок №34: Ускладнений галунний шнур

Новий різновид галунного шнура утворюється шляхом додавання ще однієї повітряної петлі. Результат виходить більш пишний і рельєфний.
Для цього набираємо 2 повітряні петлі і вводимо гачок в крайню петельку. Пров’язуємо стовпчик і набираємо 2 нові повітряні петлі, протягуємо гачок у третю петлю від кінця, так в’яжемо до кінця ряду.

ускладнений галунний шнур

Подвійний ускладнений галунний шнур в’яжеться так. Коли потрібна довжина шнура зв’язана, повертаємося і в’яжемо дві повітряні петлі. Далі 1 з’єднувальна петля в першу півпетлю шнура і 2 повітряних петлі. І так далі. Оскільки пояснити це все одно неможливо, як це в’яжеться краще подивіться в новому відео-уроці в’язання гачком для початківців. Отже за справу!

Урок №35: Ускладнений галунний шнур

Вам ще не набридли шнури? Трохи терпіння. Наступні три шнурка будуть справжніми шедеврами! А сьогоднішній рідкісний шнурок є різновидом перлинного, який ще іноді називають “Гусеничка”. Але на цей раз Гусеничка буде добре вгодованою.

В’яжеться потовщена Гусеничка майже так само, але з не невеликим тонким нюансом. А якщо говорити конкретно, у в’язанні з’являється додаткова повітряна петля. Дізнайтесь як це в’яжеться з нового відео уроку в’язання гачком для початківців.

Урок №36: Широка гусеничка

Широка гусеничка

Ну а такого шнурка ви взагалі ніде не побачите! Ну … в сенсі не так вже часто він зустрічається, і тому його можна назвати унікальним. Називається шнур “широка Гусеничка” або широкий перлинний шнур. На вигляд він нагадує стрічку, тільки дуже товсту. Принцип в’язання такий же як у перлинного шнура, гачок втягається в ті ж самі крайні петельки. Але є й відмінність – причому істотна. Та що тут пояснювати всі тонкощі, краще самі подивіться в новому відео уроці в’язання гачком для початківців.

Урок №37: Шнур i-cord

Шнур “i-cord” – це імітація шнурка, зв’язаного спицями. Як би це не здавалося дивним – таке можливо зробити і за допомогою гачка! Правда винахідникам шнурка довелося застосувати одну хитрість, щоб отримати цього брата-близнюка. Справа в тому, що при в’язанні дві петельки доведеться знімати з гачка. Інакше нічого не вийде. Втім, бачили б ви як мучаться в’язальниці спицями над ідентичним творінням … так що гачком виходить навіть швидше. Шнур – чудовий, він тригранний і абсолютно однаковий з боку всіх граней. Ще одна його особливість у тому, що шнурок дуже еластичний, розтягується майже як гума.

Вперше придумала як в’язати цей шнур Елізабет Циммерман, але вона зв’язала його спицями. А назву “i-cord” шнур отримав від слів “idiot cord” (тобто “безглуздий шнур”), в тому сенсі, що він нескладний і будь який ідіот здогадається як його в’язати. Втім я цієї думки не поділяю …

Мені здається, що своєї назви шнур удостоївся зовсім з іншого приводу. Справа в тому, що існують спеціальні машинки-шнуроплети, які вив’язують точно такі ж шнурки, економлячи масу часу. А цей варіант – для тих “ідіотів”, у яких машинки такої немає, зате є багато часу на експерименти.

І ще я думаю, що якби Елізабет не придумала таку екзотичне назва шнурку – то навряд чи він тоді став такою визначною пам’яткою. Пам’ятайте популярний мультфільм про капітана Врунгеля? Як кораблик назвеш, так він і попливе. Вся справа в назві!

Застосування шнуру i-cord можна знайти різне. Від зав’язочек і вишивки, до набірного краю. До речі виглядає він в останньому якості дуже забавно. Але найсмішніше застосування айкорду придумала Nguyen Le із США. Вона зв’язала таким способом … щоб ви думали? Електрошнур! І повісила на груди як шарф. Однак…

Урок №38: Набірний край із стовпчиків без накиду

У 31 уроці в’язання гачком ми вивчали як в’яжеться подвійний ланцюжок з повітряних петель. Новий урок присвячений більш просунутому варіанту подвійного ланцюжка. Він відрізняється зовсім незначно. Результат правда вже інший – такий ланцюжок еластичніший по краю. А ось як самостійний шнур він не використовується, тому що загинається і виглядає нерівно.

набірний край із стовпчиків без накиду

Зате в якості набірного краю – це те, що потрібно. А для чого взагалі потрібен цей набірний край? Я так і не сказала. Іноді для декоративності, а іноді просто, щоб край вироби краще розтягувався. Отже починаємо в’язання гачком нового набірного краю.

