Носочки без швів на двох спицяхПрийшла осінь, а разом із нею прохолода. Хочеться тепліше одягнутися, а особливо, зігріти теплом наших малюків. Хочу запропонувати вам майстер-клас, як вив’язати носочки для дорослих та діток на двох та п’яти спицях, без швів.

Багато різноманітних видів в’язання носочків я бачила та пробувала в’язати, але найлегші з них – це в’язання носочків на двох спицях. По-перше, не потрібно постійно переходити з однієї спиці на іншу, по-друге, спиці не випадають із в’язаного виробу, як це буває, коли в’яжемо на п’яти спицях. Якщо ви хочете зв’язати носочки для дитини, то найкращим варіантом будуть носочки без швів, а такі носочки можна отримати, коли в’язати на п’яти спицях, а тепер я розповім вам як отримати носочки без швів, в’яжучи на двох спицях. Цей варіант в’язання хороший тим, що в’яжеться носок швидко та просто.

Набираємо на спиці потрібну кількість петель, які дорівнюють половині верхньої резинки носка, а також, обов’язково, ця кількість петель має ділитися на три. Я набираю 21 петлю.

Далі ми в’яжемо резинкою 2*2 (дві лицеві петлі, дві виворітні петлі і так далі до кінця рядка, у наступному рядку в’яжемо по малюнку, а далі повторюємо знову дві лицеві петлі, дві виворітні петлі). Довжину резинки я в’яже приблизно сантиметрів 5, все залежить від того, кому які носочки подобаються: вищі – в’яжемо резинку вищу, нижчі – в’яжемо резинку меншу.

Носочки без швів на двох спицях: в'яжемо резинкою 2*2

Продовжуємо в’язання лицевими петлями у лицевих рядах та виворітними петлями у виворітних рядках. Висота в’язання три сантиметри від резинки 2*2.

Носочки без швів на двох спицях: в'язання лицьовими петлями

Далі зменшуємо петлі з кожної сторони на одну третю, тобто на спицях має залишитися, в даному випадку, сім петель. Для того, щоб зменшити петлі, пров’язуємо другу і третю петлі разом з обох сторін у кожному лицевому рядку. У мене вийшло 14 рядків.

SAM_1074

Далі у кожному лицевому рядку вив’язувати із петель кромки по одній петлі з початку і в кінці рядка, доки кількість петель знову не стане початковою – 21 петля.(фото). Отримуємо зв’язану п’ятку і нічого не потрібно зшивати, а на спицях знову 21 петля.

Тепер в’яжемо, рядок лицевими петлями, рядок виворітними петля, по прямій довжину носочка. У мене вийшло 16 рядків.

SAM_1075

Продовжуємо в’язання миска, як і п’ятки: спочатку зменшуємо кількість петель на третину, маємо отримати 7 петель (пров’язуючи першу та останню петлі й лицевих рядках разом – 14 рядків, а потім знову вив’язуємо із петель кромки по одній петлі у кожному лицевому рядку, щоб знову отримати 21 петлю.

SAM_1076

Далі в’яжемо прямо довжину носочка, дійшовши кінця, починаємо пров’язувати лицеву в’язку, пров’язуючи рядки і добавляючи по одній петлі з петель кромки у кожному рядочку з обох сторін. Не забуваємо вчасно перейти на в’язку резинки 2*2. Пров’язали резинку – і наш носочок готовий. Другий пров’язуємо аналогічно до першого.

Носочки без швів на двох спицях: готовий носочок

Автор:

Олена Малиш спеціально для сайту “Українське в’язання з любов’ю”.

This post is also available in: Russian

  • Jornati

    Дякую за детальне пояснення і фото!!! Скажіть, будь ласка, чи можна на 44-45 розмір плести таким способом? Я новачок у спицях – все почалося і закінчилося шарфами для ведмедиків. А тепер плетення шкарпеток, і то швидко, дуже актуальне. Я гачком усе плету, хоч бери шкарпетки ним роби. А з Вашою інструкцією хочу спробувати спицями.