В’язані купальники зараз дуже популярні! Тому в’язання купальників дуже актуальна тема для сучасних в’язальниць, як досвідчених, так і початківців.

Сьогодні я розповім про основні принципи в’язання купальника гачком.
Всю інформацію я збирала від досвідчених в’язальниць, а також на основі особистого досвіду в’язання купальника. Зовсім скоро я зроблю майстер клас з в’язання купальника з покроковими фотографіями і відео. Ну а поки, цінна інфа!

З якої пряжі в’язати купальник?пряжа - Основні деталі для в’язаних купальників

Цим питанням задаються всі в’язальниці, на форумах практично на кожній сторінці нескінченно задають це питання!

Пряжа потрібна еластична! Більше всього підходить пряжа з вмістом еластану. Я покопалася в магазинах пряжі, і знайшла два види пряжі з еластаном. Іноземна пряжа під назвою «El-cotton» (50 г/170 м), яка рідко зустрічається в продажу. І наша вітчизняна, яку ви зустрінете в багатьох магазинах. Це пряжа фірми Камтекс, називається “Хлопок стрейч”, метраж 50 гр. / 160 метрів. Мені подобається ця пряжа своїм забарвленням, дуже багато ніжних кольорів. Крім того вона дуже м’яка і приємна до тіла.

З чого робити лямки для в’язаного купальника?лямки для купальника - Основні деталі для в’язаних купальників

Багато хто просто вив’язують ланцюжка з повітряних петель і стовпчиків без накиду або з накидом, тобто в’яжуть шнурочки. Але я не рекомендую вам так в’язати! Краще купіть просту капелюшну резинку. Або спробуйте використовувати білизняну. Хоча я сама маю досвід тільки з капелюшної. Її так само обв’яжіть стовпчиками без накидів під колір свого купальника. Капелюшна резинка буває різної товщини, вибирайте не сильно товсту щоб виглядало акуратніше. Розумієте, такі лямочкі краще витримають вагу грудей ніж просто зв’язані з пряжі. Та й груди будуть виглядати більш піднятими і стоячими! Це я точно кажу, на основі особистого досвіду, тому що я випробувала обидва варіанти!

Як не дати чашечці розтягнутися, якщо пряжа для в’язання використовується без еластану?

Щоб чашка не розтягувалася потрібно з боків обов’язково прокласти резинку! Можете прокласти саму капелюшну резинку. Але наскільки я знаю, в’язальниці активно використовують резинові нитки! Їх ще називають силіконова жилка, або нитка-резинка для бісероплетіння, або нитка спандекс (ще її називають шпульна резинка). Так ось, пров’яжіть останній або пару останніх рядів обв’язки разом з цією резинкою і чашка не буде так тягнутися! Так само можна використовувати білизняну резинку (приблизно 3 мм завширшки), але її по всій видимості доведеться пришивати, сама я її ще не випробувала.

нитка для бісероплетінняспандекс

Як зв’язати чашку для бюстгальтера купальника?

Для прикладу розглянемо таку схему. Вона підходить для блакитного ліфа. За схемою треба в’язати постійно розширюючи.

Чашки для купальника.shema

Чашечки використовувати не обов’язково. Але якщо груди невеликі або пережила вагітність і грудне вигодовування, то чому б ними не скористатися. Чашечки бувають різними, навіть з ефектом Пуш-ап. Чашечку зручно вставляти якщо ви зробите підклад. Як приклад хочу запропонувати вам роботу японських дизайнерів. Тут ви наочно побачите як пристрочена підкладка і як вставляється чашечка.

чашечка для купальника - Основні деталі для в’язаних купальників

До речі, крім чашечок пуш-ап вони використовують силіконові вкладиші. Груди із такими вкладишами виглядає просто ідеально, навіть якщо вона маленька і підвішеному. Крім того, говорять, що на дотик вони як натуральні грудей.

вкладиш - Основні деталі для в’язаних купальників

Підкладка для в’язаного купальника.

Я порилася на форумах де шиють купальники і дізналася, що в якості підкладкової тканини можна використовувати так званий біфлекс (спеціальна тканина для шиття купальників), а також дуже тонку трикотажну тканина з якої шиють білизну. Втім, я думаю, варто зайти в швейний магазин і запитати підкладковий матеріал для купальників.
До речі, багато хто для в’язаних купальників зовсім не використовують
підкладкову тканину. Але мені здається це необхідно, оскільки більш гігієнічно і естетично. До речі, її можна пришити так, що вона буде служити кишенькою для чашки!

Як зв’язати трусики для купальника?

Я зустрічала різні описи, але мені вони не знадобилися. Раджу вам в’язати дуже простим, але ефективним способом. Візьміть свої улюблені трусики. І в’яжіть орієнтуючись на них звичайними стовпчиками з накидом, або без накиду, дивлячись який в’язкої ви вважали за краще в’язати чашечки.
Почніть, наприклад з пояса, Можна прямо відразу обв’язати гумку або ув’язати її в перший ряд. Спочатку в’яжіть прямо, а потім зменшуйте по лінії трусиків. Повірте, трусики пов’язані за зручною вам моделі вийдуть куди краще, ніж по якому-небудь журнальному опису!

За матеріалами:

Европа Егорова