Урок №39: Набірний край із напівстопчиків з накидом

набірний край із напівстовпчиків з накидом

Продовжимо вивчення інших різновидів в’язання набірного краю. Я нагадаю ще раз що це таке. Як правило в’язання починається з ланцюжка з повітряних петель. Це нудно і до того ж він трохи стягує край виробу. Ну от щоб було веселіше і практичніше ми і будемо використовувати набірний край. Про новий спосіб його в’язання і буде наступний відео урок в’язання гачком. А після того, як набірний край зв’язаний, далі в’язати продовжуємо захоплюючи напівпетлі з одного боку набірного краю, практично точно так само якби це був ланцюжок з повітряних петель. Ну от, здається я пояснила все, а тепер починаємо в’язати!

Урок №40: Набірний край із стовпчиків з накидом

Набірний край із стовпчиків з накидом

Ще один різновид набірного краю – із стовпчиків з одним накидом. Як він в’яжеться пояснити досить важко, але тут нам допоможе чарівне відео. Подивіться і тоді все стане зрозуміло. Набірний край в’яжуть для того, щоб додати виробу велику еластичність. Подальше в’язання проводиться через верхні напівпетлі набірного краю, таким чином щоб ряд стовпчиків з накидом опинився в нижній частині в’язання.

Урок №41: Рачій крок (3 спосіб)

Ми вже знаємо два найлегших способи в’язання рачиного кроку. Їм були присвячені урок в’язання №14 і урок №15.

Рачій крок (3 спосіб)

Виявляється, не все так просто. І можна придумати ще багато різних варіантів як зв’язати рачій крок. От зараз ми і спробуємо трохи побавитися, так би мовити покласти в пиріг родзинку. І введемо для нашого нового рачиного кроку додаткову повітряну петлю. А тепер подивіться про третій спосіб в’язання рачиного кроку, і що з усього цього у мене вийшло.

Урок №42: Рачій крок (4 спосіб)

Рачій крок (4 спосіб)

Ну ось ми і підібралися до наступного четвертого способу в’язання рачиного кроку. Він тільки злегка відрізняється від попереднього варіанту рачиного кроку – тепер під час в’язання треба буде пропустити одну петлю в основі. Що ще хорошого я можу про нього сказати? Виглядає цей варіант трохи незвично – нитки лежать навскоси. До того ж цей рачій крок є чемпіоном за швидкістю! Він до фінішу приходить найпершим. А от самі перевірте, переглянувши черговий відео-урок в’язання гачком для початківців.

Урок №43: Рачій крок (5 спосіб)

Рачій крок (5 спосіб)

Пити так пити!” – Сказав кошеня, коли вели його топити … Ось і ми знову сьогодні продовжимо ускладнювати візерунки. І будемо в’язати рачій крок тепер уже із стовпчиків і двох повітряних петель. Цікаво, до чого дов’яжемося? Це вже п’ятий спосіб в’язання рачиного кроку, і далеко не самий останній.

Урок №44: Рачій крок (6 спосіб)

Рачій крок (6 спосіб)

Напевно замучила я вже вас різними способами в’язання рачиного кроку. Спокійно. У мене в запасі їх ще шість! Це якщо не рахувати комбінацій – адже можна їх варіювати, і в’язати рачій крок упереміш різними способами! Так що терпіння, пані та панове, і ще раз терпіння. Дорогу осилить той, хто йде. А сьогоднішній рачій крок буде дуже пишненький, не те щоб самий-самий жирний, але від попередніх він буде відрізнятися дуже сильно. Як в’яжеться таке чудо дивіться в новому відео уроці.

Урок №45: Рачій крок (7 спосіб)

Рачій крок (7 спосіб)

Сьомий варіант рачиного кроку – такий же жирний як рекордсмен з поїдання пиріжків. І це не випадково. Адже в’яжеться він з пишних стовпчиків. А от пояснити на словах як це робиться досить складно, адже рачій крок в’яжеться не праворуч-ліворуч а, навпаки, ліворуч-праворуч. Тому давайте керуватися правилом “Розумний в гору не піде, розумний гору обійде”, і краще подивимося на процес в’язання своїми очима, щоб менше паритися…

Урок №46: Рачій крок (8 спосіб)

Наступний спосіб в’язання рачиного кроку – із напівстопчиків з накидом. Не знаю кому як, а в мене особисто цей варіант в любимчиках. Тільки подивіться на нього – який він компактний і щільний. А які симпатичні й смачні маленькі зубчики! Просто ням.

Рачій крок (8 спосіб)

Загалом дивіться як він в’яжеться в новому відео уроці і може бути цей прийом в’язання гідно займе місце у ваших фаворитах.

