Дуже важливим  аксесуаром, що вносить неповторну родзинку в гардероб кожної жінки, може стати яскравий ажурний шарф або палантин. Перевагою палантина є те, що його можна одягати і з верхнім одягом, і з костюмом або сукнею.

Розмір: близько 170 х 64 см.

Вам знадобляться:

  • 75 гр. тонкої пряжі (в моделі використана мериносова шерсть  805 м. в 75 г.)
  • спиці № 4,5

Щільність в’язання: залежить від нитки, спиць і ваших уподобань.

На схемах дані тільки лицьові ряди. У виворітних рядах всі петлі – виворітні. Модель складається з двох половинок і в’яжеться від центру до країв.

Опис.

Палантин середина 5Набір петель.

Для в’язання одного листочка необхідно набрати 15 петель. Кількість листочків змінюється в процесі в’язання. Якщо ви почнете в’язати один листочок, то згодом їх стане 2, потім знову 1.

Для розрахунку загальної кількості петель потрібно помножити кількість листочків на 15 петель і додати 4 (2 кром. і по одній лицьовій по краях узору) або 2 кром. петлі.

У моделі набрано 79 петель, 4 з яких  кром., для в’язання по черзі 5-6 листочків.

1 ряд: всі петлі – виворітні. Це робиться для подальшого більш зручного набору петель для другої половинки палантину.

2 ряд і далі в’язати за схемою «Листя»: 1 раз в’язати з 1 по 35 ряд, наступні повтори з 5 по 35 ряд.

Закінчити в’язання останнього повтору після 34 ряду. Приступити до в’язання кайми по схемі.

Закінчити рядом з виворітних петель, закрити всі петлі.

Набрати петлі з набірного ряду першої половинки. Кількість петель повинна вийти на 1 п. менша, ніж при наборі петель для першої половинки, тому що набір проводиться із закритих петель, які виникли між відкритими петлями першого набору.

Приєднати нитку для в’язання лицьового ряду. Замість 1-ого ряду візерунка «Листя» в’язати 1-ий ряд другої половинки за схемою «Палантин середина».

В результаті вийде точний збіг ромбів при переході до другої половинки.2 ряд – всі петлі  виворітні.

Далі 3-35 ряди схеми «Листя» для першого повтору, для всіх наступних повторів, починаючи з 5-го ряду.

Закінчити каймою, як і в першій половинці.

Палантин 2 Палантин кайма 3 Палантин середина 4