Урок №47: Рачій крок (9 спосіб)

Рачій крок (9 спосіб)

Якщо минулого разу ми в’язали рачій крок із напівстопчиків, то сьогодні до нього додається маленьке доповнення – одна повітряна петля. І в результаті отримуємо обв’язку краю більш м’яку і більш зубчасту. На цьому способі я хочу тимчасово закінчити тему в’язання рачих кроків, а більш витончені варіанти прибережу для майбутнього. Хочу тільки додати, що варіантів в’язання рачиного кроку можна винайти набагато більше, якщо в’язати не однакові петлі, а комбінувати між собою різні способи пров’язування петель. А тепер сідаємо і починаємо в’язати!

Урок №48: Ґудзик

Гудзик

Для в’язання гудзичка спочатку робимо коротенький ланцюжок з повітряних петель, наприклад, з трьох або чотирьох і закриваємо її в кільце, потім пров’язуємо всередину стовпчики без накиду один ряд поверх іншого. Вяжем стільки рядів, скільки зможемо, щоб гудзик став пухленьким і всередині нього не залишалося отвори. Потім з’єднуємо ряд з’єднувальною петлею і обв’язуємо гудзик по краю рачим кроком. Спосіб в’язання рачиного кроку, також як сіль і перець в суп, кладуть за смаком. Вибрати який більше сподобається можна з вищевикладених уроків в’язання гачком.

Урок №49: Ланцюжок “Шишечки”

Ланцюжок "Шишечки"

Цей цікавий ланцюжок з шишечками в’яжеться з незакінчених стовпчиків з накидом. Ось тільки в’язання відбувається не по горизонталі, а як би це сказати … по вертикалі. Не буду зупинятися на детальному описі техніки, зараз ви все своїми очима побачите. Цікавий цей ланцюжок тим, що його можна ефектно пристосувати в самих різних моделях. Ось, наприклад, як красиво він виглядає на цих шарфиках.

Ланцюжок "Шишечка"

Таким же чином можна прикрасити розріз в джемпері або спідниці. І ще, скажу по секрету, цьому хитрому ланцюжку я знайшла застосування при в’язанні метеликів. Вгадайте, куди я його пристосувала?

Урок №50: Хрестоподібні стовпчики

Хрестоподібні стовпчики

І ось настав цей великий день! Сьогодні ми будемо вивчати тему складних стовпчиків. і почнемо з підвиду хрестоподібних. Мда … треба сказати, що тема ця надзвичайно грандіозна, Це так з першого погляду здається – подумаєш, якийсь стовпчик! А насправді, їх різноманітності немає числа!

Урок №51: Хрестоподібні стовпчики з двома накидами

Хрестоподібні стовпчики з двома накидами

Минулого разу, якщо ви помітили, ми вчилися в’язати хрестоподібні стовпчики з одним накидом, а сьогодні трохи ускладнимо завдання. Будемо в’язати такі стовпчики з двома накидами. Не важко зрозуміти, що для цього треба найперший стовпчик пров’язати дуже довгим – з чотирма накидами. От і отримаємо тоді два по два.

Ну ось тепер ми вже знаємо два види хрестоподібних стовпчиків, обидва вони були симетричні. А бувають ще й несиметричні хрестоподібні стовпчики – тобто, які кульгають на одну ногу (або руку …). Як їх в’язати я розглядати не буду, нехай це буде домашнє завдання. А от краще покажу фотографію брюгського мережива, в якому використовувалися хрестоподібні стовпчики і якщо уважно придивитися, їх можна знайти. Це буде завдання номер два – знайти шпигуна на картинці.

Хрестоподібні стовпчики в брюгському мережеві

Урок №52: V-подібний стовпчик

V-подібний стовпчик

V-подібні стовпчики теж відносяться до категорії складних стовпчиків, у них, якщо можна так висловитися, одна загальна основа і в’яжуться вони трохи легше, ніж хрестоподібні стовпчики. Як правило спочатку в’яжуть стовпчик з одним (або з двома накидами, кому як треба), потім пров’язують одну (або дві) повітряні петлі, і в’яжуть другий такий же стовпчик, просмикуючи ниточку незвичайним чином.

І що ще я хочу сказати. V-подібний стовпчик теж можна зв’язати кривим і кульгавим, наприклад, на одну ногу. І тоді він буде складатися з різних стовпчиків – одна нога з одним, а друга з двома накидами. Це якщо потрібно якийсь хитрий-прехітрий візерунок зв’язати.

Урок №53: Вилкоподібний стовпчик

Вилкоподібний стовпчик

Цей цікавий різновид складних стовпчиків дуже схожий на вилочку, а ще більше він схожий на дитячу рогатку. І як ви вже здогадалися, використовувати такий рогатий стовпчик можна в стрічковому мереживі, для з’єднання фрагментів в єдине ціле. Ну і звичайно як самостійний візерунок. Якщо в’язати перший стовпчик з великою кількістю накидів, то тоді вийде вилочка з довгою ніжкою. А принцип в’язання, сподіваюся, очевидний.

Урок №54: Стовпчик з розвилкою біля основи

Стовпчик з розвилкою біля основи

Це ще один вид вилки-подібного складного стовпчика, тільки тепер він перекинувся догори ногами і в’яжеться зовсім по-іншому, на відміну від попереднього уроку. Спочатку починаємо в’язати стовпчик з двома (або більше) накидами, це кому як подобається, а потім не дов’язавши його до кінця, починаємо в’язати інший стовпчик, тільки вже трохи менше. І закінчуємо їх разом, от і виходить кривулька у вигляді перевернутої рогатки. І ще я відкрию страшну таємницю. Всі складні стовпчики, які ми вже навчилися в’язати, це дитячий садок порівняно з тими складними варіаціями, які чекають попереду!

Урок №55: Складний стовпчик

Складний стовпчик

Ну дуже складний стовпчик! Як приклад подивіться якими мудрованими можуть бути складні стовпчики. Майже як гілочки у дерева. Тільки замість листочків, стволиків і гілочок виростають стовпчики один з іншого. І не думайте, що на цьому фантазія обмежується. Аж ніяк. Складні стовпчики можуть бути всякими різними. У вас можуть вирости і кактус, і пальма, і берізка. І лишайник, як у мене! Іншим разом ми розглянемо ще один видатний варіант складного стовпчика. Ось побачите, це буде дуже цікаво. А зараз починаємо в’язати. Прошу пані і панове на новий відео урок.

Урок №56: Складний стовпчик у формі листочка

Складний стовпчик у формі листочка

Цей різновид складного стовпчика найчудовіша і дуже нагадує листок. Його можна в’язати і іншим за формою. Наприклад, якщо самий перший стовпчик буде з великою кількістю накидов, вийде деревце, як на картинці. Подивіться на цей дивовижно красивий візерунок, наскільки витончено виглядають такі стовпчики в багатокольоровому орнаменті. Хіба це не чудо?

Приклад складного стовпчика

Урок №57: Дзеркальний рачій крок – 1 варіант

Взагалі то рачій крок – це коли в’язання проводиться задом-наперед. Ну тобто якщо зазвичай ми в’яжемо справа-наліво, то рачій крок йде завжди зліва-направо. Виявляється його можна в’язати ще й шиворіт навиворіт. Тобто справа-наліво. Сподіваюся, ви зрозуміли, що я маю на увазі …

Дзеркальний рачій крок - 1 варіант

Необхідність в цьому не така вже й велика, але буває що іноді потрібно вивертатися, наприклад, при в’язанні V-подібної горловини, щоб вийшло гарно. Особисто мені цей спосіб зовсім не сподобався через те що в’язання щільне і сильно крутиться. Навіть довелося притримувати зразок в руках, такий він не слухняний. Ніяк не бажав фотографуватися. Щоб це нейтралізувати, потрібно витягати петлі подовше.

Урок №58: Дзеркальний рачій крок – 2 варіант

Дзеркальний рачій крок - 2 варіант

Інший варіант в’язання дзеркального рачиного кроку – з трьох перекручених петельок. В’яжеться він справа-наліво. Такий от у нас рак хитрий – не хоче задкувати. Напевно, він був з дитинства лівша. Виглядає така обробка дуже зубчастою і щільною. Іще б, три петлі перекрутилися! І я все таки радила б його використовувати тільки при в’язанні з тонких ниток. Ну аж надто він жорсткий виходить!

Урок №59: Дзеркальний рачій крок – 3 варіант

Дзеркальний рачій крок - 3 варіант

А ось ще один різновид дзеркального рачиного кроку. В’яжеться він дуже просто. Дві петлі обгортаємо на 360 градусів і пров’язуємо разом і потім в’яжемо додаткову повітряну петлю. Таким чином зручно обв’язувати кола. Ну, а якщо ниточку для в’язання взяти тонше, то цим способом можна також в’язати і по прямій лінії.

Урок №60: Накладна петля

Накладна петля

Де наш крючек? Ах ну так, сьогодні він навіть не буде потрібний. Тому що це дуже цікавий і рідко використовуваний прийом настільки просто в’яжеться, що його освоїти можна навіть без тренування. Правду кажу, кожен першокласник так зможе. Називається цей прийом “накладна петля”. Так от, уявіть собі, виявляється за допомогою цього технічно нескладного методу можна такі шедеври створити, що мама не горюй! Ви тільки подивіться на картинки і здивуєтеся, як причепурилася брюггське мереживо завдяки обробці. Хто посміє тепер сказати, що все там просто? Ну адже щедевр!

Цей прийом найбільш ефективний у багатокольоровому в’язанні.

Дивіться наступні уроки 60-90 в’язання гачком тут.

Джерело:
Видеоуроки вязания для начинающих